Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpověď P.Farskému

V mém minulém příspěvku jsem se setkala s velmi arogantním a nepříjemným diskutérem. Tento diskutér se představuje jako nějaký P.Farský. Škoda jen, že žádný blogger tohoto jména v seznamu bloggerů neexistuje. Jste-li bloggerem a P.Farský je Váš nick, vystupte, prosím, z ilegality, ať se taky můžeme podívat na Vaši fotku, ať víme, s kým máme co do činění.

Takže pane Farský:

 
Říkala jsem si, že se mi neoplatí odpovídat na Vaše urážky, ale nakonec jsem uznala, že některé odpovědi by nebyly marné. Nejen pro Vás, ale i pro ostatní diskutéry, kteří by měli zájem o další informace.

Nedělám tohle běžně, ale připadá mi, že toužíte po odpovědích, které Vám až tak docela nemohu dát, neb jsem vázána mlčenlivostí pod vysokou pokutou a ztrátou zaměstnání. Skutečnosti, které jsem popsala v blogu se opírají o tam uvedené zákony a určitě nejsou napsány v holých větách, ale to je obsahem nauky o jazyku českém. Mohu Vám připadat, jak jste to psal, opožděná, nebo jsem rozumu nepobrala, mně to je docela jedno a Ti, kteří mě znají, si určitě o Vás myslí své. Spíše se divím, protože, jak jsem četla od jiných diskutérů, pohybujete se na blogu jen proto, aby jste urážel a ponižoval ostatní, sám však z ilegality diskutéra nevystupujete, takže opakuji, divím se, že Vás správci blogu z diskuze již nevyloučili, ale to je jejich práce. A teď trošku k věci.

Vždy jsem volila ČSSD, a to i v posledních volbách. Nikdy jsem nebyla zastáncem arogantní politiky ODS a nejsem jí ani dnes. Hrozně mě mrzí, co provádí Jiří Paroubek s touto stranou a jak tato strana klesá. Jeho výroky posouvají důvěryhodnost strany níž a níž. Škoda, že v ní není více lidí, jako je pan Vlček. Bohužel. Proto mé dilema, koho volit. Nicméně si myslím, že reformy jsou nutné, že ODS nezačala až tak zle, jen je potřeba je lépe promyslet a dát větší prostor k vyjádření i ostatním. Kdyby ODS a ČSSD více spolu komunikovaly na odborné úrovni a méně se urážely, kdyby se dokázali jejich představitelé přenést přes svou ješitnost a důležitost, mohla by naše vláda schvalovat jistě lepší reformy.

Ptal jste se, jak se řeší ekonomická kriminalita. Řeknu to, co smím.

U kontroly dotací je to tak, že v případě, že daňový subjekt spolupracuje a doměrek stanovený finančním úřadem hradí, je na něj pohlíženo jako na běžného daňového poplatníka, zákon 337/1992 Sb. Pokud nesplnil podmínky dotace, což se stane i nedopatřením, nebo nesprávným pochopením podmínek, nebo prostě tím, že si je dotyčný nepovažoval za nutné pořádně přečíst, důvody mohou být různé, dotace je daňovému subjektu doměřena, stává se daní a v případě, že ji daňový subjekt neuhradí, je vymáhána podle zákona o správě daní a poplatků, viz předchozí článek. Doměrek je, podle zákona č. 218/2000 Sb. penalizován ve výši 1 promile denně do doby úhrady, max. do výše doměrku dotace. V případě, že vznikne podezření ze záměrného zneužití dotace, podává se na Policii ČR trestní oznámení a věc se předává Policii k dalšímu šetření. Podobným způsobem se řeší i podezření z trestných činů u jiných daní. Ještě nedávno tyto případy řešila Finanční policie, která byla po volbách zrušena a která chybí finanční správě jako sůl právě proto, aby nejenom řešila tyto delikty, ale aby taky pracovníci správce daně měli za zády pomoc v ohrožení při výkonu zaměstnání. V současné době převzal materiály od Finanční policie jiný odbor Policie ČR.

Problémem podání trestního oznámení je prokázání, že byl skutečně spáchán úmyslný, podtrhuji úmyslný, trestný čin, založený na podvodném jednání. A toto je velmi těžké, zejména v případě čerpání dotací. Proto se finanční správa snaží zejména o to, aby byly prostředky státu vráceny do státního rozpočtu vždy, pokud nebyl splněn účel dotace, k němuž byla dotace poskytnuta. Penále z doměrku se vymáhá rovněž. Trestní oznámení může podat kterýkoli kontrolní orgán, který dotaci kontroluje. Kontrolovat dotaci ze státního rozpočtu může poskytovatel, nejčastěji ministerstvo nebo jím pověřený orgán státní správy, např. úřad práce apod., jež dotaci poskytne, pak NKÚ i finanční úřad. Ten jediný však dotaci může doměřit a vymáhat. (Pozor, jedná se o dotaci ze státního rozpočtu, nikoli o dotaci z rozpočtu jiných územně správních celků.) Všechny ostatní kontrolní orgány podávají po zjištění pochybení podnět místně příslušnému finančnímu úřadu k doměření a vymáhání dotace. Proč to trestní oznámení tedy již nepodalo NKÚ, když se pochybení ze strany uvedené firmy zjistilo? Ono totiž podává podnět ke kontrole finančnímu úřadu, které dotaci doměří. V současné době je jistě tento podnět již prošetřován příslušným finančním úřadem. Apropó, ať tedy trestní oznámení podá sám pan Paroubek, když si je tak jistý a má v ruce důkazy. Trestní oznámení obecně totiž může podat kdokoliv, ale musí svá tvrzení doložit jasnými důkazy a prokázat, že se jednalo o úmysl. A bez důkazů lze jen mlžit.

Vím, otázek ještě můžete mít hodně, hlavně těch jízlivých. Víte co? Chcete-li odpovědi, pojďte pracovat někam na finanční úřad. Nebo třeba na policii, kde se prošetřují ekonomické delikty. Třeba by jste i splňoval potřebnou kvalifikaci. Ukažte, co je ve Vás odvahy. Nechte se denně urážet od lidí, jakým jste dosud Vy sám. A naučte se to přecházet, jako to nejčastěji dělají dlouholetí pracovníci státní správy a policie, s úsměvem, v klidu, prostě tak, aby v pohodě a dobře dělali jenom svoji práci.

A teď se zase můžete do mne pustit. Budiž Vám odpuštěno.

Autor: Simona Rosová | neděle 29.6.2008 16:22 | karma článku: 15,61 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Simona Rosová

Metylalkohol a daně

Tak nám vláda zakázala prodej alkoholu v stáncích od odvolání (http://www.novinky.cz/domaci/278580-vlada-zakazala-prodej-tvrdeho-alkoholu-ve-stancich-plati-do-odvolani.html).

12.9.2012 v 17:45 | Karma: 17,74 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Paroubek opět „boduje“

Sotva jsem si ráno spustila PC, vytočila mne následující zpráva, najdete ji zde: http://www.novinky.cz/clanek/143537-paroubek-dotaci-pro-wolfa-by-mela-vysetrit-policie.html.

27.6.2008 v 11:49 | Karma: 30,61 | Přečteno: 1941x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Proč jsem nestávkovala

Z historie pro mne vyplývá, že stávka je jednou z posledních nátlakových aktivit pracujících, sdružených do odborového hnutí, pomocí které se mohou domoci lepších pracovních, bezpečnostních a platových podmínek na zaměstnavatelích, jež je nepokrytě vykořisťují. A do odborového hnutí jsou zaměstnanci sdruženi proto, aby měli lepší vyjednávací pozici, což by se jim jako jednotlivcům nikdy nemohlo podařit.

26.6.2008 v 12:35 | Karma: 17,49 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Církvi vadí filmaři

Ve skutečnosti však se můžeme domnívat, že jí vadí spíše děj románu než filmaři samotní. Právě jsem si přečetla zprávu jak se církev prý mstí za Šifru a nechce pustit filmaře do kostelů. Ron Howard natáčí další film podle románu Dana Browna. Jedná se o film dle předlohy románu Andělé a démoni.

16.6.2008 v 21:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Chápu Vás, pane Homolko

Po přečtení článku o zbytečné smrti Lukyho jsem si připomněla jistou událost, která se stala 19. května před 11 lety. Mě tato událost zasáhla stejně, jako Vás, pane Homolko.

14.5.2008 v 22:40 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1324x
Občan České republiky, zaměstnanec s praxí ve školství, zdravotnictví, státní správě.