Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covidová nedočkavost

Po celou dobu pandemie vláda nečeká na výsledky přijatých opatření a překotně přijímá další, takže často nejde zjistit, která z nich pomohla. Počkejme teď s uvolňováním až po Velikonocích!

Všichni víme, že nákaza jakoukoli infekční nemocí má svůj časový průběh. Od chvíle, kdy se člověk nakazí, trvá obvykle několik dní, než se u něj projeví klinické příznaky. Současná coronavirová infekce je zákeřná tím, že nakažená osoba může už v inkubační době vylučovat virus do prostředí a je tedy pro své okolí nebezpečná.  Na těchto poznatcích jsou ostatně založena karanténní opatření, která používá (spíš snaží se používat) česká hygiena.

Jestliže zavedeme jakékoli protiepidemiologické opatření, trvá určitou dobu, než začne působit. Při inkubační době COVIDU-19 je toto zpoždění poměrně dlouhé; je navíc zpomaleno i virovou náloží, která mezi obyvatelstvem existuje už v době vyhlášení takového opatření.

Česká vláda vykazuje od počátku současné epidemie velikou netrpělivost. Za celý rok se nepoučila. Po vyhlášení protiepidemiologického opatření ještě nikdy nepočkala na jeho výsledky, ale netrpělivě opatření mění, doplňuje, nebo ruší. I když všichni ministři zdravotnictví vyzývali k tomu, aby se na výsledky počkalo. I v současné době se projevuje velká netrpělivost, která je umocněna možností jednotlivých stran (ať už vládních nebo opozičních) získat populistické body mezi svými voliči tím, že se zasadí o uvolnění opatření omezujících pohyb osob ještě před Velikonocemi.

Matematické modely přitom ukazují, jak dlouho trvá, než se nějaké opatření projeví na počtu nově prokázaných případů. Není třeba žádných náročných výpočtů – stačí sledovat data každodenně zveřejňovaná Ministerstvem zdravotnictví (https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19). Tam se ukazuje, že počty nových případů i počty hospitalizovaných mají velké časové zpoždění. Vyhlášené opatření se začne projevovat na počtu pozitivních testů po dvou až třech týdnech, na počtu hospitalizovaných po čtyřech, ale spíše pěti týdnech. Do plné účinnosti to trvá ještě déle.

V současné době se konečně ukazuje přínos uzavření okresů Trutnov a Cheb (o něco méně okresu Sokolov), kde se incidence snížila natolik, že Cheb má dnes nejlepší data ze všech okresů v ČR, Trutnov je na tom velice dobře a i Sokolov patří k okresům s podprůměrnou incidencí onemocnění. Současný (částečný) lockdown se tedy teprve projeví. Zdá se, že tento týden se křivky začaly otáčet, ale k plnému efektu je potřeba ještě několik dalších týdnů.

Příští týden předstoupí vláda před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Pro opoziční strany bude velmi přitažlivé této žádosti nevyhovět a uvolnit život občanů na Velikonoce. Zdůvodňují to tím, že lidé už jsou unavení. Ano, jsou. Ale epidemiologická opatření by měla být založena na vědeckých výsledcích, a nikoli na pocitech lidí. Navíc předčasné uvolnění by dalo vniveč naši dosavadní oběť. Chceme zjistit, že jsme se snažili zbytečně (jakože se většina z obyvatel opravdu snaží!)?

Celý rok jsme byli svědky toho, že všechna opatření byla pouze polovičatá a byla odvolaná okamžitě, když se začala ukazovat jejich účinnost, ale mnohem dříve, než skutečně zlepšily situaci. Velikonoce nám i vzhledem ke dvěma volným dnům dávají možnost poměrně pohodlně současná opatření prodloužit a ponechat je působit (nemocnice potřebují alespoň těch pět až šest týdnů!).

Prosím všechny politiky, vládní i opoziční, nepodlehněte populismu. Poslouchejte ministra zdravotnictví, který je vědec a snaží se ministerstvo řídit podle vědeckých zásad (tzv. medicína založená na důkazech). Někdy je těžké mu porozumět – je to ale náš ministr, má nejlepší úmysly a nejlepší dostupné (i když velice omezené) informace, tak mu věřme. Neměňte současná opatření (prosím povolení volnočasových aktivit na území celého okresu je logické a jeho zákaz byl úletem), nechte je působit potřebnou dobu. Zatím nelze tvrdit ani to, že působí, ani to, že jsou k ničemu. Po Velikonocích bude snad správná chvíle, aby se náš život začal pomalu uvolňovat. A dopřejme to skutečně nejdříve žákům prvních stupňů základních škol.

A hlavně, nebuďme netrpěliví, pokud se ukáže, že ke zlepšení situace bude potřeba ještě několik dní nebo týden navíc. Vláda nemá data, na jejichž základě by mohla stanovit přesné datum uvolnění, návratu dětí do škol, otevření divadel a stadionů. Světlo na konci tunelu se zvětšuje a zdá se, že to není ten protijedoucí vlak, jak jste napsali do komentáře pod jeden z mých blogů. Podle harmonogramu nás bude do konce června velké množství naočkovaných (nesmějte se, vláda bude mít spíš problémy aplikovat všechny dostupné vakcíny, než vysvětlovat jejich nedostatek). Spolu s počtem těch, kteří COVID-19 už prodělali, vědomě nebo nevědomě, bude naše společnost mít už poměrně vysokou kolektivní imunitu.

Autor: Vladimir Rogalewicz | sobota 20.3.2021 0:51 | karma článku: 12,14 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Vladimir Rogalewicz

Covid není neškodný

Přestože se testuje jen minimálně, počet testem potvrzených nákaz virem COVID-19 minimálně od začátku června prudce roste.

25.7.2022 v 0:46 | Karma: 12,78 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Povinné očkování: nevylejme vaničku i s dítětem

V platnost vstupuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o povinném očkování proti covidu pro vybrané profese a pro lidi nad 60 let. Nová vláda ihned přispěchala s ujištěním, že tuto vyhlášku zruší. Je to rozumné?

12.12.2021 v 0:45 | Karma: 31,92 | Přečteno: 5798x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Covid v Česku: Konečně reálná data

Před 14 dny jsem na tomto místě volal po podrobných statistikách šíření covidu v Česku. Chyběly mi zejména údaje v členění podle věku a typu očkování.

22.11.2021 v 2:25 | Karma: 18,98 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Jaká data o onemocnění covidem mi chybí

Již od začátku září bylo jasně vidět, že vývoj počtu obyvatel nakažených covidem sleduje téměř přesně loňské údaje, pouze vlna epidemie letos nastoupila o jeden měsíc později. Tomu ale neodpovídá oficiální komunikace státu.

4.11.2021 v 15:05 | Karma: 22,30 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

COVID: Kolik procent obyvatel má být naočkováno?

Podle ministerstva zdravotnictví potřebujeme, aby bylo naočkováno 70, 75, nebo možná dokonce 85 % obyvatel. Kolik lidí to ale ve skutečnosti je a jak se k těmto číslům blížíme?

17.9.2021 v 0:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 921x
Vystudovaný matematik a statistik, docent působící v oblasti veřejného zdraví a managementu zdravotnických služeb. Se zájmem o kulturu, zejména divadlo, hudbu. Senior, který žasne nad vývojem světa.

Seznam rubrik