Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinné očkování: nevylejme vaničku i s dítětem

V platnost vstupuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o povinném očkování proti covidu pro vybrané profese a pro lidi nad 60 let. Nová vláda ihned přispěchala s ujištěním, že tuto vyhlášku zruší. Je to rozumné?

Jeden a tři čtvrtě roku od příchodu covidu do Česka už o této nemoci ledacos známe. Vzpomeňte si, co jsme dělali loni na jaře. Covid jsme vnímali skoro jako mor verze 2021, šili jsme roušky, k nemocným přistupovali v kombinézách a nadávali každému, kdo lyžoval v Itálii.

Od té doby patří covid mezi nejprobádanější moderní nákazy. Články o všech aspektech této nemoci a její terapie zveřejněné v kvalitních vědeckých časopisech se počítají na tisíce, už víme, jak tento koronavirus vypadá a jak se chová, které terapie nemocným pomáhají a které jsou slepou uličkou, nemocní už byli v nejbližším okolí každého z nás a většina z nás se už setkala i s těžkým průběhem vyžadujícím hospitalizaci nebo s úmrtím přímo mezi členy rodiny nebo blízkých přátel.

Co zásadního (z pohledu laika) známe:
- koronavirus se snadno a rychle přenáší, v mnohem větší míře než většina běžných virových onemocnění; nové mutace jsou ještě virulentnější;
- infekce trvá až 14 dní s mediánem 4-5 dnů, než dojde k projevům onemocnění; po celou tuto dobu je člověk nakažlivý;
- podíl úmrtí mezi nakaženými poklesl díky znalostem v terapii a zavedení nových léků, ale stále zůstává mimořádně vysoký;
- až 15 % pacientů má po odeznění akutní fáze covidu další zdravotní problémy (plicní, únavové, neurologické, psychické i další) delší než jeden měsíc, často trvající několik měsíců i jeden rok;
- respirátor je nejlevnějším a nejúčinnějším prostředkem ochrany před nákazou;
- byly vyvinuty, řádně odzkoušeny a masově zavedeny vakcíny, které velice významně snižují pravděpodobnost nakažení, těžkého průběhu i smrti.

V platnost vstupuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o povinném očkování proti covidu pro vybrané profese a pro lidi nad 60 let. Nová vláda ihned přispěchala s ujištěním, že tuto vyhlášku zruší. Je to rozumné?

Odpověď se liší pro profesní skupiny a pro seniorskou populaci. U zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů atd. dává povinnost vakcinace velký smysl. Jedná se o model, který je už u některých jiných očkování vyzkoušený. Neočkovaný zdravotník (lhostejno, zda lékař, sestra, uklízečka v nemocnici, či pracovník v recepci polikliniky) ohrožuje celý zdravotní systém z několika důvodů:
1. ve zdravotnickém zařízení se s covidem skoro jistě setká a může se snadno nakazit (což se dosud často děje); pak ohrožuje pacienty, spolupracovníky (zdravotnický personál své kliniky či celé nemocnice), rodinu, přátele, náhodné kontakty;
2. může nakazit pacienta. Většina lidí se toho bojí a omezuje návštěvy lékařů, což vede ke zhoršení jiných onemocnění i úmrtím (z jiných příčin, než je covid, ale v jeho důsledku); nikdo z nás se nechce nakazit v nemocnici;
3. pokud onemocní, chybí na svém pracovišti (které je v tuto dobu mimořádně vytížené); spolupracovníci musí absolvovat více přesčasů, u pacientů chybí personál a péče o ně se zhoršuje.
Totéž platí pro další jmenované profese. Jedná se o lidi, kteří se v rámci svých pracovních povinností setkávají s mnoha lidmi, potenciálními nositeli covidu. Chcete se nakazit od hasiče, který vám pomáhá při problémech způsobených přírodní katastrofou, automobilovou havárií či při požáru vašeho domu? A máte vy toho hasiče nakazit?

Povinné očkování vybraných profesí zavádí většina zasažených států. Je známo, že očkování řádově snižuje jak riziko jejich onemocnění covidem, tak toho, že nemoc na někoho v rámci výkonu povolání přenesou. Rozhodně však nemám strach z hromadného odchodu pracovníků z těchto profesí. Své povolání si vybrali vědomě, protože chtěli lidem pomáhat. Většina z nich se už očkovala; ti, kteří dosud váhají, budou mít na výběr: očkovat se či změnit povolání. Věřím, že u většiny z nich zvítězí první možnost (ať už nyní říkají cokoli).

Jiné je to u lidí nad 60 let. Neumím si představit, jak stát bude pokutovat nevakcinované seniory (například ve věku 75 let). To určitě není eticky možné. Jejich povinné očkování však vidím jako velkou výzvu pro jejich praktické lékaře. Každého takového by měli navštívit doma, vakcinaci podrobně vysvětlit a očkování na místě nabídnout. Bude-li povinné, můžeme vyžadovat, aby senior, který očkování odmítne, podepsal jakýsi negativní informovaný souhlas. Třeba si to po jeho přečtení rozmyslí.

Mnoho našich spoluobčanů zaujalo již před časem nějaké stanovisko a z nejrůznějších důvodů ho nechce změnit. Přesvědčuji se denně, že logické argumenty již nepomohou. Pokud ale očkování bude povinné, řada lidí tomuto imperativu vyhoví. Jednak tím stát dává najevo, že bezpečnost takové vakcinace garantuje, jednak se změní jejich postavení. Nic nedělat už nepovede jako dosud k neočkování, ale naopak k vakcinaci. Mnoho lidí si rozmyslí, zda je rozumné aktivně se možnosti očkování postavit.

Autor: Vladimir Rogalewicz | neděle 12.12.2021 0:45 | karma článku: 31,92 | přečteno: 5798x
  • Další články autora

Vladimir Rogalewicz

Covid není neškodný

Přestože se testuje jen minimálně, počet testem potvrzených nákaz virem COVID-19 minimálně od začátku června prudce roste.

25.7.2022 v 0:46 | Karma: 12,78 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Covid v Česku: Konečně reálná data

Před 14 dny jsem na tomto místě volal po podrobných statistikách šíření covidu v Česku. Chyběly mi zejména údaje v členění podle věku a typu očkování.

22.11.2021 v 2:25 | Karma: 18,98 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Jaká data o onemocnění covidem mi chybí

Již od začátku září bylo jasně vidět, že vývoj počtu obyvatel nakažených covidem sleduje téměř přesně loňské údaje, pouze vlna epidemie letos nastoupila o jeden měsíc později. Tomu ale neodpovídá oficiální komunikace státu.

4.11.2021 v 15:05 | Karma: 22,30 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

COVID: Kolik procent obyvatel má být naočkováno?

Podle ministerstva zdravotnictví potřebujeme, aby bylo naočkováno 70, 75, nebo možná dokonce 85 % obyvatel. Kolik lidí to ale ve skutečnosti je a jak se k těmto číslům blížíme?

17.9.2021 v 0:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Kde hledat nejvíce epidemiologů? Mezi absolventy práv!

Zprávy z posledních několika měsíců dávají jasnou odpověď. Pokud budete chtít být dobrým epidemiologem, studujte právnickou fakultu a staňte se soudcem!

9.7.2021 v 1:40 | Karma: 27,31 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Newyorská policie udeřila na zabarikádované demonstranty, vyhnala je z tábora

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 921x
Vystudovaný matematik a statistik, docent působící v oblasti veřejného zdraví a managementu zdravotnických služeb. Se zájmem o kulturu, zejména divadlo, hudbu. Senior, který žasne nad vývojem světa.

Seznam rubrik