Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenápadný jed socialismu

„Nezávislý publicista“ publicista David Jareš nám sděluje, že minoritní akcionář Michal Šnobr je pokrytec, protože se stylizuje do role oběti, ale bere na dividendách čtvrt miliardy. Takto se loví prostoduší.

„Hrubý“ zisk skupiny ČEZ za rok 2022 byl 100 miliard, po zdanění ( 19 miliard) zůstalo 80 miliard zisku, dividenda 145 Kč na akcii. V roce 2023 byl „hrubý“ zisk 79 miliard, po zdanění (49 miliard) zůstal čistý zisk 29 miliard a dividenda za rok 2023 bude 52 Kč na akcii.

Stát si „odčerpal“ 49 miliard mimořádnou daní a „nepotřeboval“ už vyšší dividendu (předpokládalo se, že by stát mohl požadovat dividendu i 65 Kč). Tím stát „zneužil“ své majority 70% akcií i své legální pravomoci a „oloupil“ mimoritní akcionáře. To je podstata výtky akcionáře Šnobra vůči státu.

Proč to stát udělal, ačkoli je u moci rozpočtově zodpovědná vláda, je jasné. Zoufale potřebuje další peníze a přitom chce zdravější veřejné finance. Tento krok koaiici nepřipraví téměř o žádné voliče, na rozdíl od nedostatku peněz na platy ve veřejné sféře. Stojíme před hrozbou, že se k moci opět vrátí populisté, dopadneme jako ve Francii, Maďarsku nebo na Slovensku a celé to skončí za deset let bankrotem i s naší slavnou suverénní Českou korunou.

Neméně hrozivé ovšem je, jak se k problému staví „nezávislý“ novinář David Jareš ve včerejší Maldé frontě – DNES:

- vyčítá Šnobrovi že se staví do role drobného akcionáře, ačkoli na dividendách bere více než 250 milionů korun. Ano, Šnobr je asi boháčem, ale to neznamená, že nemůže mít pravdu. I takoví mohou být okradeni. Chápu, že pro nás, chudé, to může být zadostiučiněním, když je někdo úspěšný a bohatý okraden, ale to naši situaci nijak nezlepší, jen to v nás povzbuzuje negativní pudy.

- navrhuje Šnobrovi, ať akcie prodá, když jejich vlastnictvím tak trpí. Problém ale nespočívá v tom, že by Šnobr trpěl. Nesystémovým počínáním státu trpí celý akciový trh. Nesystémovým počínáním je zavedení daně z mimořádných zisků. Jareš říká, že daň z neočekávanýcn zisků je legitimním nástrojem, který po celém světě vlády používají k vyrovnání neočekávaných výkyvů a k zajištění spravedlivých zisků. Pozor: zaprvé „daň z mimořádných zisků“ je daní zcela výjimečnou a z ekonomického pohledu velmi sporným nástrojem. Navíc u nás dolehla prakticky jenom na ČEZ. Banky se jí dokázaly legální cestou vyhnout a další firmy nemají majoritu státu a zcela jistě by celou věc daly k soudu. Co to totiž je mimořádný, neočekávaný zisk? Kdo o tom rozhodne? Parta chlapů u nás v hospodě? Jaký zisk je spravedlivý? Každým kdo alespoň dva roky podnikal, ví, že skutečný zisk nelze příliš předpovídat. Záleží na mnoha proměnných a je spojen s mnoha riziky.

- podle Jareše si stát ponechal ve strategickém ČEZu majoritu právě proto, aby zajistil nadměrné zisky „ku prospěchu celé společnosti“ (vzpomínám si na výuku občanské nauky za socialismu. Tam se to výrazy „blaho všech“ a „vykořisťování“ jen hemžilo). Ve skutečnosti si stát ponechal v ČEZu vetšinu, protože my se bojíme soukromé sféry. RWE, EON, ani ostatní energetické společnosti v Německu nemají stát jako dominantního vlastníka. Když Německo zakázalo jadernou energetiku, tak muselo těmto firmám nahradit jejich potenciální ušlé zisky, protože v době výstavby jaderných elektráren tyto firmy nemohly předpokládat, že jaderná energetika bude zakázána.

- Jareš Šnobrovi vyčítá, že jeho hlavním cílem je vydělat na akciích více peněz. Co je na tom špatného? Copak učitelovým, hasičovým, úředníkovým nebo paně Jareše novinářovým cílem není vydělat více peněz za výuku, pohotovost na hasičské zbrojnici nebo za článek v Mladé frontě DNES?

- Nejde o to, že dividendy klesly, ani o to, že máme být rádi, že ČEZ je zdravá firma. Kdyby management ČEZu řekl, že je potřeba investovat do jaderných bloků a ČEZ nevyplatí proto žádnou dividendu, jako akcionáři se s tím smíříme. Jsme zvyklí na to, že pro budoucí růst musíme něco obětovat. To ale ČEZ neudělá, protože stát jeho peníze nutně požaduje (že je stát na druhé straně rozhází, to je druhá věc). Přitom všichni víme, že se budeme muset jako stát zaručit a finančně podpořit výstavbu nových bloků. Peníze, které dnes stát ČEZu vezme, mu bude možná muset v budoucnu vrátit formou garance za odběr elektřiny. Stát se tedy nechová jako zodpovědný hospodář.

- poslední výtkou nezávislého novináře Jareše vůči pokrytci Šnobrovi je, že menšina nevládne a rozhoduje „demokraticky“ většina. Ale ve vyspělém světě je zajištěna i ochrana menšinového akcionáře proti krokům většiny mimo legální rámec. Třeba při manipulaci s cenou akcií s cílem drobného akcionáře vytlačit apod.. Navíc i pro většinu platí všeobecně závazná pravidla. Hnáno do extrému, když většina Němců souhlasila s vyvražďováním Židů, není asi takové rozhodnutí přijatelné, i když si ho odhlasovala většina, že!?

Autor: Richard Neugebauer | úterý 2.7.2024 10:38 | karma článku: 19,38 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Zdravotnictví je veřejná služba i kšeft

Inspiroval mě boj zdravotnických odborů o stejné platy ve všech nemocnicích. Kousek po kousku se vrací socialismus pod rouškou dobra.

13.6.2024 v 10:12 | Karma: 26,65 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Jak jsme s Danielem Křetínským kupovali britskou poštu

Ano, oba jsme investoři, ale přece jen se v některých detailech lišíme. Nu což, boháči už mají všelijaké úchylky.

3.6.2024 v 9:34 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Sektorová daň je nebezpečný „zkrat“

70% obyvatel je pro zavedení sektorové daně. A kolik by jich hlasovalo pro některá řešení soustavy tří rovnic o třech neznámých?

20.5.2024 v 8:38 | Karma: 28,69 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Smyslem Evropské unie nejsou dotace

Jsem starý muž. Vždycky jsem doufal, že každá další generace bude chytřejší než ta předchozí. Ale stejně jako vysoký věk není zárukou modurosti, není ani nízký věk zárukou vyšší vzdělanosti. A co to má společného s EU?

29.4.2024 v 14:11 | Karma: 17,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Gaza - turistický ráj, vývozce solární elektřiny a obchodní křižovatka

Dubai, Gibraltar, Singapur, Kapské Město, New York - to všechno jsou místa s výbornou dopravní polohou a dalšími geografickými předpoklady pro ekonomický boom. Takové předpoklady má i Gaza.

3.4.2024 v 8:43 | Karma: 43,70 | Přečteno: 3454x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Vládla výbuchům, unikala gestapu. Skutečnou Bondgirl pak zavraždil milenec

7. července 2024

Premium K vítězství spojenců ve druhé světové válce přispěly velkou měrou ženy, které se jako tajné agentky...

Krkavčí matka prodala své děti za dva dolary, fotka otřásla Amerikou

7. července 2024

Seriál Vinili ji, že za zinscenování fotografie dostala zaplaceno, s prodejem potomků to ale myslela...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Střelba na oslavě v Kentucky má pět obětí, podezřelý zemřel v nemocnici

6. července 2024  22:22

Po masové střelbě ve městě Florence v americkém státě Kentucky je nejméně pět mrtvých včetně...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 23,33
  • Průměrná čtenost 1045x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik