Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Odpůrci, populisté a škarohlídi zdůrazňují, že narostla byrokracie, stali jsme se vazaly „zelených šílenců“ a peníze, které do nás „Západ nastrkal“, se mu už stokrát vrátily na ziscích, které odtud odčerpal. Unie v celosvětovém kontextu dramaticky ztratila na významu a Evropa dokonce upadla do bratrovražedné války, kterou neumí sama vyřešit ani politicky, ani silou.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/richardneugebauer/smyslem-evropske-unie-nejsou-dotace.Bg24041039

Řekl bych k tomu asi toto: „odpůrce, populisty a škarohlídy“, jak píšete Vy, bych nazval obyčejnými šílenci. Ještě jsme nebyli v EU, je to více než dvacet let, a už byl u nás velikánský malér s obyčejnými jablky – jednoznačně z toho plynulo, že je výrazně výhodnější být uvnitř EU než mimo ni.

Evropská unie, smysl jejího vzniku, spočíval dle mého názoru v tom, že Evropa bude schopna konkurovat Spojeným státům jen v tom případě, že na jejím území budou zavedena podobná pravidla jako za Atlantikem. Problém je v tom, že v Americe tato pravidla platí už nějaké to století – takže s tím mají nějakou tu drobnou zkušenost - a u nás jen pár let. Navíc se obávám, že jsme v Evropě byli papežštější než papež. Jednotná měna (ta dokonce ještě ve všech státech EU není), bezcelní obchod mezi jednotlivými státy nebo volný pohyb pracovních sil je doplněn mnoha dalšími direktivami, které prosperitu EU vesele brzdí a hatí.

0 0
možnosti

Zelené běsnění nás v Evropě sráží vyloženě na kolena. Jsme docela prťavej kontinent, kterej to prostě nespasí. Dokud se GREEN DEAL nestane skutečně globální, celosvětovou záležitostí, je naprosto malicherné, zbytečné se v tom angažovat.

Jo – a jihovýchodní Asie nás už pravděpodobně silně převálcovala.

0 0
možnosti
PS

P29e64t29r 90S28k16á15c64e90l

29. 4. 2024 23:41

Pokud to neuděláme za dalších 20 let nás převálcuje i jihovýchodní Asie.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/richardneugebauer/smyslem-evropske-unie-nejsou-dotace.Bg24041039

Jen snílek si neuvědomuje, jak neschopný spolek je EU. Gen. sekretariát EU čítající před pěti lety 4 tisíce pracovníků bude neustále vymýšlet směrnice a nařízení, aby 27 států posvazoval až tak, že přestaneme ekonomicky dýchat. Co to je za výhody autorem uvedené - volný pohyb zboží atd.? Ještě v roce 1990 Zetor Brno vyvážel do 80 (slovy: osmdesáti) zemí světa i bez EU. A nebyl v tom sám, naše zbrojovky konaly podobně. Potom přišel jeden a řekl, že překováme meče na pluhy nebo tak nějak. Pak světové trhy, které jsme opiustili, zabrali firmy našich tzv."spojenců". Jak prosté, stačí dosadit do vedení státu neschopné lidi. Rád se jim omluvím, pokud někdo prokáže opak. Takže ohlupování již bylo dost, byli jsme před EU, budeme i po ní, že?

0 0
možnosti
LP

Smyslem dotací je naučit lidi si myslet, že bohatství vzniká tak, že úředník někam ukáže prstem a nařídí vytisknout peníze. A takoví lidé pak volí hádejte koho.

3 0
možnosti
Foto

STAN, ti se můžou kvůli dotacím chlubit, co všechno prosadili na vesnicích a městech a proto se i chovají stylem "koho chleba jíš, toho píseň zpívej"

1 0
možnosti
JL

Pane Richarde Neugebauere. Preji silu ve vasem stari. Ja ji take potrebuji jako vy, ze stejneho principu.

Ale k clanku. Jsem technolog a stavim vse podle kvality organizace. Ta stoji v EU za kocku. Uz tato veta vam da vse, co potrebujete o EU znat.

Otazka je tedy, "da se zlepsit"??? Samozrejme. Da!! Ale....??

Podivejme se na nekolik zemi s jinou organizaci. Svycarsko, San Marino, Spojene staty, Francie, Brazilie a atd!! Francie, San Marino jsou ukazkove staty s vnitrni organizaci pro jednotlive staty. Ty dalsi jsou ukazkou federace statu. Svycarsko je blize a je v Evrope. Spojene staty maji organizaci odvozenou z mysleni francouzkeho aristokrata. O Brazilii jsem se moc nezajimal, protoze prosla od cisarstvi az po federalni stat.

Svycarska "kantonova" organizace muze byt predloha pro celou EU. Jenze?? Zruseni sesti kralovstvi v EU je prakticky neuskutecnitelne. To je zaklad take k systemu USA.

Tim ztracime silu celkove jednoty v rozhodovani. To je zaklad kazde Unie.

Musime paberkovat v organizaci bez zrejmeho cile. Mit "justici" pro celou EU je zakladni pozadavek. K tomu se podle piliru MOCI, pridavaji take ty dalsi dve vetve, zakonodarna a vykona. Ano, evropska Snemovna existuje, ale bez kontroly!! Take politicke sily v teto Snemovne z ruznych statu NEMAJI spolecnou rec. Jak mohou neco rozumneho se dohodnout.

A snad nejvetsi prekazkou jsou "temata" vydavana ruznymi silami pusobici na bruselskou elitu v podobe budoucnosti hospodarstvi v teto orrganizaci. Mluvim tim o "Green Dealu" a take k proslovu divky v OSN se slovy "How dare you". Zalozene na neskutecne moznosti ovlivnit neco, co se ovlivnit neda.

Ano pane Richarde Neugebauere. Smyslem EU nejsou jen dotace, ale silna organizace. Jinak EU zanikne.

0 0
možnosti
Foto

S většinou napsaného nemám problém. Vystoupení z EU v případě Česka je hloupost, ale EU se změnit musí. O tom žádná...

0 0
možnosti
LP

Je to hloupost, ale jen proto, co by s námi EU v takovém případě udělala.

1 0
možnosti
Foto

Skvěle napsané.

Domnívám se, že velké, téměř celoplošné dotace, které už začínají být jaksi až "nárokové", (viz státy, které se s centrálními orgány EU soudí o dotace, pokud mají pocit, že byly na něčem ukráceny) vůbec nejsou dobrou cestou. Mohou kromě jiného deformovat trh, jehož zdravé fungování je nezbytným předpokladem existence EU. Horší je ale mafiánství a dotační byznys. Obojí prorůstá do korupčních vazeb mezi politickými a ekonomickými strukturami a je živnou půdou pro nikým a ničím nekontrolované oligopoly.

Smyslem dotací má být něco úplně jiného. Mají být spíše výjimečným nástrojem pro naléhavou (pokud možno jen dočasnou) pomoc některému oboru, jehož rozvoj je strategickou potřebou anebo těm, kdo se ocitl v nesnázích. Opačný trend, kdy se dotace stávají pro někoho "návykovými" a bez nichž by nezvládl dál fungovat, je velmi zrádný.

Ale hlavním smyslem EU jsou společně sdílené hodnoty, vzájemná solidarita, platnost a vymahatelnost zákona pro všechny, platnost mezinárodního práva, absolutní odmítnutí násilí v mezinárodních či mezistátních vztazích, společně utvářený prostor bezpečí, lidská práva, nedotknutelná hodnota lidské osoby a její svobody (ruku v ruce s povinnostmi), atd. atd. atd. Dobře fungující ekonomické vztahy (potažmo i dotace) mají sloužit dobrému fungování celku a hodnot, na nichž stojí.

2 0
možnosti
MK

Stačil by návrat k EHS.

4 0
možnosti
IS

Zefektivnění je dobrá myšlenka, která ovšem nemůže být naplněna praktickým obsahem. Žádná byrokracie, navíc dobře placená, nebude dobrovolně redukovat sama sebe.

4 0
možnosti
AL

Velmi dobrý článek. Bohužel jej budou kritizovat ti, co křičí proti EU ze zákulisí podporováni těmi, kdo potřebují, aby žádná EU nebyla a oni mohli lépe rozjištět své mocenské a ekonomické rejdy.

2 0
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 24,92
  • Průměrná čtenost 1063x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik