Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J39a74n 18R29á12ž

7. 4. 2024 13:37

Palestinci svou destruktivní politikou prokazují , že nejsou státotvorným národem.Palestinští Arabové totiž nemají pozitivní program, který by byl základem pro bezproblémové fungování jejich státu.

1 0
možnosti
JB

No tak dobře, budu autorovi věřit, že účelem článku není jen dehumanizace a plivání na Palestince a opravdu ho zajímají odpovědi na tyhle "otázky".

Produkce některých potravin v regionu nestačí na pokrytí potřeb místní populace a tak budou vždy závislí na dovozu. Izrael např. ročně importuje přes 1.5 milionu tun obilí.

V Gaze to je ještě horší kvůli blokádě, co na ni Izrael uvalil a pomoci které enklávu postupně škrtí. Plus při každé válce/speciální operaci/nebo jak tomu teď říkají naschvál likvidují zdroje potravin a pitné vody a infrastrukturu okolo (např. odsolovací zařízení a čističky). Doporučuju nahlédnout do zpráv speciálního zpravodaje OSN pro Palestinu za posledních 15 let, mohlo by vám to dost otevřít obzory.

Jak to tam funguje dobře ilustrují ty legendární skleníky, o kterých tu každý tak rád žvaní. Izrael zavřel hraniční přechod Karni, producenti nemohli vyexportovat vypěstovanou zeleninu, čímž přišli o většinu příjmů a tak si nemohli dovolit platit pracovníky a celá iniciativa umřela.

Byl by z Gazy Singapur Blízkého východu? Nejspíš stejně ne. Ale čekat ekonomický rozvoj v situaci kdy má Izrael nohu na jejich krku je dost velká utopie.

Věřím, že na to, proč lidé nejezdí na dovolenou do ekonomicky málo rozvinuté oblasti s vysokou hustotou obyvatel, bez turistické infrastruktury a s krajně nejistou bezpečnostní situací, dokáže autor přijít sám.

Mimochodem, Palestincům se nemá "odevzdat další území", Izrael jim má vrátit to, co jim patří, rezoluce 242 není zas tak komplikovaná.

A ještě poznámka na okraj k Haiti. Zkuste si o tom něco přečíst. Ekonomické embargo Francie a US uvalené po povstání otroků, reparace, co museli za osvobozené otroky vyplatit bývalým otrokářům (co si pamatuju tak to byl dvojnásobek toho, co US daly Francii za Lousianu), Americká okupace a podpora místních diktátorů, odstřelení zvoleného prezidenta před 20 lety... A to je jen začátek. Viz např. http://www.nytimes.com/2022/05/20/world/americas/haiti-history-colonized-france.html

1 1
možnosti
Foto

Děkuji za obsáhlé a fundované sdělení. Pokusím se reagovat:

1) Blog samozřejmě není vědecké pracoviště, proto i moje rešerše a příprava nejsou na odpovídjící vědecké úrovni, protože to prostě píšu ve volném čase,

2) Že je nějaký region závislý na dovozu potravin, ještě nemusí být problém. Existuje dělba práce, ten děláí to a ten zas tohle a vzájemně si zboží vyměňují. Pokud nějaký region není schopen vyprodukovat zboží na tuto výměnu, není tento regino zdravý.

3) Proč Izrael uvalil na Gazu blokádu? Blokáda není v ničím zájmu. Ani v zájmu Izraele. Domnívám se, že se Izrael pokoušel přimět Gazu, aby na něj přestala útočit.

4) To, že ve válce Gaza nemže ekonomicky fungovat, je, bohužel logické. Ale žádná válka nemusela být. Stačilo vydat rukojmí a domluvit se na nějakém uspořádání. Izrael platí za každý den války obrovksé peníze. Rád je ušetří.

5) "Legendární skleníky" jsem vůbec nezmiňoval, ale když už o tom mluvíte, proč Izreal uzavřel hranice?

6) Jak má Izreal nohu na ekonomickém krku Gazy (myslím, před říjnovým přepadem)?

7) Lidé jezdí na dovolenou do turisticky málo roviných oblastí běžně, jenom se pro to musejí vytvořit podmínky. Vhodné podmínky nebyly ani v Tunisku před 50 lety nebo na Mallorce před 70 lety. Co bránilo Gazanům hotelové rezorty a zázemí vybudovat?Když to šlo v Libanonu, Ománu nebo Maroku?

-

2 1
možnosti
SN

Pavel Novotný to shrnul jedním slovem.

0 0
možnosti
Foto

Já vím. Cesta není ponechat je jejich osudu, ani "vybombardovat". Jediná cesta je změnit naši pomoc do efektivní podoby. Tak zafungoval Marshallův plán (ERP) po válce. Myslím tím jeho kreditní část. Bude to ale fungovat? Budou vůbec arabské země fungovat bez ropy? Velká otázka.

2 0
možnosti
Foto

Můj táta říkal - Palestinci jsou Cikáni.

1 0
možnosti
Foto

Tak to na Vás musí bejt hrdej koukám....

0 3
možnosti
Foto

Naprostý souhlas. A nikdo ty lidi z Gazy nechce. Důvod je jasný. Kdo si do země pustí někoho, kdo dělá jen binec, má nataženou ruku a smysl života vidí ve vraždění Židů. Mohli už dávno být tím Singapurem Předního východu.

8 0
možnosti
RW

Máte naprostou pravdu. Byl jsem na autonomním území, na západním břehu, Betlém, Jericho.....všude je to stejné.....

2 0
možnosti
JH

J54a97n 29H41r41u98b70e70š

3. 4. 2024 19:13

A to je i neustále dokola omílaný omyl všech propalestinských dobrotrusů, kteří tvrdí, že jsou Palestinci chudí, protože je Izrael ožebračuje. Pravda je taková, že Palestinci nestojí o to mít se dobře, to mohli mít už dávno - chtějí jediné: Izrael zničit a Židy vyhnat. I kdyby na té zemi nevyrostlo ani stéblo a i kdyby jejich děti měly pochcípat hlady - Alláh dal, Alláh vzal.

9 0
možnosti
Foto

Pěkný je dneska rozhovor s Davidem Shorfem v sekci premium.Jsou tam i odpovědi proč ten ráj v Gaze tak jednoduše vybudovat nešel.

0 2
možnosti
JM

J80a22n 41M85i42k68e15š

3. 4. 2024 18:58

nejsou tam odpovědi, pouze názory. a nikdo netvrdí, že vybudovat něco v gaze mělo být jednoduché, natož že by tam měl být ráj.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

5 0
možnosti

Proč to tam nefunguje? Jednoduché, když desetiletí dostáváte vše zadarmo, tak kdo by pracoval (příklady bych mohl jmenovat, ale proč zase zákaz diskuze, že), zvláště, když nejvýnosnější povolání je tam - terorista.

18 0
možnosti