Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Schůzka naslepo

Kdybyste mě zabili, tak bych nedovedla z hlavy říct, kolik let uteklo od chvíle, kdy jsem s čerstvým maturitním vysvědčením v kapse vstoupila do života dospělých. Až mě jedna jediná pohlednice vrhla přímo do reality. „Ahoj, píšu ti k rodičům, protože nevím, kde teď bydíš. Chystám se po 15 letech zase zpátky do rodné vlasti a ráda bych tě viděla. Blanka, zpáteční adresa tam a tam,“ stálo na ní.

Co? Jakože zrzavá Blanka Kužílková? Ta, co se mnou chodila do školky, do základky i na gympl? A kterou osud hned po maturitě odvál kamsi do Jižní Ameriky a od té doby jsem o ní neslyšela? To je teda překvápko: Blanka! No jasně, že ji chci po letech vidět...

Jak se asi má? Co dělá? A jestlipak se změnila? Co když má s nějakým Chůliem nebo Chosém pět dětí a strašlivě ztloustla? Nebo co když tam za oceánem udělala kariéru, má nový prsa, permanentní make-up a blond vlasy pod zadek...

Hned jsem kamarádce z mládí nadšeně odepsala a poslala jí na sebe i mailovou adresu a mobilní číslo. Po krátké výměně e-mailů bylo jasno. Blanka jede do Česka vyřídit nějaké záležitosti kolem dědictví a zdrží se pár dní v Praze. Tak jsme smluvily rande v mojí oblíbené cukrárně, já si skočila k holiči a na nehty, kdyby přece jen Blanka udělala v zámoří tu kariéru, a celá natěšená jsem si sedla ke stolečku kousek od dveří.

Přišla jsem krapet dřív, tak jsem si objednala cappuccino a dortík a hypnotizovala dveře. Několik minut se nic nedělo. Po chvíli se ale otevřely a v nich stála šťabajzna v kloboučku a semišovém kabátku s kožešinovým límcem. Ta se teda vyfikla, pomyslela jsem si a smutně zkoukla svoje obnošené vlněné kalhoty a svetr sice kašmírový, ale ze sekáče...

Nasadila jsem úsměv číslo 4, takový ten: „To jsem ráda, že tě po letech vidím!“ Ale ta dáma si mě ani nevšimla a odkráčela dozadu, ke stolečku, kde na ni čekal pán v tvídovém saku a květinou v klopě. Aha, tak to asi není Blanka. No nevadí, ukrojila jsem si kousek medovníku a číhala dál.

Dveře vrzly a v nich stála korpulentní žena středního věku s tlustými brýlemi. Tak přece jen má těch pět dětí, ulevilo se mi, a přestala jsem vtahovat břicho. Tentokrát jsem zvolila úsměv číslo 5, ten: „Nazdar, holka, tobě to sekne!“ Jenže ať jsem se zubila, jak jsem se zubila, Blanka si mě téměř nevšimla. Asi se jí zapotily brýle, napadlo mě. Tak jsem si stoupla a rozpřáhla paže: „Ahój, kozo, koukám, že už taky prdlajz vidíš,“ zavtipkovala jsem.

Ale Blanka se na mě udiveně – a možná i trochu pohoršeně - podívala. A pak zavrtěla hlavou a ukázala ke stolečku po mé pravici. „Já jdu tam,“ zašeptala na vysvětlenou a spiklenecky mrkla. Když si přisedla k jiné korpulentní dámě, došlo mi, že to asi Blanka nebude. Trapas. No nic, už se radši nebudu nijak projevovat a počkám, co bude...

Zabývala jsem se tedy intenzivněji svým medovníkem a nervózně si po desáté míchala kafe, když tu mi někdo dal pořádnou herdu do zad. „Nazdar, kozo,“ houkla na mě zrzavá Blanka a rozchechtala se na celou cukrárnu. „Ty ses, holka, vůbec nezměnila!“ Usmála jsem se. Blanka totiž taky ne. Bylo jí sice o 15 let víc, ale pořád to byla ta pihovatá zrzavá kudrnatá holka v džínách a vytahaném svetru, na krku dřevěné korálky a přes rameno patchworkovou kabelu.

A tak jsme si objednaly dvojku vína a navázaly hovor tam, kde jsme tehdy po maturitě přestaly. „Ehm, nezlobte se, ale já už musím zavřít,“ vyrušila nás po několika hodinách slečna cukrářka. Ani jsme si nevšimly, že se mezitím cukrárna vylidnila a venku je tma jako v pytli. Tak jsme si slíbily, že už se jedna druhé nikdy na tak dlouho neztratíme.

A já šla domů celá rozradostněná, že když se nezměnila Blanka, tak jsem já taky pořád ta samá praštěná holka, jako tehdy... A najednou mi zase bylo devatenáct let.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Ona | pátek 24.2.2012 17:08 | karma článku: 0 | přečteno: 38x
  • Další články autora

Blog Ona

Smolná Bílá sobota

Jasně, že s úklidem se nemá nic přehánět a že rodinná pohoda je víc, než vyleštěná podlaha. Ale na druhou stranu k pohodě patří i uklizený byt. Bohužel touhle optikou vidím u nás doma svět jenom já. "Moje pohoda je pivo a dobrej fotbal," odpálkoval mě můj milovaný už záhy po svatbě. Pro něj i pro děti je zkrátka slovo úklid od pohody přesně na opačném konci emočního spektra.

20.4.2014 v 1:00 | Karma: 5,46 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Víkend jako vyšitý

Každý pátek se těším na víkend jak malá, s utkvělou myšlenou, že si odpočinu a užiju si dětí. Ano, je to nesmysl. Asi stejný, jako když Mácha loudil ze zborcené harfy tón. Každý ví, že s dětmi odpočívat nejde, takže se v pondělí pokaždé připloužím do práce ztahaná, jak kdybych dva dny skládala putny s uhlím.

15.10.2013 v 15:51 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Náš Pepík patlá

"Pepík patlá," zmínila jsem se před babičkou našeho benjamínka. "Tak ať si jde umýt ruce, už bude oběd," zavelela moje matka, která stejně jako já ještě před pár dny netušla, že sloveso "patlá" je odborný výraz pro šišlání Pepíkova typu.

25.9.2013 v 11:50 | Karma: 3,32 | Přečteno: 67x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Jak jsem pekla větrníčky navzdory nepřejícím hvězdám

Pepa slavil narozeniny, a tak jsem mu upekla jeho oblíbené větrníky. Nadýchané, s jemným krémem, úžasné tak, že se celé příbuzenstvo jen rozplývalo. "Odpalované těsto, to já nikdy nedělala, je to moc složité," prohlásily obdivně švagrová v dvojhlasu s tchyní a já se dmula pýchou. "Ale kdepak, není nic snazšího," rozdávala jsem zářivé úsměvy.

3.5.2013 v 11:24 | Karma: 4,42 | Přečteno: 116x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Patálie se psím tentononc aneb pytlík na h...o

Jako pejskařka jsem nekompromisní. Nikdy nevycházím se psem z domu, aniž bych si předtím strčila do kapsy nebo kabelky pytlík na psí hovínka. Po našem boxerovi sbírám bobky i z okrasného trávníku nebo louky a k čistotnosti vedu také ostatní majitele psů v okolí. Tuhle jsem třeba viděla paní, co nechala svého naondulovaného pudlíka vykálet přímo před vchodem na dětské hřiště a chystala se pokračovat v procházce.

1.3.2012 v 14:49 | Karma: 0 | Přečteno: 51x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 68x
Jmenuji se Ona, jsem obyčejná ženská a stejně jako vy řeším, co uvařit k večeři, jak vychovávat své děti, jak vyjít s manželem i tchyní a co si koupit na sebe, aby mi to slušelo.

Seznam rubrik