Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náš Pepík patlá

"Pepík patlá," zmínila jsem se před babičkou našeho benjamínka. "Tak ať si jde umýt ruce, už bude oběd," zavelela moje matka, která stejně jako já ještě před pár dny netušla, že sloveso "patlá" je odborný výraz pro šišlání Pepíkova typu.

Logopedka Jolana Slabihoudková, která si přišla do školky vyzkoušet předškoláky, si u jména našeho syna udělala tři vykřičníky. Tři svislé čárky s tečkou pohřbily spolu s jejím pohledem mou mateřskou pýchu jedním šmahem i se sebevědomím. A hned do hromadného hrobu, protože seznam předškoláků s vykříčníky byl delší, než těch s fajfkou nike, kteří nikam nemusí.

Jsem špatná matka, přeložila jsem si její pohrdavý a zároveň shovívavý výraz, když došlo na naše příjmení. "Pepík neumí DEVĚT písmen," řekla, rozhlédla se po zástupu poněkud zkoprnělých rodičů a očima hledala viníka - mě.

Nejsem moc velká, takže jsem z davu netrčela, navíc mě ta ostuda místo fackování rovnou zadupala do podlahy. Hrůzou mi definitivně vyschlo v krku a a bála se polknout, abych nebyla slyšet. Rodiče se dívali jeden na druhého, rozhlíželi se, hledali mě očima. Chvíle potupného ticha se neuvěřitelně táhla.

"Tady ši," chytil mě Pepík radostně za ruku jakoby našel do páru kartičku v pexesu... a s obrázkem indiána, protože jsem v ten moment zrudla až za ušima.

"Dddo...," musela jsem konečně polknout, což mi vlastně zachránilo poslední zbytky reputace, protože by zřejmě jinak ze mě bývalo vypadlo "do prdele". Polkla jsem naprázdno a dořekla: "dobrý den."

"Aha!" řekla logopedka spokojeně, že záhada nemožné matky a jejího patlajícího syna je vyřešena. "Tak si promluvíme jindy o samotě, ano?" Nabídla mi tónem jeptišky, co zavítala na eldéenku. Zmohla jsem se jen na souhlasné přikývnutí.

"Chči plyč ža Feldou, je to škvělej peš," zatahal mě za rukáv syn, který si právě vzpomněl, že naši sousedi si včera pořídili nového psa. Byla to vítaná příležitost, jak se vypařit a cestou se zchladit studenou vodou z kohoutku dřív, než jsem se z pohledu Slabihoudkové stačila dozvědět, že jsem nikdy žádné děti rozhodně mít neměla.

První výuka probíhala k mému překvapení docela lehce. Autority jindy ignorující a nespolupracující Pepík se snažil. Vyplazoval jazyk na povel, opakoval slabiky po Slabihoudkové a rozbrečel se až když měl v rámci nácviku správného K kloktat vodu. Chtěl se nám chudák zavděčit, ale místo toho napřed vodu několikrát spolkl, pak ji vdechnul a rozkuckal se. Nakonec se rozbrečel ne proto, že by se mu něco vážného stalo, ale kvůli tomu, že nedokáže správně kloktat. Narozdíl ode mne je totiž můj syn ctižádostivý.

"Počebuju še vyčůlat," prohlásil po půl hodině a logopedka ho přes prázdnou čekárnu poslala do dveří proti její ordinaci. "A nech si klidně otevřeno," poradila mu, aby s námi v jemu cizím prostředí neztratil kontakt.

"Nebojte maminko, máme na to sice jenom rok, což je - přiznejme si - hodně málo času. Ale když s ním budete denně trénovat, zvládneme to," snažila se mě mezitím uklidnit. Věta: denně trénovat mi zněla v uších jako ozvěna, když se ze záchoda ozval Pepík: "Už še mi taky nafukuje, ža chvíli budu jako táta," halekal jak na lesy. Obě jsme se rozesmály a syn z radosti, že nás pobavil, pokračoval: "Já vám to ukážu, chčete?" Volal a s kalhotama na půl žerdi pochodoval za námi ke dveřím do ordinace. Nebylo pochyb o čem mluví.

Zachránila jsem situaci přískokem, rychle mu pomohla natáhnout džíny nahoru a odvrátila trapas. "To je dobrý Pepčo, snad až jindy, teď není čas, musíme domů. Půjdeš si před večeří pohrát s Ferdou?"

 

Autor: Blog Ona | středa 25.9.2013 11:50 | karma článku: 3,32 | přečteno: 67x
  • Další články autora

Blog Ona

Smolná Bílá sobota

Jasně, že s úklidem se nemá nic přehánět a že rodinná pohoda je víc, než vyleštěná podlaha. Ale na druhou stranu k pohodě patří i uklizený byt. Bohužel touhle optikou vidím u nás doma svět jenom já. "Moje pohoda je pivo a dobrej fotbal," odpálkoval mě můj milovaný už záhy po svatbě. Pro něj i pro děti je zkrátka slovo úklid od pohody přesně na opačném konci emočního spektra.

20.4.2014 v 1:00 | Karma: 5,46 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Víkend jako vyšitý

Každý pátek se těším na víkend jak malá, s utkvělou myšlenou, že si odpočinu a užiju si dětí. Ano, je to nesmysl. Asi stejný, jako když Mácha loudil ze zborcené harfy tón. Každý ví, že s dětmi odpočívat nejde, takže se v pondělí pokaždé připloužím do práce ztahaná, jak kdybych dva dny skládala putny s uhlím.

15.10.2013 v 15:51 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Jak jsem pekla větrníčky navzdory nepřejícím hvězdám

Pepa slavil narozeniny, a tak jsem mu upekla jeho oblíbené větrníky. Nadýchané, s jemným krémem, úžasné tak, že se celé příbuzenstvo jen rozplývalo. "Odpalované těsto, to já nikdy nedělala, je to moc složité," prohlásily obdivně švagrová v dvojhlasu s tchyní a já se dmula pýchou. "Ale kdepak, není nic snazšího," rozdávala jsem zářivé úsměvy.

3.5.2013 v 11:24 | Karma: 4,42 | Přečteno: 116x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Patálie se psím tentononc aneb pytlík na h...o

Jako pejskařka jsem nekompromisní. Nikdy nevycházím se psem z domu, aniž bych si předtím strčila do kapsy nebo kabelky pytlík na psí hovínka. Po našem boxerovi sbírám bobky i z okrasného trávníku nebo louky a k čistotnosti vedu také ostatní majitele psů v okolí. Tuhle jsem třeba viděla paní, co nechala svého naondulovaného pudlíka vykálet přímo před vchodem na dětské hřiště a chystala se pokračovat v procházce.

1.3.2012 v 14:49 | Karma: 0 | Přečteno: 51x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Schůzka naslepo

Kdybyste mě zabili, tak bych nedovedla z hlavy říct, kolik let uteklo od chvíle, kdy jsem s čerstvým maturitním vysvědčením v kapse vstoupila do života dospělých. Až mě jedna jediná pohlednice vrhla přímo do reality. „Ahoj, píšu ti k rodičům, protože nevím, kde teď bydíš. Chystám se po 15 letech zase zpátky do rodné vlasti a ráda bych tě viděla. Blanka, zpáteční adresa tam a tam,“ stálo na ní.

24.2.2012 v 17:08 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Po nehodě na Islandu zůstává šest Čechů v nemocnici, dva jsou v umělém spánku

18. června 2024  14:59

Po páteční nehodě autobusu s českými turisty na Islandu zůstává šest klientů pojišťovny Uniqa v...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Když jsem ho pouštěl, chrápal, hájí se koloběžkář souzený za zardoušení motorkáře

18. června 2024  14:57

U plzeňského krajského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení s Janem Navrátilem, který se vloni na...

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 68x
Jmenuji se Ona, jsem obyčejná ženská a stejně jako vy řeším, co uvařit k večeři, jak vychovávat své děti, jak vyjít s manželem i tchyní a co si koupit na sebe, aby mi to slušelo.

Seznam rubrik