Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smolná Bílá sobota

Jasně, že s úklidem se nemá nic přehánět a že rodinná pohoda je víc, než vyleštěná podlaha. Ale na druhou stranu k pohodě patří i uklizený byt. Bohužel touhle optikou vidím u nás doma svět jenom já. "Moje pohoda je pivo a dobrej fotbal," odpálkoval mě můj milovaný už záhy po svatbě. Pro něj i pro děti je zkrátka slovo úklid od pohody přesně na opačném konci emočního spektra.

V sobotu ráno jsem si přivstala. Velikonoce měly být totiž podle mých představ dokonalé, tak abych všechno stihla nachystat. Uvařila si snídani a ještě než mi vystydl čaj, že vyvenčím psa. Venku před domem jsem zjistila, že kráčím po chodníku s vodítkem a klíči v kapse a gaučáka jsem zapomněla doma.

Bílá sobota nezačínala zrovna nejlíp.

Napodruhé se mi venčení podařilo, psa jsem násilím odvlekla i od paní s jedním psem, která mi už z dálky kupodivu v množném čísle hlásila, že hárají, vrátila ho domů do pelechu a nasypala mu granule. Zadělala jsem si těsto na mazanec, nechala ho kynout, mezitím se nasnídala a vyrazila zakleknout do záhonu, aby nám pěkně barevně vzkvétal.

Po bytě se trousily první rozespalé mátohy. Praštila jsem s motyčkou, umyla si ruce a nachystala všem třem snídani a vrátila se k hlíně. Mezitím náš šestiletý Pepík proběhl bytem i s rohlíkem a NADROBIL. Má drahá polovička posnídala před televizí a NADROBILA na gauči. Maruška ROZŤAPALA po bytě Pepíčkem rozlitou šťavu a těsto na mazanec se už výhružně táhlo po vnější stěně mísy. Sotva jsem za bochánkem zavřela dvířka trouby, zazvonila za dveřmi kamarádka Yvona, že jde na kafe.

"Mám tu ale dost binec," zvala jsem ji dál rovnou s omlouvou, v duchu samozřejmě v absolutním stresu, že vůbec nestíhám a na kafe absolutně nemám čas. Uvařily jsme si kafe. Yvona seděla a vyprávěla jednu storku ze seznamky za druhou. "A teď ty Velikonce a žádnej pořádnej chlap snad neexistuje a já nemám pro koho ani navařit a napéct a nikdo si nepřijde pro malovaný vejce," skuhrala.

Já si pro ně přijdu! Napadlo mě usrkávajíc kafe nad krájením ingrediencí do bramborového salátu, že bych si ušetřila spoustu práce. Nechala jsem si to ale pro sebe, protože o mě v jejím snu na doknalý domov vůbec nešlo.

"Někdo se najde, uvidíš," utěšovala jsem ji a mimoděk zvedla oči od naklepávání řízků a uviděla mého Pepu ležícího v nočním úboru stále ještě na pohovce, řešícího na displeji své oblíbené angry birds.

"Pepo, nemohl bys prosím, než dodělám oběd, vzít křovinořez a zkrátit živý plot?"

Napoprvé žádná odpověď a napodruhé se ozvalo: "Nemusíš mi všechno pořád opakovat. Slyšel jsem."

"Když není chlap, půjdu si na sebe aspoň něco pěknýho koupit," prohlásila Yvona, jakmile dopila kafe. "Pojď se mnou, oni se tu najedí i bez tebe," navrhla. Svou rodinu miluju a ráda se o ní starám. Neměla jsem vůbec chuť ji teď, když mám před sebou ještě tolik práce, vyměnit za nákupní centrum s hadříky. "Snad někdy jindy," rozloučily jsme se. 

Kamarádka odešla, já dala prát do pračky barevné prádlo. Pepa vstal konečně z gauče a vyrazil k zahradnímu domku, že jde na ten plot. Já začala smažit řízky. Pes spal a děti se výjimečně nehádaly. 

Užívala jsem si asi tři vteřiny klidu, když najednou koukám, že se oběd přestal smažit. Zkusila jsem světlo, otevřela lednici. Nešel proud. Ale to už uprostřed obýváku a v crocsách od hlíny stál zkroušený Pepa a v ruce držel dva konce téhož kabelu. "Přesekl jsem kabel," popsal zjevné. 

Fakt jsem nechtěla, ale ty oči v sloup mi šly stejně tak samy, jako se pak samy definitivně zabodly do podlahy v místě, kde "miláček" NADĚLAL. "No, to je hezký," snažila jsem se alespoň o neutrální tón.

"Pojďte se teď najíst," změnila jsem raději po chvíli ticha téma. Josef nahodil pojistky a šel si k sousedovi půjčit kabel, že těch 99 zbývajících procent plotu dostříhá po obědě. Dosmažila jsem řízky a mohli jsme obědvat. 

Po jídle jsem vzala děti do auta, že pojedeme nakupovat jídlo na svátky a tatínek že mezitím v klidu zarovná zahradní plot. "Jo a prosím tě, až dopere pračka, vyndej prádlo a pověs ho na terase," rozloučila jsem se a se slibem, že nějakou drobnost si můžou k Velikonocům vybrat, aby je nepokakal beránek, jsem s  Mařenkou a malým Pepíkem vyrazila nakupovat.

Asi za hodinu volal Pepa, že nemůže to prádlo v pračce najít. "Cože?" Nějak mi docházela trpělivost. Barevného oblečení bylo v bubnu míň, asi se při odstředění nalepilo na stěny, takže ho přehlédl? Co jsem si to vzala za exota? Měla jsem sto chutí říct telefonu: "Hledej, šmudlo," ale ovládla jsem se. Vysvětlila jsem manželovi, kde prádlo hledat a zavěsila.

Aby měl Josef klid a dost času na práci, řekly jsme si s dětmi, že se ještě cestou z nákupu zastavíme za babičkou. Domů jsme přijely už skoro za tmy.

Manžel stál bezradně před živým plotem, který si dál žil v původní bujaré podobě. Co jsme odjely, stačil zastříhnout jen pár metrů, než přesekl i ten druhý - půjčený - kabel. 

Vybalila jsem mlčky nákup a váhala, jestli mám něco říkat, anebo bude lepší, když zůstanu zticha. Dusno nebo hádka, přemýšlela jsem. "To si děláš srandu?" Vypadlo ze mě nakonec. "Za celé odpoledne jsi stačil jediné, a to přeseknout druhý a ještě ke všemu sousedův kabel?" 

"Mami, tak už ho nech," zastala se táty Mařenka, a tak jsem ji ve vzteku poslala vyndat z pračky a pověsit to prádlo. Sama jsem rozčíleně popadla kýbl a mop a hrnula se do vytírání už z rána zapatlané podlahy. 

"Trochu jsem usnul," přiznal můj milovaný Pepa. A jak tam tak sklesle stál, najednou mi připadal tak roztomile bezradný, že jsem ho musela jít aspoň trochu obejmout.

 

Autor: Blog Ona | neděle 20.4.2014 1:00 | karma článku: 5,46 | přečteno: 140x
  • Další články autora

Blog Ona

Víkend jako vyšitý

Každý pátek se těším na víkend jak malá, s utkvělou myšlenou, že si odpočinu a užiju si dětí. Ano, je to nesmysl. Asi stejný, jako když Mácha loudil ze zborcené harfy tón. Každý ví, že s dětmi odpočívat nejde, takže se v pondělí pokaždé připloužím do práce ztahaná, jak kdybych dva dny skládala putny s uhlím.

15.10.2013 v 15:51 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Náš Pepík patlá

"Pepík patlá," zmínila jsem se před babičkou našeho benjamínka. "Tak ať si jde umýt ruce, už bude oběd," zavelela moje matka, která stejně jako já ještě před pár dny netušla, že sloveso "patlá" je odborný výraz pro šišlání Pepíkova typu.

25.9.2013 v 11:50 | Karma: 3,32 | Přečteno: 67x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Jak jsem pekla větrníčky navzdory nepřejícím hvězdám

Pepa slavil narozeniny, a tak jsem mu upekla jeho oblíbené větrníky. Nadýchané, s jemným krémem, úžasné tak, že se celé příbuzenstvo jen rozplývalo. "Odpalované těsto, to já nikdy nedělala, je to moc složité," prohlásily obdivně švagrová v dvojhlasu s tchyní a já se dmula pýchou. "Ale kdepak, není nic snazšího," rozdávala jsem zářivé úsměvy.

3.5.2013 v 11:24 | Karma: 4,42 | Přečteno: 116x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Patálie se psím tentononc aneb pytlík na h...o

Jako pejskařka jsem nekompromisní. Nikdy nevycházím se psem z domu, aniž bych si předtím strčila do kapsy nebo kabelky pytlík na psí hovínka. Po našem boxerovi sbírám bobky i z okrasného trávníku nebo louky a k čistotnosti vedu také ostatní majitele psů v okolí. Tuhle jsem třeba viděla paní, co nechala svého naondulovaného pudlíka vykálet přímo před vchodem na dětské hřiště a chystala se pokračovat v procházce.

1.3.2012 v 14:49 | Karma: 0 | Přečteno: 51x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Schůzka naslepo

Kdybyste mě zabili, tak bych nedovedla z hlavy říct, kolik let uteklo od chvíle, kdy jsem s čerstvým maturitním vysvědčením v kapse vstoupila do života dospělých. Až mě jedna jediná pohlednice vrhla přímo do reality. „Ahoj, píšu ti k rodičům, protože nevím, kde teď bydíš. Chystám se po 15 letech zase zpátky do rodné vlasti a ráda bych tě viděla. Blanka, zpáteční adresa tam a tam,“ stálo na ní.

24.2.2012 v 17:08 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 68x
Jmenuji se Ona, jsem obyčejná ženská a stejně jako vy řeším, co uvařit k večeři, jak vychovávat své děti, jak vyjít s manželem i tchyní a co si koupit na sebe, aby mi to slušelo.

Seznam rubrik