Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidla etikety jsou ve skutečnosti fake news. Všechno je jinak!

Rady, jak se stát úspěšným mužem nebo ženou, vás v reálném životě přivedou k okamžitému padáku, avšak bez zlatého padáku. Znalosti, jak správně jíst humra nebo šneka, vám potom beztak budou k ničemu.

Pokud všechny ty publikace o pravidlech etikety anebo návody, jak se stát ve společnosti úspěšným, neberete vážně a slouží vám jako zábavná literatura, pak je vše v pořádku. Pokud nikoliv, dopadnete špatně. Pravidelná četba encyklopedií slušného chování má podobné účinky jako požívání drogy. Vysloveně se neotrávíte, ale zhulíte se.Zahltíte se informacemi, které vám budou užitečné tak jednou nebo dvakrát za život anebo rovnou informacemi falešnými - fake news, jež vás mohou přivést na úřad práce, kde vás zařadí do kolonky „nepřizpůsobivý“.

    Vyloženě toxické jsou zejména rady, jak se stát úspěšným vrcholovým manažerem. Jo, kdyby ty knížky vycházely v malém nákladu a s upozorněním : - Ministr zdravotnictví varuje, že časté čtení příruček, jak se stát úspěšným, může poškodit vaše duševní zdraví- tak prosím. Určitě jsou mezi námi nějací noví Bakalové nebo Babišové, kteří si takovou knížku bez úhony přečtou a některé rady jim mohou být i užitečné. Bohužel však tyhle publikace vychází v obrovských nákladech. Často jsou nabízeny i v akčních slevách a mohou si je dovolit i nízkopříjmoví snílci, ženy v domácnosti i ten příslovečný skladník ve šroubárně, jemuž přece nebrání nic, aby si přečetl Vergilia v originále. Pravda je však krutá. Poslechnu-li „rádce“ a na přijímacím pohovoru se metamorfózuji do testosteronem napěchovaného supermuže s bradou vysunutou dopředu a vrhajícího přímý a nebojácný pohled na šéfa, začne se probouzet starý atavismus i u generálního ředitele mezinárodního koncernu. Mít mladého nebezpečného beta-samce ve své smečce, to žádný šéf nepřipustí. Nejenže nepostoupím na firemním žebříčku výše, ale dostanu rovnou vyhazov.

    Čím dříve si tzv. masový čtenář zlevněné naučné literatury uvědomí, že jsou takovéto rady pro něj zhoubné stejně jako tuzemský rum smíchaný s metanolem, tím lépe. Jenže co má číst? Zatím nikdo nenapsal knihu - Sto rad, jak nenaštvat šéfa- nebo -Jak být a zároveň nebýt na pracovní poradě-.

 

Pravidla etikety pro široké masy zas až tolik nebezpečná nejsou. K. Marx by je nejspíše označil za opium lidstva. K čemu bude držiteli stravenek Sodexo Gastro Pass rada, jak správně jíst humra. Ostatně po informaci, že pro konzumaci této drahé pochutiny vás obsluha vybaví sadou víceméně chirurgických nástrojů, kterými budete zpoza krunýře dolovat masíčko, a kromě toho vám na krk pověsí speciální bryndáček, většinu z vás přejde na humra chuť. Etiketa stolování pouze zdánlivě pamatuje i na ty, kteří se živí jen tím, co les dal. Mám na mysli bezdomovce. Ladislav Špaček sice ve své knize radí, jak jíst šneky, ale rozhodně ne houmlesákům. Podle etikety totiž je nutné ulitu šneka zahradního uchopit do kleští a dvouzubou vidličkou vytáhnout masíčko.

Reálný život je u většinového občana úplně jiný. Žádný odborník na etiketu například neřeší, co mám dělat, když se v hospodě strhne rvačka. K čemu je mi pravidlo, že dáma má přednost? Ani Guth -Jarkovský, ani mnou už citovaný Ladislav Špaček vám neřekne, co máte dělat, když vstoupíte do restaurace nižší kategorie. Zásada, že dáma, aby se cítila bezpečněji, by měla být usazena zády ke zdi, je „sluníčkářská“. Je to samozřejmě muž, který bude muset ostřížím zrakem sledovat celý provozní prostor hospody a zejména všechny únikové cesty. Také nebude spoléhat na pingla s výběrem stolu. V případě rvačky rozhodují vteřiny. Muž usadí svou dámu ke stolu blízko chodbičky vedoucí na wc nebo hlavní východ kam lze dámu odvést do relativního bezpečí. Kleštičky na humra by se samozřejmě hodit mohly, ale jen pro případnou sebeobranu.

   Vrátím se však ještě k radám, jak se stát úspěšným mužem nebo ženou. Všichni tito experti zatajují krutou pravdu, že se ve skutečnosti, i přes rituály etikety, řídíme pravidly vlčí nebo opičí smečky. Pracovní porada u generálního ředitele je ve skutečnosti potvrzovací akt dominantního postavení vládnoucího šéfa. U vlků vše probíhá tak, že níže postavení jedinci vyjadřují svou submisivitu zaujetím podřízené pářící pozice. Je-li šéfem muž, měla by žena při pracovní poradě dát najevo svou případnou svolnost. U žen v předdůchodovém věku pak postačí náznak lítosti ve smyslu -škoda, že nejsem mladší-. U mužů postačí defenzivní postavení těla a optické zmenšení své tělesné výšky. U zvlášť vysokých a atletických mužů je každá rada drahá. Tito, i když nechtěně, jen svou přítomností narušují potvrzovací akt šéfova alfasamectví. Nepříznivý dojem příliš nebezpečně vyhlížejícího podřízeného by mohl zmírnit nepadnoucí obnošený oblek v kombinaci se shrbenými zády. Občasný kašel, navozující dojem nepříliš pevného zdraví, kombinovaný s tikem v obličeji a pach levného deodorantu po dědečkovi by mohl šéfa vrátit do stavu klidu.

 

Bohužel taková je drsná skutečnost, která nám je však zatajována. Přece platí - je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Většina však nepatří ani do kategorie povolaných. Nejhorší ale je, že i kdyby někdo pro ty „nevyvolené a nepovolané“ napsal krutě pravdivou příručku, jak přežít oběd ve čtvrté cenové skupině a jak se chovat, když jde k nadřízenému tzv. na kobereček, nekoupí ji. Místo toho hodí do nákupního košíku bestseller, jak se stát slavným a úspěšným.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vilém Ravek | neděle 19.8.2018 21:07 | karma článku: 19,67 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Prosím potvrďte, že nejste robot

Zase jsem byl vyzván, abych potvrdil, že nejsem robot. Prolezl jsem, ale s odřenými zády. Kdo ví, jak dopadnu příště.

20.6.2024 v 19:53 | Karma: 24,38 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Podle umělé inteligence volím Kateřinu Konečnou, rybařím a pravidelně chodím do kostela

Ve virtuálním prostoru jsem úplně někdo jiný a to až tolik, že bych si nejraději dal pár facek. Co si vlastně o mě ta umělá inteligence myslí?

15.6.2024 v 15:16 | Karma: 20,61 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři!

Už od dob první republiky se traduje, že každou letní sezónu sežere žralok českou učitelku. Od letoška to prý bude ještě větší adrenalin. Paní učitelky, nejezděte k Jaderskému moři. Ještě si to dobře rozmyslete.

21.5.2024 v 21:12 | Karma: 32,34 | Přečteno: 5798x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,63 | Přečteno: 2292x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 15,29 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pavel jedná s Pellegrinim. Začalo smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Polabí zažije tropický den, na východě Moravy a Slezska udeří silné bouřky

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  11:34

Česko se chystá na další tropický den. Alespoň částečně. V Polabí může být až 31 stupňů, na západě...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 290
  • Celková karma 25,64
  • Průměrná čtenost 1564x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik