Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bojovník za Pravdu je možná hoden obdivu, ale potkat bych ho nechtěl.

Podle mých životních zkušeností jakmile se začne mluvit anebo debatovat o pravdě, veškerá legrace končí. 

Stačí, když slyším nejslavnější větu našeho Jana Husa – „Slyš pravdu, hledej pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti“ - zmocní se mě pocit, jako kdyby se blížil soudný den.

Asi je chyba ve mně, neboť kdybych do puntíku poslechl Mistra Jana Husa, pravděpodobně bych se nejméně třikrát rozvedl, na jednoho mého přítele by připadalo sto mých nepřátel a měl bych věčné oplétačky s policií a psychiatry. Vezmu to popořádku:

- Slyš pravdu. Jakmile se mě někdo zeptá, jestli jsem opravdu připraven slyšet pravdu, začnou mi svítit v hlavě všechny poplašné kontrolky. Většinou jde takzvaně do tuhého. Je dopředu jasné, že to, co se dozvím, se mnou určitě sekne a nebude to oznámení, že jsem právě vyhrál jackpot. Radostná událost se oznamuje totiž úplně jinak. Většinou mnohoslibnou hádankou. Hádej, čím se brzy staneš? Tatínkem! Pokud však věta začne „chceš slyšet pravdu?“ bude následovat „čekám dítě, ale ne s tebou.“

-Hledej pravdu. Kdybych měl konkretizovat osoby, které mě vyzývaly, abych hledal pravdu, byli to učitelé marxismu leninismu a Svědkové Jehovovi. Podle nich je cesta k absolutní pravdě přímá jako železniční koridor mezi Olomoucí a Přerovem a jediné ,co musím udělat, je neuhnout z narýsovaného směru, což u kolejí natažených jak špagáty vlastně ani nejde. Asi mi to neslouží ke cti, ale po většinu života jsem moc úsilí hledat pravdu nevynaložil. Samozřejmě závidím všem, kteří díky svému náboženskému přesvědčení věří ve svou nesmrtelnost, ale já ve své mravní pokleslosti občas nacházím i v Bibli, až se to bojím vyslovit, hoaxy a fake news. To, že první žena byla vytvořena z mužského žebra, mi skoro připadá jako nehorázný výplod machistické kultury toho nejhrubšího zrna. Zdráhám se i uvěřit, že svět byl stvořen za šest dní. Na druhé straně je mimo mé chápání, že svět vznikl jakýmsi velkým třeskem, před kterým nebylo nic. Naštěstí vzhledem k mému jen mírně nadprůměrnému IQ mi nehrozí, že by mne nějaký věhlasný jaderný fyzik vyzval, abych zrovna já hledal pravdu.

-Uč se pravdě. Pokud jsem už dostal příkaz, abych se učil pravdě, prakticky vždycky se ukázalo, že jsem se ve skutečnosti učil nepravé pravdě, což je eufemismus pro slovo blbost. Za můj dosavadní život změnila obecně hlásaná pravda už několikrát kabát a proto jsem názoru, že učit se pravdě s velkým P je ztracený čas. Je zajímavé, že u ryze exaktních předmětů a to i na úrovni Matematicko fyzikální fakulty UK nikdo nikoho nevyzývá, aby se učil pravdu, ale jen aby se učil fyzice kondenzovaných soustav a materiálů nebo matematické analýze apod. Navíc jsem si všiml, že ti nejšpičkovější vědátoři se vlastně nesnaží o nic jiného, než aby dosavadní všeobecně uznávané pravdy rozmetali jak pískové bábovičky. Možná i to je důvod, proč třeba i takový Albert Einstein po své padesátce začal věřit v Boha a Sókratés po mnoha dlouhých letech pátrání po absolutní pravdě nakonec dospěl ke konečnému výsledku vyjádřeného větou „vím, že nic nevím“. To je ostatně i můj případ.

-Miluj pravdu. Hm. Faktem je, že dnešní doba nezavrhuje kromě pedofilie a sadismu žádnou formu milování. Navazovat milostný vztah lze téměř se vším živým i neživým. Všichni mají právo být respektováni, náležitě oslovováni a alespoň jednou v roce i oslavováni. O to je pozoruhodnější, že se vůbec nemluví o těch jedincích, kteří milují pravdu. Obávám se toho, že ve skutečnosti nikdo nechce pravdu slyšet neb jak říká básník „lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti,strašlivou poznati jistotu.“ Mnohem častěji se mi stává, že jsem spíše vyzýván abych místo pravdy raději miloval milosrdnou lež.

Stalo se mi například, že na hranici při kontrole zda mám zelený covidpass, příjezdový formulář a voucher jsem nemohl najít svůj chytrý telefon, ve kterém jsem všechny požadované dokumenty v elektronické podobě měl. "Asi jsem ho ztratil", řekl jsem své ženě pravdu, kterou je třeba za každých podmínek milovat. Sjela mne vražedným pohledem. "Proboha řekni mi, že to není pravda!"

"Bohužel to je pravda. Budeme se muset vrátit domů." V následujícím okamžiku došlo k naplnění poslední výzvy Mistra Jana Husa : Braň pravdu až do smrti. I stalo se.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Ravek | sobota 8.1.2022 16:10 | karma článku: 39,62 | přečteno: 6054x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 2,49 | Přečteno: 69x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 13,54 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,21 | Přečteno: 243x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2770x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za hákový kříž v konvoji hrozí dvojici pět let, policie shání videozáznamy

9. května 2024  15:32,  aktualizováno  10.5 10:51

Policisté shánějí videozáznamy z oslav osvobození, které pořídili lidé při nedělní jízdě Konvoje...

Premiér se sešel s kandidátem na ministra Ženíškem, navrhne ho na jmenování

10. května 2024  10:36

Premiér Petr Fiala v pátek odešle návrh na jmenování Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

10. května 2024  10:20

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 21,59
  • Průměrná čtenost 1530x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik