Vyrobte dárky s vůní vánočního koření
Největší a nejdražší dárky mám nakoupené už od listopadu. Horší je to ale s drobnostmi pro kamarádky a širší rodinu. Když jsem v obchodech sháněla drobné dárky pro radost, měla jsem občas pocit, že této kategorii vládne kýčovitý plast popřípadě designové, leč neúměrně předražené, vychytávky. Začala jsem tedy dárky vyrábět a reakce obdarovaných mě mile překvapily. Zde je přehled těch, které měly největší úspěch:
Skořicové stromečky potpourri
Potřebujete: Odstřižky barevných látek, bavlnky, kousky celé skořice na kmínky. Na náplň stromečku: Nalámané kousky skořice, badyánu, celý hřebíček a zelený kardamom. Není nutná ale hodí se i tavná pistole.
Z látek vystřihněte trojúhelníky a po delších stranách sešijte. Můžete je sešít na stroji nebo ručně ozdobným stehem. Ze spodní strany přichyťte tavnou pistolí kmínek stromku (dovnitř stromečku) a naplňte je směsí koření. Pro plnější vzhled můžete ještě přisypat trochu suché rýže nebo drobnou čočku. Na špičku stromečku všijte ouško na zavěšení. Pokud stromečky sešíváte v ruce, pak jen povytáhnete a zauzlujete jeden steh.
Pečený vánoční čaj
Potřebujete: 2,8 kg citrusů (váha je po oloupání tedy bez slupek) z toho 1 grep, 1 citrón a zbytek v poměru 1:1 mandarinky a pomeranče, 1 kg krystalového cukru, 5 cm očištěného zázvorového kořene pokrájeného na tenké nudličky, 5 kousků celé skořice, 15 hvězdiček anýzu, 2 lžičky hřebíčku a 2 dcl rumu (můžete vynechat, ale byla by to škoda :-))
Postup: Oloupané citrusy pokrájené na kostky rozprostřete do velkého pekáče. Rovnoměrně zasypte cukrem a přidejte ostatní uvedené suroviny. Čaj pečte nezakrytý v troubě na 220°C cca půl hodiny. Občas promíchejte. Pečený čaj ihned po vyjmutí z trouby plňte do uzavíratelných sklenic, které pevně uzavřete a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Uvedené množství stačí na 10 menších sklenic. Doporučené dávkování pro přípravu nápoje jsou 3 lžíce pečeného čaje zalitého 200 - 250 ml vroucí vody.
Naložený sýr v pikantní indické čalamádě
Potřebujete: 120 g plísňového sýru pokrájeného na kostky (ideální je Hermelín), 1 a 1/2 lžíce pikantní indické čalamády "pickles", hrnek olivového oleje, uzavíratelná čistá sklenice o objemu 250 ml.
Na dno sklenice dejte polovinu čalamády. Protože jsou čalamády hutné, nařeďte je trochou olivového oleje. Vedle v misce smíchejte sýr se zbytkem čalamády a olejem. Vše dobře promíchejte a vlijte do připravené sklenice. Sklenicí několikrát lehce zatřeste, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Takto naložené sýry nechte stát 3 dny v pokojové teplotě. Pak přendejte do lednice a nechte stát další 2 týdny.
Skořicové ozdoby na stromeček
Na těsto potřebujete: 1 hrnek jablečného pyré (třeba od hamé), 1 a 1/2 hrnku mleté skořice. Na výrobu ozdob: brčko, vykrajovátka na cukroví, pečící papír. (Uvedené množství je na 20 ozdob).
Z pyré a mleté skořice vypracujte vláčné těsto s konzistencí plastelíny. Těsto rozválejte válečkem a vykrajujte jednotlivé ozdoby. U horního okraje brčkem vypíchněte otvor na provlečení provázku nebo stužky. Ozdoby skládejte na pečící papír a sušte v pokojové teplotě zhruba 24 hodin. Během sušení je alespoň třikrát otočte aby se neprohnuly. Hotové ozdoby opatřete provázkem na zavěšení.
Poznámka: Skutečný poměr pyré a skořice záleží na hrubosti mleté skořice a hustotě pyré. Může se tedy lišit v závislosti na kvalitě těchto surovin.
Při práci s těstem si potřete ruce i váleček rostlinným olejem, těsto se nebude lepit.
Ozdoby můžete místo sušení upéct v troubě - pečte je zvolna cca 3 hodiny na 90°C. Během pečení je několikrát obraťte, aby se neprohnuly.
Ozdoby velmi intenzivně voní několik let.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí
Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...
Konec války připomněly stíhačky. Pavel povýšil ředitele BIS na generálmajora
Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...
Izrael otevírá přechod Kerem Šalom, kamiony už navážejí humanitární pomoc
Izraelská armáda ve středu oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy....
Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi
Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!