- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Největší a nejdražší dárky mám nakoupené už od listopadu. Horší je to ale s drobnostmi pro kamarádky a širší rodinu. Když jsem v obchodech sháněla drobné dárky pro radost, měla jsem občas pocit, že této kategorii vládne kýčovitý plast popřípadě designové, leč neúměrně předražené, vychytávky. Začala jsem tedy dárky vyrábět a reakce obdarovaných mě mile překvapily. Zde je přehled těch, které měly největší úspěch:
Potřebujete: Odstřižky barevných látek, bavlnky, kousky celé skořice na kmínky. Na náplň stromečku: Nalámané kousky skořice, badyánu, celý hřebíček a zelený kardamom. Není nutná ale hodí se i tavná pistole.
Z látek vystřihněte trojúhelníky a po delších stranách sešijte. Můžete je sešít na stroji nebo ručně ozdobným stehem. Ze spodní strany přichyťte tavnou pistolí kmínek stromku (dovnitř stromečku) a naplňte je směsí koření. Pro plnější vzhled můžete ještě přisypat trochu suché rýže nebo drobnou čočku. Na špičku stromečku všijte ouško na zavěšení. Pokud stromečky sešíváte v ruce, pak jen povytáhnete a zauzlujete jeden steh.
Potřebujete: 2,8 kg citrusů (váha je po oloupání tedy bez slupek) z toho 1 grep, 1 citrón a zbytek v poměru 1:1 mandarinky a pomeranče, 1 kg krystalového cukru, 5 cm očištěného zázvorového kořene pokrájeného na tenké nudličky, 5 kousků celé skořice, 15 hvězdiček anýzu, 2 lžičky hřebíčku a 2 dcl rumu (můžete vynechat, ale byla by to škoda :-))
Postup: Oloupané citrusy pokrájené na kostky rozprostřete do velkého pekáče. Rovnoměrně zasypte cukrem a přidejte ostatní uvedené suroviny. Čaj pečte nezakrytý v troubě na 220°C cca půl hodiny. Občas promíchejte. Pečený čaj ihned po vyjmutí z trouby plňte do uzavíratelných sklenic, které pevně uzavřete a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Uvedené množství stačí na 10 menších sklenic. Doporučené dávkování pro přípravu nápoje jsou 3 lžíce pečeného čaje zalitého 200 - 250 ml vroucí vody.
Potřebujete: 120 g plísňového sýru pokrájeného na kostky (ideální je Hermelín), 1 a 1/2 lžíce pikantní indické čalamády "pickles", hrnek olivového oleje, uzavíratelná čistá sklenice o objemu 250 ml.
Na dno sklenice dejte polovinu čalamády. Protože jsou čalamády hutné, nařeďte je trochou olivového oleje. Vedle v misce smíchejte sýr se zbytkem čalamády a olejem. Vše dobře promíchejte a vlijte do připravené sklenice. Sklenicí několikrát lehce zatřeste, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Takto naložené sýry nechte stát 3 dny v pokojové teplotě. Pak přendejte do lednice a nechte stát další 2 týdny.
Na těsto potřebujete: 1 hrnek jablečného pyré (třeba od hamé), 1 a 1/2 hrnku mleté skořice. Na výrobu ozdob: brčko, vykrajovátka na cukroví, pečící papír. (Uvedené množství je na 20 ozdob).
Z pyré a mleté skořice vypracujte vláčné těsto s konzistencí plastelíny. Těsto rozválejte válečkem a vykrajujte jednotlivé ozdoby. U horního okraje brčkem vypíchněte otvor na provlečení provázku nebo stužky. Ozdoby skládejte na pečící papír a sušte v pokojové teplotě zhruba 24 hodin. Během sušení je alespoň třikrát otočte aby se neprohnuly. Hotové ozdoby opatřete provázkem na zavěšení.
Poznámka: Skutečný poměr pyré a skořice záleží na hrubosti mleté skořice a hustotě pyré. Může se tedy lišit v závislosti na kvalitě těchto surovin.
Při práci s těstem si potřete ruce i váleček rostlinným olejem, těsto se nebude lepit.
Ozdoby můžete místo sušení upéct v troubě - pečte je zvolna cca 3 hodiny na 90°C. Během pečení je několikrát obraťte, aby se neprohnuly.
Ozdoby velmi intenzivně voní několik let.
Další články autora |