Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční stromeček z listového těsta

Jednoduchý, rychlý a přesto fantastický koláč ve tvaru vánočního stromu bude ozdobou každé sváteční tabule. Připravíte ho jen ze tří ingrediencí a hotový je během chvilky (bohužel stejnou rychlostí také zmizí ze stolu...)

O víkendu jsme byli pozváni na předvánoční dětskou párty. Přemýšlela jsem co upéct, a protože do Vánoc zbývá už jen pár dnů, držela jsem se tématu a připravila vánoční stromeček z listového těsta. Příprava je super jednoduchá a rychlá, seznam ingrediencí minimální a úspěch dezertu zaručen!

Co potřebujete:

2 pláty listového těsta, lísko-oříšková pomazánka, skořicový cukr, vajíčko na potření.Dip k podávání: dvě lžíce lísko-oříškové pomazánky a trocha horkého mléka.

Postup: 

Z každého plátu listového těsta vykrojte ostrým nožem tvar stromečku. Pouze jeden z dílů natřete lísko-oříškovým krémem (nemusíte šetřit). Vánočním vykrajovátkem udělejte hvězdu.

Nepotřený plát stromečku opatrně přeneste na plát potřený čokoládovou pomazánkou. Začínejte odspodu - nejdříve položte kmínek a postupujte směrem ke špičce. 

Z obou stran stromečku nakrojte směrem ke středu proužky na "větve". Proužky jeden po druhém stočte do spirály. Podle délky je můžete otočit dvakrát nebo třikrát.  Na špičku stromku přilepte čokoládovým krémem hvězdu.

Stromeček šoupněte do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Někdy v polovině plech vytáhněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte skořicovým cukrem. Vraťte do trouby a pečte dozlatova.

Jak stromeček podávat:

K servírování jsem ještě vedle do mističky připravila čokoládový dip k namáčení. Jednoduše smíchejte lísko-oříškovou pomazánku a přibližně 100ml horkého mléka. Dobře rozšlehejte metličkou. (Tento jednoduchý dip měl na párty takový úspěch, že si do něj děti namáčely i slané keksy....)

Pár tipů závěrem:

  • Těsto nesmí být příliš rozměklé, špatně se s ním pak pracuje. Nechte ho do poslední chvíle v lednici.
  • K přípravě jsem použila již hotové vyválené pláty listového těsta. Je to rychlejší, ale omezuje se tím výsledná šíře stromečku. Použít můžete i těsto vcelku, které si předem rozválíte na dva podobně velké díly.
  • Pokud použijete již hotové vyválené pláty těsta - nejdříve plát, který nenatíráte čokoládovou pomazánkou, oddělte od pečícího papíru a papír poprašte trochou mouky. Bude se vám pak s těstem lépe manipulovat, až jej budete přenášet na spodní díl stromečku. Pláty těsta bývají občas k papíru přilepené a mohou se potrhat.
  • Šíře "větví" stromečku je cca 1 cm. Kmínek, který vidíte na fotkách jsem udělala zbytečně široký. Stačí přibližně 2 cm. 
  • Náplň stromečku může být i maková nebo tvarohová s rumem a rozinkami apod.

Jak se vám můj skořicovým stromeček líbí? Dali byste si?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 17.12.2019 10:08 | karma článku: 17,06 | přečteno: 5857x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5508x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!