To budete chtít ochutnat! Mleté krůtí maso v pikantní hřejivé omáčce.
Tento pokrm má v originálu neskutečně honosný název "Masala handi kabab." Při troše přízemnosti bychom jej ale mohli nazvat třeba "čevabčiči v rajské omáčce." Vizuálním dojmem ovšem veškerá podobnost obou pokrmů končí. Nic proti čevabčiči, ale pikantní kebaby dochucené mátou a čerstvým koriandrem v ostřejší, kořením provoněné omáčce, přece jen nabízí poněkud odlišný chuťový zážitek. Recept je navíc opravdu velmi jednoduchý, takže má výraznou šanci stát se oblíbencem i u vás doma.
Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého krůtího masa, 1 celé vejce, 2 plátky toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek čerstvého koriandru, pár snítek čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Na pečení kovové nebo bambusové jehly, pečící papír, olej na potírání.
Postup:
1) Bylinky včetně stonků nasekejte najemno. Ve větší míse je promíchejte s kořením, vajíčkem, zázvorem a česnekem. Plátky chleba (nenamočené v mléce) rozdrobte do směsi a promačkejte. Nakonec přidejte maso. Vše rukou zpracujte v nedrolivé těsto. Pokud je moc řídké, přidejte trochu strouhanky.
2) Z masové směsi tvarujte podlouhlé kebaby (podobně jako karbanátky). Každý kebab rukou přitiskněte k bambusové grilovací špejli a pokládejte vedle sebe na pekáček vystlaný pečícím papírem. Horní stranu kebabů potřete olejem a pečte na 220 °C přibližně 20 minut. Jehly otočte, opět potřete olejem a pečte i z druhé strany dalších 20 minut. Upečené kebaby stáhněte z jehly a nechte stranou. Do omáčky se přidávají až před servírováním.
Na omáčku potřebujete: 2 velké cibule pokrájené najemno, 3 střední rozsekaná rajčata, 2 cm očištěného zázvoru strouhaného najemno, 4 větší prolisované stroužky česneku, kelímek bílého jogurtu Hollandia (plus ještě dvě lžíce k tomu), 1 lžičku červené mleté papriky, sůl, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1/2 lžičky mleté směsi koření garam masaly, 1 lžičku mletého koriandru, 2-4 chilli papričky, 1 lžíci koření pískavice, čerstvý koriandr na posypání.
Postup:
1) Na větším množství oleje orestujte cibuli do zlato-hněda. Přidejte chilli, česnek a zázvor. Krátce opečte.
Přidejte všechno sypké koření kromě pískavice - tedy kurkumu, koriandr, garam masalu a červenou papriku. Mleté koření se snadno spálí, takže směs rychle promíchávejte. Koření cibulku krásně obalí a provoní.
Teď přidejte rajčata a sůl podle chuti. Zatím nepřidávejte vodu. Teplotu snižte na stupeň 4-5 a zakryté vyduste na tuk (trvá to 10 - 15 minut).
2) Do omáčky vmíchejte jogurt a koření pískavice. Nechte odkryté, promíchejte a dokud to jde, nepřidávejte vodu. Až když se omáčka začne odspodu lehce přichytávat, zastříkněte vodou, snižte na stupeň 3 a přiklopené duste co nejdéle. K zjemnění a propojení chutí je pomalé dušení na nízkou teplotu nutné. Kari omáčky dusím 1 - 3 hodiny podle připravovaného objemu. Hodina je tedy jakési minimum pro 2-4 porce.
3) Po dobu dušení udržujte objem vody co nejnižší, až před koncem varu začněte kari ředit vodou nebo vývarem do požadované konzistence. Před podáváním vložte do omáčky kebaby a prohřejte. Na talíři posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s plackami čapátí nebo basmati rýží.
Pár tipů pro dokonalý výsledek:
|
Přeji Vám dobrou chuť a krásný den :-)
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!