To budete chtít ochutnat! Mleté krůtí maso v pikantní hřejivé omáčce.

Hledáte inspiraci pro přípravu mletého masa? Vyzkoušejte jemné krůtí kebaby v omáčce provoněné směsí indického koření, říznuté trochou chilli. Podívejte se na můj super-jednoduchý recept, který se vždycky povede a nikdy nezklame.

Tento pokrm má v originálu neskutečně honosný název "Masala handi kabab."  Při troše přízemnosti bychom jej ale mohli nazvat třeba "čevabčiči v rajské omáčce." Vizuálním dojmem ovšem veškerá podobnost obou pokrmů končí. Nic proti čevabčiči, ale pikantní kebaby dochucené mátou a čerstvým koriandrem v ostřejší, kořením provoněné omáčce, přece jen nabízí poněkud odlišný chuťový zážitek. Recept je navíc opravdu velmi jednoduchý, takže má výraznou šanci stát se oblíbencem i u vás doma.

Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého krůtího masa, 1 celé vejce, 2 plátky toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek čerstvého koriandru, pár snítek čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Na pečení kovové nebo bambusové jehly, pečící papír, olej na potírání. 

Postup:

1) Bylinky včetně stonků nasekejte najemno. Ve větší míse je promíchejte s kořením, vajíčkem, zázvorem a česnekem. Plátky chleba (nenamočené v mléce) rozdrobte do směsi a promačkejte. Nakonec přidejte maso. Vše rukou zpracujte v nedrolivé těsto. Pokud je moc řídké, přidejte trochu strouhanky.

2) Z masové směsi tvarujte podlouhlé kebaby (podobně jako karbanátky). Každý kebab rukou přitiskněte k bambusové grilovací špejli a pokládejte vedle sebe na pekáček vystlaný pečícím papírem. Horní stranu kebabů potřete olejem a pečte na 220 °C přibližně 20 minut. Jehly otočte, opět potřete olejem a pečte i z druhé strany dalších 20 minut. Upečené kebaby stáhněte z jehly a nechte stranou. Do omáčky se přidávají až před servírováním.

Na omáčku potřebujete: 2 velké cibule pokrájené najemno, 3 střední rozsekaná rajčata, 2 cm očištěného zázvoru strouhaného najemno, 4 větší prolisované stroužky česneku, kelímek bílého jogurtu Hollandia (plus ještě dvě lžíce k tomu), 1 lžičku červené mleté papriky, sůl, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1/2 lžičky mleté směsi koření garam masaly, 1 lžičku mletého koriandru, 2-4 chilli papričky, 1 lžíci koření pískavice, čerstvý koriandr na posypání.

Postup:

1) Na větším množství oleje orestujte cibuli do zlato-hněda. Přidejte chilli, česnek a zázvor. Krátce opečte. 

Přidejte všechno sypké koření kromě pískavice - tedy kurkumu, koriandr, garam masalu a červenou papriku. Mleté koření se snadno spálí, takže směs rychle promíchávejte. Koření cibulku krásně obalí a provoní.

Teď přidejte rajčata a sůl podle chuti. Zatím nepřidávejte vodu. Teplotu snižte na stupeň 4-5 a zakryté vyduste na tuk (trvá to 10 - 15 minut).

2) Do omáčky vmíchejte jogurt a koření pískavice. Nechte odkryté, promíchejte a dokud to jde, nepřidávejte vodu. Až když se omáčka začne odspodu lehce přichytávat, zastříkněte vodou, snižte na stupeň 3 a přiklopené duste co nejdéle. K zjemnění a propojení chutí je pomalé dušení na nízkou teplotu nutné. Kari omáčky dusím 1 - 3 hodiny podle připravovaného objemu. Hodina je tedy jakési minimum pro 2-4 porce.

3) Po dobu dušení udržujte objem vody co nejnižší, až před koncem varu začněte kari ředit vodou nebo vývarem do požadované konzistence. Před podáváním vložte do omáčky kebaby a prohřejte. Na talíři posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s plackami čapátí nebo basmati rýží.

Pár tipů pro dokonalý výsledek:

  • Do těsta na kebaby se obvykle přidává chilli paprička. Já ji ale nikdy nedávám. Omáčka je dostatečně ostrá sama o sobě. Kebaby navíc krájím na tenká kolečka a dávám synovi s bramborovou kaší nebo špagetami a kečupem. 
  • Krůtí maso můžete nahradit jiným typem mletého masa. Pro jemné kebaby do tohoto typu kari, je ale nejlepší krůtí nebo kuřecí.
  • Pokud si práci budete chtít o trochu usnadnit, nemusíte kebaby péct tradičním způsobem na jehle.  Můžete je i smažit na oleji v pánvi. 
  • Rajčata na omáčku musí být sladká (ideální tedy malá rajčátka). Můžete je případně nahradit konzervovanými italskými rajčaty, která sladká jsou. Pak je jen třeba dobře odhadnout množství, aby odpovídalo předpisu.

Přeji Vám dobrou chuť a krásný den :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 24.11.2020 10:16 | karma článku: 9,97 | přečteno: 818x