Podzimní polévky se špetkou indické inspirace: Pochutnáte si a nabudíte imunitu!
Hutné krémové polévky se výborně hodí k nadcházejícímu podzimu: Jsou dostatečně syté, takže s pečivem poslouží jako samostatný lehký oběd nebo večeře. Chuťově jsou velmi bohaté a nezanechají pocit, že jste vlastně "nic nejedli" a už po půl hodině nebudete hledat nějakou svačinku. Česnek, zázvor a koření (o chilli nemluvě) zahřívají organismus a podporují pocení, což přirozeně přispívá k podpoře imunitního systému.
Všechny tyto polévky doma pravidelně vařím, takže mám nejen odzkoušené samotné recepty, ale i reakce spokojených strávníků. Jsou to obvykle ta jídla, která když někdo ochutná, dožaduje se receptu. Takže tady je všechny máte...
Květáková polévka s křupavými knedlíčky "pakorami"
Připravte si: 1 menší květák, 2 cibule (jednu do základu polévky a druhou na knedlíčky pakory), zeleninový vývar, 1/3 kelímku smetany, menší lžičku mletého koření kurkumy, menší lžičku mletého koření koriandru, 1-2 zelené chilli papričky (nemusí být), vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu, 1-2 lžíci cizrnové mouky, máslo ghí nebo olej, sůl.
Postup: 1) Jednu cibuli pokrájejte nadrobno a opečte na ghí dozlatova. Poprašte kukuřičným škrobem a dobře promíchejte. Přidejte kurkumu, mletý koriandr a krátce opečte. Osolte a zalijte vývarem. Přidejte květák rozebraný na menší růžičky a vařte 10 minut. Po 10 minutách vyndejte z polévky cca 1/3 povařeného květáku, přendejte do misky a rozmačkejte nahrubo. Prozatím nechte stranou.3) Zbylý květák v polévce, vařte doměkka. Dochuťte pepřem, přidejte trochu sladké smetany a vše rozmixujte na hladký krém. 2) Teď připravte knedlíčky "pakory": Druhou cibuli rozkrojte na půl a každou půlku ještě pokrájejte na tenké proužky. Proužky cibule smíchejte v misce s rozmačkaným květákem. Osolte a zasypte cizrnovou moukou. V květáku i cibuli je dostatek vody, takže cizrnová mouka udělá lepivé těsto a vše krásně spojí. Dobře promíchejte a rukou promačkejte. Pokud je třeba a hmota nedrží u sebe, přidejte ještě cizrnovou mouku.4) Z těsta trhejte menší kousky a opékejte na větším množství oleje. Čím jsou pakory střapatější tím lepší! Hotové opečené pakory přendejte na papírový ubrousek a do polévky je přidávejte až před servírováním.
Polévka z červené čočky s česnekem a zázvorem
Připravte si: ?150gr červené loupané čočky, 5 středních rajčat, 1 velkou mrkev, 1 cm silnějšího zázvorového kořene, menší bílou cibuli pokrájenou najemno, 6 stroužků česneku, máslo ghí nebo olej, zeleninový vývar, plnou lžičku mletého koření garam masala, sůl a pepř.
Postup: 1) Čočku namočte na hodinu do vody. Rajčata spařte, stáhněte slupku a nakrájejte na kostky (pro rychlejší přípravu můžete použít i rajčata v nálevu). Očistěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Zázvor očistěte a nakrájejte na větší kousky.2) Na másle nebo oleji opečte cibulku. Přidejte koření garam masalu a nechte koření krátce rozvonět. Přisypte rajčata a přikryté vyduste na tuk. Vmíchejte červenou čočku, mrkev, prolisovaný česnek, zázvor a ochuťte čerstvě mletým černým pepřem.3) Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka (cca 15 minut). Z polévky vyndejte pár kousků krájeného zázvoru. Podle chuti osolte a opatrně rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Společně ještě povařte a případně dochuťte garam masalou.
Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
Připravte si: Brokolici rozebranou na růžičky, 1 menší cibuli pokrájenou najemno, 1 - 2 zelené chilli papričky (můžete vynechat), 5-6 stroužků česneku, kuřecí nebo zeleninový vývar (případně vodu), 1/2 šálku kokosového mléka, máslo ghí nebo olej, sůl, pepř.
Postup: 1) Cibulku opečte na másle nebo oleji dozlatova. Pokud dáváte chilli, krátce opečte i chilli. Přidejte prolisovaný česnek, krátce osmahněte a zalijte vývarem.2) Přidejte brokolici, sůl a pepř. Povařte 15 minut a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vmíchejte kokosové mléko a ještě krátce prohřejte.Tip k servírování: Polévku podávejte s opečenou cibulkou a špaldovou zavářkou. V indické kuchyni se do polévek přidávají křupavé cizrnové kuličky "boondi". Boondi připravíte tak, že k cizrnové mouce přidáte koření, trochu soli, maličko vody a vzniklé těstíčko kapete do oleje, kde se vytvoří drobné kuličky "boondi". Výbornou alternativou k boondi je špaldová zavářka (na obrázku), kterou prodávají zdravé výživy i některé řetězce.
Cizrnová polévka ochucená česnekem a římským kmínem
Připravte si: hrnek (250 ml) suché cizrny, 3 střední brambory, 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 litr zeleninového vývaru nebo vody, lžičku celého římského kmínu, lžičku turmeriku, lžičku mletého koriandru, citrónovou šťávu, máslo ghí nebo olej, sůl a pepř.
Postup: 1) Cizrnu namočte do nesolené vody (nejlépe přes noc). Druhý den ji slijte a v sítu dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Na ghí krátce opečte celý římský kmín. Přisypte cibulku a opékejte asi pět minut. Vmíchejte česnek, kurkumu a koriandr. Koření opečte jen krátce a hned přidejte propláchnutou cizrnu. 2) Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, podle chuti osolte, opepřete a zakryté vařte jednu hodinu. K cizrně vmíchejte na kostičky pokrájené brambory a vařte další půl hodiny – případně tak dlouho, dokud cizrna není zcela měkká. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dát nejdříve trochu cizrny stranou a pak ji do polévky vrátit. Servírujte lehce zakápnuté citronovou šťávou.Tip: Nedovařené luštěniny (jakéhokoli typu) jsou pro trávicí soustavu velkou zátěží. Vždy se ujistěte, že je cizrna dostatečně uvařená. Poznáte to tak, že ji lehkým tlakem dokážete jazykem rozmáčknout o patro. Dobře vařené luštěniny není třeba kousat!
Batátová polévka s krutonky a sezamem
Připravte si: 1 velkou sladkou bramboru „batáty“, 2 větší mrkve,1 červenou cibuli, 1 vrchovatou lžičku prolisovaného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 3 litru zeleninového vývaru, 2 lžíce másla ghí nebo oleje, 1 lžíci mletého koriandru, sůl a pepř.
Postup: 1) Na másle nebo oleji opečte najemno pokrájenou cibulku. Přidejte česnek a zázvor. Promíchejte, krátce opečte. Přisypte na kostičky pokrájenou mrkev a bramboru. Vše promíchejte, zeleninu dvě minutky opékejte. Přidejte lžíci mletého koriandru a zalijte vývarem. Můžete přidat ještě trochu vody. Polévka je opravdu hutná.2) Přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte cca půl hodiny (dokud není zelenina zcela měkká). Dochuťte solí a pepřem a odstavte. Až polévka částečně vychladne, rozmixujte tyčovým mixérem.Tip k servírování: Chuť polévky perfektně dotáhnete, pokud ji před servírováním posypete černým sezamem, opečenými krutonky a křupavou smaženou cibulkou. Smaženou cibuli snadno připravíte doma (nechte ji jen odsát na kuchyňském ubrousku) nebo můžete koupit už hotovou.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...
Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře
Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...
Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají
Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...
V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje
Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!