Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podzimní polévky se špetkou indické inspirace: Pochutnáte si a nabudíte imunitu!

Můj dnešní výběr polévek je, jak jinak, inspirován "špetkou Indie". Věděli jste, že zázvor, česnek, kurkuma nebo chilli polévku nejen skvěle dochutí, ale podpoří i vaši imunitu?    

Hutné krémové polévky se výborně hodí k nadcházejícímu podzimu: Jsou dostatečně syté, takže s pečivem poslouží jako samostatný lehký oběd nebo večeře. Chuťově jsou velmi bohaté a nezanechají pocit, že jste vlastně "nic nejedli" a už po půl hodině nebudete hledat nějakou svačinku. Česnek, zázvor a koření (o chilli nemluvě) zahřívají organismus a podporují pocení, což přirozeně přispívá k podpoře imunitního systému.

Všechny tyto polévky doma pravidelně vařím, takže mám nejen odzkoušené samotné recepty, ale i reakce spokojených strávníků. Jsou to obvykle ta jídla, která když někdo ochutná, dožaduje se receptu. Takže tady je všechny máte...

Květáková polévka s křupavými knedlíčky "pakorami"

Připravte si: 1 menší květák, 2 cibule (jednu do základu polévky a druhou na knedlíčky pakory), zeleninový vývar, 1/3 kelímku smetany, menší lžičku mletého koření kurkumy, menší lžičku mletého koření koriandru, 1-2 zelené chilli papričky (nemusí být)vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu, 1-2 lžíci cizrnové mouky,  máslo ghí nebo olej, sůl. 

Postup: 1) Jednu cibuli pokrájejte nadrobno a opečte na ghí dozlatova. Poprašte kukuřičným škrobem a dobře promíchejte. Přidejte kurkumu, mletý koriandr a krátce opečte. Osolte a zalijte vývarem. Přidejte květák rozebraný na menší růžičky a vařte 10 minut. Po 10 minutách vyndejte z polévky cca 1/3 povařeného květáku, přendejte do misky a rozmačkejte nahrubo. Prozatím nechte stranou.3) Zbylý květák v polévce, vařte doměkka. Dochuťte pepřem, přidejte trochu sladké smetany a vše rozmixujte na hladký krém. 2) Teď připravte knedlíčky "pakory": Druhou cibuli rozkrojte na půl a každou půlku ještě pokrájejte na tenké proužky. Proužky cibule smíchejte v misce s rozmačkaným květákem. Osolte a zasypte cizrnovou moukou. V květáku i cibuli je dostatek vody, takže cizrnová mouka udělá lepivé těsto a vše krásně spojí. Dobře promíchejte a rukou promačkejte. Pokud je třeba a hmota nedrží u sebe, přidejte ještě cizrnovou mouku.4) Z těsta trhejte menší kousky a opékejte na větším množství oleje. Čím jsou pakory střapatější tím lepší! Hotové opečené pakory přendejte na papírový ubrousek a do polévky je přidávejte až před servírováním.

Polévka z červené čočky s česnekem a zázvorem

Připravte si: ?150gr červené loupané čočky, 5 středních rajčat, 1 velkou mrkev, 1 cm silnějšího zázvorového kořene, menší bílou cibuli pokrájenou najemno, 6 stroužků česneku, máslo ghí nebo olej, zeleninový vývar, plnou lžičku mletého koření garam masala, sůl a pepř.

Postup: 1) Čočku namočte na hodinu do vody. Rajčata spařte, stáhněte slupku a nakrájejte na kostky (pro rychlejší přípravu můžete použít i rajčata v nálevu). Očistěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Zázvor očistěte a nakrájejte na větší kousky.2) Na másle nebo oleji opečte cibulku. Přidejte koření garam masalu a nechte koření krátce rozvonět. Přisypte rajčata a přikryté vyduste na tuk. Vmíchejte červenou čočku, mrkev, prolisovaný česnek, zázvor a ochuťte čerstvě mletým černým pepřem.3) Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka (cca 15 minut). Z polévky vyndejte pár kousků krájeného zázvoru. Podle chuti osolte a opatrně rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Společně ještě povařte a případně dochuťte garam masalou. 

Brokolicová polévka s kokosovým mlékem

Připravte si: Brokolici rozebranou na růžičky, 1 menší cibuli pokrájenou najemno, 1 - 2 zelené chilli papričky (můžete vynechat), 5-6 stroužků česneku, kuřecí nebo zeleninový vývar (případně vodu), 1/2 šálku kokosového mléka, máslo ghí nebo olej, sůl, pepř.

Brokolicová polévka s kokosovým mlékem.
Postup: 1) Cibulku opečte na másle nebo oleji dozlatova. Pokud dáváte chilli, krátce opečte i chilli. Přidejte prolisovaný česnek, krátce osmahněte a zalijte vývarem.2) Přidejte brokolici, sůl a pepř. Povařte 15 minut a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vmíchejte kokosové mléko a ještě krátce prohřejte.Tip k servírování: Polévku podávejte s opečenou cibulkou a špaldovou zavářkou. V indické kuchyni se do polévek přidávají křupavé cizrnové kuličky "boondi". Boondi připravíte tak, že k cizrnové mouce přidáte koření, trochu soli, maličko vody a vzniklé těstíčko kapete do oleje, kde se vytvoří drobné kuličky "boondi". Výbornou alternativou k boondi je špaldová zavářka (na obrázku), kterou prodávají zdravé výživy i některé řetězce.

Cizrnová polévka ochucená česnekem a římským kmínem

Připravte si: hrnek (250 ml) suché cizrny, 3 střední brambory, 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 litr zeleninového vývaru nebo vody, lžičku celého římského kmínu, lžičku turmeriku, lžičku mletého koriandru, citrónovou šťávu, máslo ghí nebo olej, sůl a pepř.

Cizrnová polévka s římským kmínem
Postup: 1) Cizrnu namočte do nesolené vody (nejlépe přes noc). Druhý den ji slijte a v sítu dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Na ghí krátce opečte celý římský kmín. Přisypte cibulku a opékejte asi pět minut. Vmíchejte česnek, kurkumu a koriandr. Koření opečte jen krátce a hned přidejte propláchnutou cizrnu. 2) Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, podle chuti osolte, opepřete a zakryté vařte jednu hodinu. K cizrně vmíchejte na kostičky pokrájené brambory a vařte další půl hodiny – případně tak dlouho, dokud cizrna není zcela měkká. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dát nejdříve trochu cizrny stranou a pak ji do polévky vrátit. Servírujte lehce zakápnuté citronovou šťávou.Tip: Nedovařené luštěniny (jakéhokoli typu) jsou pro trávicí soustavu velkou zátěží. Vždy se ujistěte, že je cizrna  dostatečně uvařená. Poznáte to tak, že ji lehkým tlakem dokážete jazykem rozmáčknout o patro. Dobře vařené luštěniny není třeba kousat!

Batátová polévka s krutonky a sezamem

Připravte si: 1 velkou sladkou bramboru „batáty“, 2 větší mrkve,1 červenou cibuli, 1 vrchovatou lžičku prolisovaného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 3 litru zeleninového vývaru, 2 lžíce másla ghí nebo oleje, 1 lžíci mletého koriandru, sůl a pepř.

Batátová polévka se sezamem a krutonky.
Postup: 1) Na másle nebo oleji opečte najemno pokrájenou cibulku. Přidejte česnek a zázvor. Promíchejte, krátce opečte. Přisypte na kostičky pokrájenou mrkev a bramboru. Vše promíchejte, zeleninu dvě minutky opékejte. Přidejte lžíci mletého koriandru a zalijte vývarem. Můžete přidat ještě trochu vody. Polévka je opravdu hutná.2) Přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte cca půl hodiny (dokud není zelenina zcela měkká). Dochuťte solí a pepřem a odstavte. Až polévka částečně vychladne, rozmixujte tyčovým mixérem.Tip k servírování: Chuť polévky perfektně dotáhnete, pokud ji před servírováním posypete černým sezamem, opečenými krutonky a křupavou smaženou cibulkou. Smaženou cibuli snadno připravíte doma (nechte ji jen odsát na kuchyňském ubrousku) nebo můžete koupit už hotovou. 

Autor: Valijah Rashidová | středa 9.9.2020 7:24 | karma článku: 15,27 | přečteno: 927x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5507x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2353x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!