Podzimní polévky se špetkou indické inspirace: Pochutnáte si a nabudíte imunitu!
Hutné krémové polévky se výborně hodí k nadcházejícímu podzimu: Jsou dostatečně syté, takže s pečivem poslouží jako samostatný lehký oběd nebo večeře. Chuťově jsou velmi bohaté a nezanechají pocit, že jste vlastně "nic nejedli" a už po půl hodině nebudete hledat nějakou svačinku. Česnek, zázvor a koření (o chilli nemluvě) zahřívají organismus a podporují pocení, což přirozeně přispívá k podpoře imunitního systému.
Všechny tyto polévky doma pravidelně vařím, takže mám nejen odzkoušené samotné recepty, ale i reakce spokojených strávníků. Jsou to obvykle ta jídla, která když někdo ochutná, dožaduje se receptu. Takže tady je všechny máte...
Květáková polévka s křupavými knedlíčky "pakorami"
Připravte si: 1 menší květák, 2 cibule (jednu do základu polévky a druhou na knedlíčky pakory), zeleninový vývar, 1/3 kelímku smetany, menší lžičku mletého koření kurkumy, menší lžičku mletého koření koriandru, 1-2 zelené chilli papričky (nemusí být), vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu, 1-2 lžíci cizrnové mouky, máslo ghí nebo olej, sůl.
Postup: 1) Jednu cibuli pokrájejte nadrobno a opečte na ghí dozlatova. Poprašte kukuřičným škrobem a dobře promíchejte. Přidejte kurkumu, mletý koriandr a krátce opečte. Osolte a zalijte vývarem. Přidejte květák rozebraný na menší růžičky a vařte 10 minut. Po 10 minutách vyndejte z polévky cca 1/3 povařeného květáku, přendejte do misky a rozmačkejte nahrubo. Prozatím nechte stranou.3) Zbylý květák v polévce, vařte doměkka. Dochuťte pepřem, přidejte trochu sladké smetany a vše rozmixujte na hladký krém. 2) Teď připravte knedlíčky "pakory": Druhou cibuli rozkrojte na půl a každou půlku ještě pokrájejte na tenké proužky. Proužky cibule smíchejte v misce s rozmačkaným květákem. Osolte a zasypte cizrnovou moukou. V květáku i cibuli je dostatek vody, takže cizrnová mouka udělá lepivé těsto a vše krásně spojí. Dobře promíchejte a rukou promačkejte. Pokud je třeba a hmota nedrží u sebe, přidejte ještě cizrnovou mouku.4) Z těsta trhejte menší kousky a opékejte na větším množství oleje. Čím jsou pakory střapatější tím lepší! Hotové opečené pakory přendejte na papírový ubrousek a do polévky je přidávejte až před servírováním.
Polévka z červené čočky s česnekem a zázvorem
Připravte si: ?150gr červené loupané čočky, 5 středních rajčat, 1 velkou mrkev, 1 cm silnějšího zázvorového kořene, menší bílou cibuli pokrájenou najemno, 6 stroužků česneku, máslo ghí nebo olej, zeleninový vývar, plnou lžičku mletého koření garam masala, sůl a pepř.
Postup: 1) Čočku namočte na hodinu do vody. Rajčata spařte, stáhněte slupku a nakrájejte na kostky (pro rychlejší přípravu můžete použít i rajčata v nálevu). Očistěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Zázvor očistěte a nakrájejte na větší kousky.2) Na másle nebo oleji opečte cibulku. Přidejte koření garam masalu a nechte koření krátce rozvonět. Přisypte rajčata a přikryté vyduste na tuk. Vmíchejte červenou čočku, mrkev, prolisovaný česnek, zázvor a ochuťte čerstvě mletým černým pepřem.3) Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka (cca 15 minut). Z polévky vyndejte pár kousků krájeného zázvoru. Podle chuti osolte a opatrně rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Společně ještě povařte a případně dochuťte garam masalou.
Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
Připravte si: Brokolici rozebranou na růžičky, 1 menší cibuli pokrájenou najemno, 1 - 2 zelené chilli papričky (můžete vynechat), 5-6 stroužků česneku, kuřecí nebo zeleninový vývar (případně vodu), 1/2 šálku kokosového mléka, máslo ghí nebo olej, sůl, pepř.
Postup: 1) Cibulku opečte na másle nebo oleji dozlatova. Pokud dáváte chilli, krátce opečte i chilli. Přidejte prolisovaný česnek, krátce osmahněte a zalijte vývarem.2) Přidejte brokolici, sůl a pepř. Povařte 15 minut a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vmíchejte kokosové mléko a ještě krátce prohřejte.Tip k servírování: Polévku podávejte s opečenou cibulkou a špaldovou zavářkou. V indické kuchyni se do polévek přidávají křupavé cizrnové kuličky "boondi". Boondi připravíte tak, že k cizrnové mouce přidáte koření, trochu soli, maličko vody a vzniklé těstíčko kapete do oleje, kde se vytvoří drobné kuličky "boondi". Výbornou alternativou k boondi je špaldová zavářka (na obrázku), kterou prodávají zdravé výživy i některé řetězce.
Cizrnová polévka ochucená česnekem a římským kmínem
Připravte si: hrnek (250 ml) suché cizrny, 3 střední brambory, 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 litr zeleninového vývaru nebo vody, lžičku celého římského kmínu, lžičku turmeriku, lžičku mletého koriandru, citrónovou šťávu, máslo ghí nebo olej, sůl a pepř.
Postup: 1) Cizrnu namočte do nesolené vody (nejlépe přes noc). Druhý den ji slijte a v sítu dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Na ghí krátce opečte celý římský kmín. Přisypte cibulku a opékejte asi pět minut. Vmíchejte česnek, kurkumu a koriandr. Koření opečte jen krátce a hned přidejte propláchnutou cizrnu. 2) Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, podle chuti osolte, opepřete a zakryté vařte jednu hodinu. K cizrně vmíchejte na kostičky pokrájené brambory a vařte další půl hodiny – případně tak dlouho, dokud cizrna není zcela měkká. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dát nejdříve trochu cizrny stranou a pak ji do polévky vrátit. Servírujte lehce zakápnuté citronovou šťávou.Tip: Nedovařené luštěniny (jakéhokoli typu) jsou pro trávicí soustavu velkou zátěží. Vždy se ujistěte, že je cizrna dostatečně uvařená. Poznáte to tak, že ji lehkým tlakem dokážete jazykem rozmáčknout o patro. Dobře vařené luštěniny není třeba kousat!
Batátová polévka s krutonky a sezamem
Připravte si: 1 velkou sladkou bramboru „batáty“, 2 větší mrkve,1 červenou cibuli, 1 vrchovatou lžičku prolisovaného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 3 litru zeleninového vývaru, 2 lžíce másla ghí nebo oleje, 1 lžíci mletého koriandru, sůl a pepř.
Postup: 1) Na másle nebo oleji opečte najemno pokrájenou cibulku. Přidejte česnek a zázvor. Promíchejte, krátce opečte. Přisypte na kostičky pokrájenou mrkev a bramboru. Vše promíchejte, zeleninu dvě minutky opékejte. Přidejte lžíci mletého koriandru a zalijte vývarem. Můžete přidat ještě trochu vody. Polévka je opravdu hutná.2) Přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte cca půl hodiny (dokud není zelenina zcela měkká). Dochuťte solí a pepřem a odstavte. Až polévka částečně vychladne, rozmixujte tyčovým mixérem.Tip k servírování: Chuť polévky perfektně dotáhnete, pokud ji před servírováním posypete černým sezamem, opečenými krutonky a křupavou smaženou cibulkou. Smaženou cibuli snadno připravíte doma (nechte ji jen odsát na kuchyňském ubrousku) nebo můžete koupit už hotovou.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Dlouhodobý pronájem exklusivní novostavby bytu 1+kk s terasou a výhledem
Nové sady, Brno - Staré Brno
16 500 Kč/měsíc
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!