Nejlepší zimní drinky, které stojí za to vyzkoušet
Kořeněný jablečný cider
V létě příjemně osvěží v zimě zahřeje... Řeč je o jablečném cideru. Jeho zimní variantu s aromatickým pugetem koření s kapkou alkoholu (i bez) si snadno připravíte doma.
2 hrnky čerstvé jablečné šťávy, 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, svitek celé skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, špetka mletého muškátového oříšku, med nebo javorový sirup pro doslazení, případně bílý rum pro alkoholickou variantu.
Celé koření (tedy vše kromě muškátového oříšku) opražte nasucho na mírně rozehřáté pánvi. Koření promíchávejte, aby se rozvonělo, ale nespálilo. Přidejte muškátový oříšek, jablečnou a pomerančovou šťávu. Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu vařte 20 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, doslaďte sirupem. Výborný je javorový, ale může být i agávový. Koření zceďte přes jemné sítko. Před podáváním můžete do šálků nalít trochu bílého rumu.
Horká čokoláda z nutelly
Naprostá nezbytnost ospalých zimních večerů, ať už sedíte doma s knížkou nebo v kavárně s kamarádkou. Horká čokoláda nesmí být ani moc hutná a sladce lepivá ani moc řídká a nahořkle kakaová. Bezkonkurenčně nejlepší recept na domácí horkou čokoládu, který jsem objevila, je překvapivě tento z nutelly:
2 hrnky tučného mléka (cca 400ml), 3 lžíce nutelly, 2 lžíce třtinového cukru, dvě lžíce neslazeného kakaa holandského typu (kakao na vaření). K podávání: čepice šlehačky, čokoládovo-oříšková posypka a pěkná knížka...
Postup: V kastrůlku zahřejte mléko, nechte krátce přejít varem a snižte teplotu. Vmíchejte nutellu, metličkou prošlehejte a přidejte i ostatní ingredience. Krátce povařte a čokoládu dobře prošlehejte, aby se všechny přísady zcela rozpustily.
Máslový grog
Máslový grog (nebo máslový rum) prý vymysleli námořníci, když se potřebovali zahřát na dlouhých plavbách přes oceán. Nevím, nějak si tuhle fajnovou delikatesku v potetované ruce Pepka námořníka představit neumím, ale pravda je, že okamžitě zahřeje, povzbudí a nakopne vás dobrou náladou i energií. Všechno, co na tento zajímavý koktejl potřebujete, máte určitě doma:
1 hrnek tučného mléka, rum (množství dle uvážení), 1 lžičku másla nebo ghí povoleného v pokojové teplotě, 1 lžičku hnědého cukru, špetku mleté skořice. (Uvedené množství je na jeden šálek).
Do hrnečku, ve kterém koktejl podáváte, dejte všechny uvedené ingredience kromě mléka. Mléko přiveďte k varu a zalijte jím směs v hrnku. Rozmíchejte. Koktejl můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Většina receptů na tento hřejivý životabudič plný energie doporučuje místo mléka horkou vodu. S mlékem je ale koktejl vláčnější, jemnější, trochu jako "rumový milk-shake" chcete-li. Kombinace rumu, másla a mléka vám možná bude připadat trochu zvláštní - ale jen do prvního ochutnání - slibuji!
Hot Toddy
V jednoduchosti je krása (a taky med, citron a whisky!) Tradiční hot toddy, je vskutku sofistikovaný způsob jak doplnit vitamin C a posílit imunitu. Hotový balzám pro tělo i duši...
3 lžičky medu, 3 lžičky citrónové šťávy, 1-2 dcl whisky, horká voda na zalití šálku
Do šálku nejdříve dejte med, citrónovou šťávu a whisky. Dolijte vroucí vodou. Pozor, pokud horký nápoj servírujete ve sklenkách na whisky, raději je nejdříve nahřejte nebo na dno nalijte nejprve velmi malé množství horké vody a po několika vteřinách dolijte zbytek. Klasický hot toddy servírujte s plátkem citrónu a skořicovým svitkem.
Zlaté mléko z kurkumy
...to nejlepší nakonec! Ajurvédská specialita pro posílení imunity se skořicí, zázvorem a medem.Klasické mléko můžete nahradit kokosovým, sójovým nebo mandlovým. V některých receptech je vynechané ghí, ale protože kurkumin je rozpustitelný v tuku, určitě tuto důležitou složku nevynechávejte. Pomůže tělu vstřebat maximum prospěšných látek z kurkumy. Podobnou úlohu má v tomto receptu i pepř. Zlaté mléko je chuťové podobné tradičním indickým čajům z koření.
2 hrnky mléka, 4 tenké plátky oloupaného zázvoru, 1 lžička medu, 1 lžička ghí (můžete nahradit klasickým máslem nebo kokosovým olejem), 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 kuličky černého pepře.
V kastrůlku zahřejte mléko a přidejte všechny ostatní ingredience. Začínejte tekutými a skončete mletým kořením. Metličkou prošlehávejte a přiveďte k varu. Mléko však nevařte! Zahřívání mléka trvá asi čtyři minuty. Těsně před tím než začne vařit jej sundejte z plamene a přeceďte do šálků přes jemné sítko. Před přípravou můžete všechny ingredience také rozmixovat v mixéru. Přesto doporučuji na konci scedit. Podávejte se svitkem skořice.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Pohřešoval se profesor psychologie Ptáček, policie ho našla mrtvého
Ve věku 48 let zemřel známý psycholog Radek Ptáček. Od neděle se pohřešoval, policie po něm...
Americké váhání končí. Ukrajina dostane zbraň pro údery v hloubi Ruska
Premium Nejméně 245 vojenských cílů na území Ruska by mohla ukrajinská armáda zničit, pokud by jí k tomu...
Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci
Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...
Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly
V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...
Žák vyskočil instruktorovi z větroně. Padák se mu neotevřel
U Slaného na Kladensku nedaleko letiště dopoledne zemřel po výskoku z větroně muž. Zřejmě dostal...
Poslanci řeší nový Den samizdatu, Benda se pře s Marvanovou, kdo se vždy mýlí
Přímý přenos Do kalendáře se nejspíš dostane nový významný Den samizdatu. Sněmovna právě rozhoduje, kdy přesně...
Firmy umělou inteligenci chtějí. Pomůže jim s efektivitou, zjistil průzkum
Firmy v Česku se k umělé inteligenci staví pozitivně, většina z nich ji už využívá nebo má v plánu...
Rusko posílí informační ghetto, do cenzury webu naleje desítky miliard rublů
Ruské ministerstvo pro digitální rozvoj plánuje v příštích pěti letech vynaložit v přepočtu 15...
Devatenáctiletý řidič nepřežil čelní střet, auta skončila sešrotovaná v poli
Tragická nehoda se stala v pondělí v podvečer na Jindřichohradecku. Čelní střet střet dvou mladých...
Kosmetika nejen pro první koupání: Vyzkoušejte péči od sebamed Baby
Pokožka novorozenců a kojenců je velmi citlivá, a proto je důležité volit kvalitní a šetrné kosmetické produkty, zejména při koupání. Kosmetika...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1897x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!