Nejlepší zimní drinky, které stojí za to vyzkoušet

Kořeněný jablečný cider, máslový rum nebo horká čokoláda? Není lepší způsob jak si zpříjemnit zimní večery než hrnek hřejivého nápoje. Ingredience máte doma a hotové jsou za pár minut!

Kořeněný jablečný cider

V létě příjemně osvěží v zimě zahřeje... Řeč je o jablečném cideru. Jeho zimní variantu s aromatickým pugetem koření s kapkou alkoholu (i bez) si snadno připravíte doma. 

2 hrnky čerstvé jablečné šťávy, 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, svitek celé skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, špetka mletého muškátového oříšku, med nebo javorový sirup pro doslazení, případně bílý rum pro alkoholickou variantu.

Celé koření (tedy vše kromě muškátového oříšku) opražte nasucho na mírně rozehřáté pánvi. Koření promíchávejte, aby se rozvonělo, ale nespálilo. Přidejte muškátový oříšek, jablečnou a pomerančovou šťávu. Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu vařte 20 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, doslaďte sirupem. Výborný je javorový, ale může být i agávový. Koření zceďte přes jemné sítko. Před podáváním můžete do šálků nalít trochu bílého rumu.

Horká čokoláda z nutelly 

Naprostá nezbytnost ospalých zimních večerů, ať už sedíte doma s knížkou nebo v kavárně s kamarádkou. Horká čokoláda nesmí být ani moc hutná a sladce lepivá ani moc řídká a nahořkle kakaová. Bezkonkurenčně nejlepší recept na domácí horkou čokoládu, který jsem objevila, je překvapivě tento z nutelly: 

2 hrnky tučného mléka (cca 400ml), 3 lžíce nutelly, 2 lžíce třtinového cukru, dvě lžíce neslazeného kakaa holandského typu (kakao na vaření).  K podávání: čepice šlehačky, čokoládovo-oříšková posypka a pěkná knížka...

Horká čokoláda

Postup: V kastrůlku zahřejte mléko, nechte krátce přejít varem a snižte teplotu. Vmíchejte nutellu, metličkou prošlehejte a přidejte i ostatní ingredience. Krátce povařte a čokoládu dobře prošlehejte, aby se všechny přísady zcela rozpustily. 

Máslový grog

Máslový grog (nebo máslový rum) prý vymysleli námořníci, když se potřebovali zahřát na dlouhých plavbách přes oceán. Nevím, nějak si tuhle fajnovou delikatesku v potetované ruce Pepka námořníka představit neumím, ale pravda je, že okamžitě zahřeje, povzbudí a nakopne vás dobrou náladou i energií. Všechno, co na tento zajímavý koktejl potřebujete, máte určitě doma:

1 hrnek tučného mléka, rum (množství dle uvážení), 1 lžičku másla nebo ghí povoleného v pokojové teplotě, 1 lžičku hnědého cukru, špetku mleté skořice. (Uvedené množství je na jeden šálek).

Máslový rum

Do hrnečku, ve kterém koktejl podáváte, dejte všechny uvedené ingredience kromě mléka. Mléko přiveďte k varu a zalijte jím směs v hrnku. Rozmíchejte. Koktejl můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. 

Většina receptů na tento hřejivý životabudič plný energie doporučuje místo mléka horkou vodu. S mlékem je ale koktejl vláčnější, jemnější, trochu jako "rumový milk-shake" chcete-li. Kombinace rumu, másla a mléka vám možná bude připadat trochu zvláštní - ale jen do prvního ochutnání - slibuji!

Hot Toddy

V jednoduchosti je krása (a taky med, citron a whisky!) Tradiční hot toddy, je vskutku sofistikovaný způsob jak doplnit vitamin C a posílit imunitu. Hotový balzám pro tělo i duši...

3 lžičky medu, 3 lžičky citrónové šťávy, 1-2 dcl whisky, horká voda na zalití šálku

Hot Toddy

Do šálku nejdříve dejte med, citrónovou šťávu a whisky. Dolijte vroucí vodou. Pozor, pokud horký nápoj servírujete ve sklenkách na whisky, raději je nejdříve nahřejte nebo na dno nalijte nejprve velmi malé množství horké vody a po několika vteřinách dolijte zbytek. Klasický hot toddy servírujte s plátkem citrónu a skořicovým svitkem.

Zlaté mléko z kurkumy

...to nejlepší nakonec! Ajurvédská specialita pro posílení imunity se skořicí, zázvorem a medem.Klasické mléko můžete nahradit kokosovým, sójovým nebo mandlovým. V některých receptech je vynechané ghí, ale protože kurkumin  je rozpustitelný v tuku, určitě tuto důležitou složku nevynechávejte. Pomůže tělu vstřebat maximum prospěšných látek z kurkumy. Podobnou úlohu má v tomto receptu i pepř. Zlaté mléko je chuťové podobné tradičním indickým čajům z koření. 

2 hrnky mléka, 4 tenké plátky oloupaného zázvoru, 1 lžička medu, 1 lžička ghí (můžete nahradit klasickým máslem nebo kokosovým olejem), 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 kuličky černého pepře.

Zlaté mléko z kurkumy

V kastrůlku zahřejte mléko a přidejte všechny ostatní ingredience. Začínejte tekutými a skončete mletým kořením. Metličkou prošlehávejte a přiveďte k varu. Mléko však nevařte! Zahřívání mléka trvá asi čtyři minuty. Těsně před tím než začne vařit jej sundejte z plamene a přeceďte do šálků přes jemné sítko. Před přípravou můžete všechny ingredience také rozmixovat v mixéru. Přesto doporučuji na konci scedit. Podávejte se svitkem skořice.

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 9.12.2019 10:59 | karma článku: 23,54 | přečteno: 3685x