Nejlepší limetková zmrzlina? Ta z avokáda!
Dobrých zpráv mám na úvod hned několik:1) Nepotřebujete zmrzlinovač (Nic proti kuchyňským vychytávkám, ale opravdu netuším, kde bych to všechno měla skladovat... Takže co není vyloženě nutností, já prostě nemám...). 2) Zmrzlina neobsahuje smetanu. Máte-li alergické dítko a přesto mu chcete v létě dopřát mražený mls, máte kromě ovocných dření několik dalších možností. Jednou z nich je právě tučný avokádový základ, který vytvoří tu správnou nadýchanou strukturu kopečkových zmrzlin. Avokádo si velmi dobře rozumí i s jahodami nebo borůvkami, takže se nemusíte omezovat jen na limetkovou příchuť, ale můžete vyrobit rovnou tříbarevnou variantu. 3) Zmrzlina je plná vitamínu C a vápníku díky kokosovému mléku a limetkové šťávě. Takže když přimhouříte jedno očko, budete mít pocit, že namísto mlsání jen doplňujete důležité živiny. |
Na litr zmrzliny potřebujete: dvě avokáda (pouze černá, měkká), 1/2 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy (odpovídá cca 4ks malých limetek. Použijte čistou šťávu bez dužiny a peciček - můžete přecedit přes jemné sítko), 1/2 hrnku agáve sirupu (nebo javorového sirupu), 1 hrnek hutného kokosového mléka (nejlepší je AROY-D), 1/2 hrnku kokosového oleje.Uvedená míra "hrnek" odpovídá cca 250ml
Postup: 1) Vymačkejte šťávu z limetek a přeceďte přes jemné sítko, abyste ji zbavily všech drobných peciček.
2) Limetkovou šťávu i všechny ostatní ingredience rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte limetkovou šťávu.
3) Nalijte do nádobky, kterou můžete dát do mrazáku a je opatřena těsně přiléhajícím víčkem. Nádobka musí být uzavřena opravdu těsně, aby dovnitř nevnikal vzduch a na zmrzlině se tak netvořily krystalky.
4) Zmrzlinu dejte do mrazáku na dvě hodiny a pak ji zlehka prošlehejte elektrickým šlehačem. Dejte znova do mrazáku a tento postup zopakujte ještě alespoň jednou. Zmrzlina je pak nadýchanější. Klidně zopakujete ještě dvakrát. Není nutné, ale na výsledku to bude znát.
Mraženou zmrzlinu nechte trochu povolit, než ji budete z vaničky nabírat lžící, bude se vám s ní lépe pracovat.
Dobrou chuť a krásné léto!
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem
Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...
Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka
Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!