Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kořeněné brambory nebo rýže "po indicku" - to je lahodná večeře do 30 korun

Indická kuchyně nejsou jen krémové omáčky se šťavnatými kousky masa, které znáte z restaurací. Zejména ta domácí je velice skromná, ale díky voňavému koření dokáže i z pár obyčejných surovin vykouzlit fantastický chuťový zážitek.

Věřte mi, že i z něčeho tak prostého jako šest brambor a hrnek mraženého hrachu dokážete vykouzlit výjimečnou pochoutku, kterou si budete chtít brzy znovu zopakovat. Pokud však dodržíte první zlaté pravidlo domácí indické kuchyně: Čím chudší ingredience tím bohatší kořeněný základ! 

Takže ano, můj dnešní blog je zejména o indickém koření, bez kterého se žádné z dnešních kouzel prostě neobejde. 

Kouzlo č. 1 "Aloo Jeera": Brambory a půl hrnku vařené cizrny  

Potřebujete (na 2-3 porce): 5 brambor, 1/2 šálku cizrny, máslo ghí nebo olej (já dávám ghí), 1 a 1/4 lžičky celého římského kmínu, lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, 1-2 chilli papričky (sušené nebo čerstvé), špetku koření asafoetida,1 a 1/4 lžč mletého koriandru, lžíci koření pískavice, sůl dle chuti.

Postup: 

1) Cizrnu propláchněte, nechte namočenou stát ve vodě několik hodin a pak uvařte v nesolené vodě zcela doměkka. Můžete si práci ulehčit a použít už vařenou cizrnu z plechovky (nálev slijte a cizrnu jen propláchněte pod tekoucí vodou). Celé brambory ve slupce uvařte odděleně také zcela doměkka.

2) Na větším množství mírně rozpáleného tuku orestujte římský kmín a chilli papričky. Jakmile se kmín rozvoní, přimíchejte strouhaný zázvor a krátce orestujte.

Římský kmín, pokrájená chilli paprička a strouhaný zázvor.

3) Přisypte asafoetidu, promíchejte a krátce opečte. Asafoetida je velmi zvláštní koření specifické pro indickou kuchyni. Jemně mletý kořen rostliny má výrazné aroma připomínající uleželý česnek a cibuli, pro které se tomuto koření také přezdívá "čertovo lejno". Jakmile jej však orestujete v horkém tuku, toto charakteristické aroma vymizí. Nikdy tedy asafoetidu nepřidávejte do pokrmu při nízkém varu, uchovala by si svou původní "vůni". V přírodní indické medicíně se asafoetida už po staletí používá zejména pro své příznivé účinky na trávicí systém. 

Indické koření asafoetida. Známé též pod názvy hing, žlutý prášek, čertovo lejno.

4) Přidejte mletý koriandr a listy koření pískavice. Dle chuti osolte a restujte půl minutky.

5) Přilijte cca 3 lžíce vody a promíchejte. Kořeněná pasta lehce zahoustne.

6) Přisypte na menší kostky pokrájené brambory a vařenou cizrnu. Vše opatrně promíchejte, aby se brambory dobře obalily v kořeněné pastě. Společně povařte 5 minut.

7) Vydatně zakapejte citrónem a posypte čerstvým koriandrem nebo jinou čerstvou bylinkou (libeček, petržel apod). Jako přílohu podávám placky čapátí. Pokud je pokrm příliš ostrý, přidám na kraj talíře ještě kopeček zakysanky nebo bílého jogurtu.

Kouzlo č. 2 "Aloo muttar": Brambory a hrnek mraženého hrachu

Potřebujete (na 2- 3 porce): 1 větší bílou cibuli pokrájenou najemno, 1 sladké rajče pokrájené na kostičky, lžičku prolisovaného česneku, lžičku strouhaného zázvoru, 2 chilli papričky, menší hrnek mraženého hrášku, 6 středních brambor pokrájených na kostky nebo plátky, 2 lžíce kešu ořechů, menší lžičku celého římského kmínu, menší lžičku celého koriandru, malý kousek skořice, 1/2 lžičky celého pepře, 4 hřebíčky, 1 tobolku černého kardamomu, 2 bobkové listy, 1 lžíci sušených listů pískavice, ghí nebo olej (nebo kombinace obojího), sůl.

Koření indické kuchyně

1) V hmoždíři podrťte celé koření: Římský kmín, celý koriandr, černý kardamom, hřebíčky a celý pepř. Do malého kuchyňského robotu nasypte kešu ořechy a dolijte tolik vody, aby byly ponořené. Rozsekejte na jemnou pastu bez krupičky.

Podrcené celé koření na Aloo mutter.

2) Na větším množství tuku opečte všechno koření kromě listů pískavice: Tedy chilli papričky, skořici, 2 bobkové listy a rozdrcený obsah hmoždíře. Jakmile se koření rozvoní, přisypte najemno pokrájenou cibuli a opečte do zlato-hněda. Přidejte česnek, zázvor krátce orestujte a rychle vmíchejte pastu z kešu ořechů. Vše promíchejte a zprudka vyduste na tuk.

Pasta z kešu ořechů pokrm zjemní i zahustí.

3) Přidejte rajče a stále při vysoké teplotě vyduste na tuk. Zastříkněte trochou vody, snižte teplotu a duste cca hodinu, dokud se nezbavíte všech ostrých syrových chutí. Zpočátku udržujte množství vody minimální. Až ke konci omáčku postupně nařeďte do tekutější konzistence (celkem přidejte cca 3/4 šálku vody).

4) Zhruba po hodině dušení můžete brambory i hrách přihodit do hrnce a uvařit přímo v kari omáčce doměkka (cca 20 minut pro brambory. Hrášek potřebuje jen pár minut). 

5) Brambory ale také můžete nejprve rozložit na pečící papír, pocákat olejem, osolit a péct v troubě dozlatova. Pak už je jen spolu s orestovaným hrachem přimícháte do hotové kari omáčky. Na závěr dle chuti osolte a ještě přidejte lžíci sušené pískavice. Pokrm se obvykle podává s plackami čapátí, které ale můžete nahradit jakýmkoli pečivem.

Kouzlo č. 3 "Masala rice": Zbytek rýže od oběda a půl papriky 

Masala rice - indická kořeněná rýže

Tento recept se skvěle hodí na zužitkování zbylé rýže. Místo papriky do něj můžete přidat naprosto cokoli, co máte zrovna po ruce - skvělé jsou třeba žampiony, vařené brambory nebo mix zeleniny. Kešu ořechy naopak přidávat vůbec nemusíte. 

Potřebujete (na 2-3 porce): 180g suché rýže (ideálně basmati), 1/2 bílé cibule pokrájené na proužky, 1 rajče usekané na pastu, 1/2 čerstvé papriky pokrájené na proužky, 1 lžíci kešu (nemusí být), 1 vrchovatou lžičku směsi prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru, 2 sušené nebo čerstvé chilli papričky, 1 lžičku celé černé hořčice, 1 lžč celého římského kmínu, 1/2 lžičky fenyklových semínek, špetku asafoetidy, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté garam masaly, sůl dle chuti, čerstvé lístky koriandru, olej nebo ghí.

Postup: 

1) Pokud už máte uvařenou rýži, stačí jen připravit masalu (krok č. 2) a obě přísady smíchat. V opačném případě suchou rýži několikrát důkladně propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Nasypte do hrnce, přidejte 2x větší díl vody, lžičku soli, trochu rostlinného oleje a vařte obvyklým způsobem doměkka. 

2) Vedle v pánvi rozehřejte větší množství oleje nebo ghí (můžete použít i kombinaci obojího). Krátce orestujte asafoetidu a všechno celé koření (chilli papričky, fenykl, hořčici a římský kmín). Přisypte cibuli, nechte zesklovatět a vmíchejte česnek se zázvorem. Jakmile je cibule zlato-hnědá, přidejte kešu ořechy a všechno sypké koření (koriandr, kurkumu, garam masalu). Krátce orestujte, vmíchejte rajče, papriku a zprudka vyduste na tuk.

Pokud už máte uvařenou rýži, stačí jen připravit masalu - použít do ní můžete jakoukoli zeleninu nebo i zbytky pečeného masa.

3) Podle chuti osolte, zastříkněte trochou horké vody a nechte pomalu na nízký stupeň dusit, dokud nevymizí syrové vůně cibule a česneku. Masala musí vonět po koření a sladké cibulce, čehož dosáhnete právě pomalým dlouhým dušením. Ke konci dušení nařeďte masalu trochou vody a vmíchejte usekaný čerstvý koriandr nebo jiné bylinky (hladkolistá petržel, libeček).

4) Hotovou masalu a uvařenou rýži opatrně promíchejte. Tento pokrm se často podává s jogurtovou rajtou, která ho příjemně zjemní a utlumí pálivost chilli. Úplně ale postačí jen obyčejný bílý jogurt, který dáte na kraj talíře. 

Přeji Vám krásné dny a dobrou chuť!

Autor: Valijah Rashidová | úterý 15.6.2021 8:30 | karma článku: 16,49 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5507x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!