Jeden z nejlepších receptů severní Indie: Domácí sýr v jemném rajčatovém kari "Lababdar".

Jak jednoduše vyrobit indický domácí sýr panýr jsem vám ukázala v jednom z minulých článků. Dnes vám představuji jednu z nejlahodnějších (a nejjednodušších) kari omáček k tomuto vynikajícímu domácímu sýru. 

Lababdar panýr je chuťově vynikající jemné kari, které nadchne nejen milovníky indické kuchyně. Není příliš kořeněné a míru pálivosti snadno upravíte množstvím přidaného chilli. 

Základní rajčatové pyré

Potřebujete: 3 větší sladká rajčata (ideálně bez slupek) nebo plechovka krájených italských rajčat, lžíce kešu ořechů, malý kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (lehce podrcené), celé sušené chilli papričky - množství podle chuti a uvážení, máslo ghí.

Ingredience na základní rajčatové pyré do kari Lababdar.

1) Na lehce rozpáleném ghí opečte celé koření: Chilli, skořici a lehce podrcený hřebíček s kardamomem. Přidejte kešu, nechte lehce zezlátnout a rychle vmíchejte pokrájená rajčata. Teplotu snižte na minimum (stupeň 2-3) a duste s minimálním přidáním vody asi půl hodiny. Pokud není nutné vodu nepřidávejte.

2) Skořici a chilli vytáhněte a vše ostatní rozmixujte v kuchyňském robotu na hladkou pastu. Pokud je to pro mixování nutné, můžete přidat pár lžic vody. Skořici vyhoďte, ale chilli za chvilku budeme do omáčky vracet. 

Lababdar kari omáčka

Potřebujete: máslo ghí, 1 bobkový list, 1 střední cibuli usekanou na jemno, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 vrchovatou lžičku  mletého koriandru, 1/2 lžičky mleté garam masaly, sůl, lžičku hnědého cukru, lžičku sušených listů pískavice, 1/4 kelímku tučné smetany, čerstvý koriandr. (Uvedené množství stačí na 2-3 porce kari).

Suroviny na omáčku Lababdar.

1) Na novém ghí krátce opečte bobkový list. Přisypte pokrájenou cibuli, snížte teplotu na minimum a pomalu opékejte dozlatova. 

2) Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu, opečte a vlijte připravené rajčatové pyré. Do omáčky teď můžete vrátit celé chilli. Přidejte mletý koriandr a garam masalu. Podle chuti osolte. Dobře promíchejte a snižte teplotu na stupeň 3. Pokud to je nutné, zastříkněte malým množstvím vody. Přiklopené duste asi hodinu. Omáčku pravidelně kontrolujte a jen pokud je třeba, přidejte malé množství horké vody.

3) Jakmile z omáčky není cítit syrová chuť cibule nebo česneku a zázvoru, kari doslaďte hnědým cukrem, vlijte smetanu a přidejte podrcené listy pískavice. Duste ještě 15-30 minut a postupně začněte přidávat horkou vodu (celkem asi 1/2 - 1 hrnek). 

4) Na samotný závěr vmíchejte opečené kostky panýru a sypte čerstvým koriandrem.

Tipy pro přípravu kari Lababdar

  • Horkou vodu během vaření přidávám minimálně. Jen tolik aby se omáčka nepřichytla. Až před koncem varu postupně přidávám více, abych získala více šťávy, ve které se namáčí placky čapátí.
  • Rajčatové pyré můžete připravit předem ve větším množství a zamrazit po jednotlivých porcích. Příště si tak významně ušetříte čas přípravy.
  • Hodně receptů indické kuchyně začíná tím, že na ghí opečete celé koření. Koření ale musí být v tuku úplně ponořené. Pokud tedy nemáte pánev wok nebo hlubokou tawu, rozpalte ghí v klasické pánvi nebo malém rendlíku a nakloňte je. Tuk se slije ke straně a vytvoří dostatečnou hloubku pro opékání koření. 

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 26.5.2020 14:10 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1615x

Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1409x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 470x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5640x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 18,35 | Přečteno: 2976x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 866x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra

16. července 2025

Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...

Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy

13. července 2025  11:34,  aktualizováno  18:47

V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...

Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr

12. července 2025  6:02

Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...

Propadl jí syn, obula se politička Stačilo! do Nerudové. Hnus, říká europoslankyně

18. července 2025  13:05,  aktualizováno  15:12

Kandidátka hnutí Stačilo! Petra Rédová zaútočila na syna europoslankyně Danuše Nerudové (STAN). Na...

Nevinný záběr Kiss Cam odhalil nevěru šéfa velké firmy, video je hitem internetu

18. července 2025  8:30

Neškodný okamžik na koncertě skupiny Coldplay se změnil v PR katastrofu. Video, které se momentálně...

Její zadek milovala celá Británie. Tenistka z lechtivého plakátu nedostala ani libru

20. července 2025

Seriál Stala se popkulturní ikonou, její pozadí v 80. letech obdivoval každý britský teenager, po celém...

Česko by mělo Ukrajině pomáhat tam, kam se ostatní bojí, míní zmocněnec Kopečný

20. července 2025

Premium Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že pokud se Rusko do 50 dnů nedohodne s...

CIA měla spojení s Kennedyho vrahem. Její agent dokonce vyšetřoval sám sebe

20. července 2025

Premium Americká zpravodajská služba CIA víc než šedesát let tvrdila, že moc neznala Lee Harvey Oswalda...

V Los Angeles najel řidič autem do lidí před klubem. Zraněných jsou tři desítky

19. července 2025  15:41,  aktualizováno  22:56

Přes 30 lidí utrpělo zranění, když v noci na sobotu auto vjelo do skupiny lidí čekající před klubem...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1983x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná! 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.