Jeden z nejlepších receptů severní Indie: Domácí sýr v jemném rajčatovém kari "Lababdar".

Jak jednoduše vyrobit indický domácí sýr panýr jsem vám ukázala v jednom z minulých článků. Dnes vám představuji jednu z nejlahodnějších (a nejjednodušších) kari omáček k tomuto vynikajícímu domácímu sýru. 

Lababdar panýr je chuťově vynikající jemné kari, které nadchne nejen milovníky indické kuchyně. Není příliš kořeněné a míru pálivosti snadno upravíte množstvím přidaného chilli. 

Základní rajčatové pyré

Potřebujete: 3 větší sladká rajčata (ideálně bez slupek) nebo plechovka krájených italských rajčat, lžíce kešu ořechů, malý kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (lehce podrcené), celé sušené chilli papričky - množství podle chuti a uvážení, máslo ghí.

Ingredience na základní rajčatové pyré do kari Lababdar.

1) Na lehce rozpáleném ghí opečte celé koření: Chilli, skořici a lehce podrcený hřebíček s kardamomem. Přidejte kešu, nechte lehce zezlátnout a rychle vmíchejte pokrájená rajčata. Teplotu snižte na minimum (stupeň 2-3) a duste s minimálním přidáním vody asi půl hodiny. Pokud není nutné vodu nepřidávejte.

2) Skořici a chilli vytáhněte a vše ostatní rozmixujte v kuchyňském robotu na hladkou pastu. Pokud je to pro mixování nutné, můžete přidat pár lžic vody. Skořici vyhoďte, ale chilli za chvilku budeme do omáčky vracet. 

Lababdar kari omáčka

Potřebujete: máslo ghí, 1 bobkový list, 1 střední cibuli usekanou na jemno, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 vrchovatou lžičku  mletého koriandru, 1/2 lžičky mleté garam masaly, sůl, lžičku hnědého cukru, lžičku sušených listů pískavice, 1/4 kelímku tučné smetany, čerstvý koriandr. (Uvedené množství stačí na 2-3 porce kari).

Suroviny na omáčku Lababdar.

1) Na novém ghí krátce opečte bobkový list. Přisypte pokrájenou cibuli, snížte teplotu na minimum a pomalu opékejte dozlatova. 

2) Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu, opečte a vlijte připravené rajčatové pyré. Do omáčky teď můžete vrátit celé chilli. Přidejte mletý koriandr a garam masalu. Podle chuti osolte. Dobře promíchejte a snižte teplotu na stupeň 3. Pokud to je nutné, zastříkněte malým množstvím vody. Přiklopené duste asi hodinu. Omáčku pravidelně kontrolujte a jen pokud je třeba, přidejte malé množství horké vody.

3) Jakmile z omáčky není cítit syrová chuť cibule nebo česneku a zázvoru, kari doslaďte hnědým cukrem, vlijte smetanu a přidejte podrcené listy pískavice. Duste ještě 15-30 minut a postupně začněte přidávat horkou vodu (celkem asi 1/2 - 1 hrnek). 

4) Na samotný závěr vmíchejte opečené kostky panýru a sypte čerstvým koriandrem.

Tipy pro přípravu kari Lababdar

  • Horkou vodu během vaření přidávám minimálně. Jen tolik aby se omáčka nepřichytla. Až před koncem varu postupně přidávám více, abych získala více šťávy, ve které se namáčí placky čapátí.
  • Rajčatové pyré můžete připravit předem ve větším množství a zamrazit po jednotlivých porcích. Příště si tak významně ušetříte čas přípravy.
  • Hodně receptů indické kuchyně začíná tím, že na ghí opečete celé koření. Koření ale musí být v tuku úplně ponořené. Pokud tedy nemáte pánev wok nebo hlubokou tawu, rozpalte ghí v klasické pánvi nebo malém rendlíku a nakloňte je. Tuk se slije ke straně a vytvoří dostatečnou hloubku pro opékání koření. 

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 26.5.2020 14:10 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1601x

Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1405x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 470x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5638x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 18,35 | Přečteno: 2944x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 855x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Chlípní rudoarmějci na lovu. Slavný fotograf nafotil tutlanou sexualitu v SSSR

11. června 2025

Seriál Jen rok po Stalinově smrti dorazil do Sovětského svazu Henri Cartier-Bresson. Slavný francouzský...

Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali

8. června 2025  17:40,  aktualizováno  18:49

Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

12. června 2025  10:55,  aktualizováno  16:42

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...

Na Rakovnicku boural známý podnikatel a miliardář. Řidič druhého auta zemřel

6. června 2025  16:50,  aktualizováno  17:10

Při tragické nehodě ve středu 4. června u Nového Strašecí na Rakovnicku se těžce zranil jeden z...

Trefili jsme Rusům základnu s letouny, které jim ještě zbyly, hlásí Ukrajinci

6. června 2025  10:46

Sledujeme online Ukrajinská armáda oznámila, že zasáhla vojenská letiště v ruském Engelsu a Ďagilevu a sklad...

Írán v odvetě odpálil na Izrael stovku raket, po celé zemi zněly sirény

13. června 2025  18:19,  aktualizováno  14.6

Sledujeme online Írán v pátek večer odpálil na Izrael asi 150 raket, uvedla izraelská média s odkazem na armádu. Po...

Zelenina na stánku, prodavač nikde. Lidé zaplatí sami, nebojí se farmářka

14. června 2025

Mladá farmářka Hana Sahulová Součková se rozhodla k ojedinělému kroku. Svou zeleninu a bylinky z...

„Chtěla jsi bydlet, tak bydlíš ve vile.“ Jak žije aktér bitcoinové kauzy Jiřikovský

14. června 2025

Premium Tomáš Jiřikovský, odsouzený provozovatel darknetového tržiště, nakupoval přes příbuzné luxusní auta...

Vstávat! Právě začala válka s Íránem. Jak se v Izraeli připravují na odvetu

14. června 2025

Premium Od naší spolupracovnice v Izraeli Ticho noci přerušily sirény a výzvy k úkrytu. Izrael spustil útok na íránský jaderný program,...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1976x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná! 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.