Jeden z nejlepších receptů severní Indie: Domácí sýr v jemném rajčatovém kari "Lababdar".

Jak jednoduše vyrobit indický domácí sýr panýr jsem vám ukázala v jednom z minulých článků. Dnes vám představuji jednu z nejlahodnějších (a nejjednodušších) kari omáček k tomuto vynikajícímu domácímu sýru. 

Lababdar panýr je chuťově vynikající jemné kari, které nadchne nejen milovníky indické kuchyně. Není příliš kořeněné a míru pálivosti snadno upravíte množstvím přidaného chilli. 

Základní rajčatové pyré

Potřebujete: 3 větší sladká rajčata (ideálně bez slupek) nebo plechovka krájených italských rajčat, lžíce kešu ořechů, malý kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (lehce podrcené), celé sušené chilli papričky - množství podle chuti a uvážení, máslo ghí.

Ingredience na základní rajčatové pyré do kari Lababdar.

1) Na lehce rozpáleném ghí opečte celé koření: Chilli, skořici a lehce podrcený hřebíček s kardamomem. Přidejte kešu, nechte lehce zezlátnout a rychle vmíchejte pokrájená rajčata. Teplotu snižte na minimum (stupeň 2-3) a duste s minimálním přidáním vody asi půl hodiny. Pokud není nutné vodu nepřidávejte.

2) Skořici a chilli vytáhněte a vše ostatní rozmixujte v kuchyňském robotu na hladkou pastu. Pokud je to pro mixování nutné, můžete přidat pár lžic vody. Skořici vyhoďte, ale chilli za chvilku budeme do omáčky vracet. 

Lababdar kari omáčka

Potřebujete: máslo ghí, 1 bobkový list, 1 střední cibuli usekanou na jemno, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 vrchovatou lžičku  mletého koriandru, 1/2 lžičky mleté garam masaly, sůl, lžičku hnědého cukru, lžičku sušených listů pískavice, 1/4 kelímku tučné smetany, čerstvý koriandr. (Uvedené množství stačí na 2-3 porce kari).

Suroviny na omáčku Lababdar.

1) Na novém ghí krátce opečte bobkový list. Přisypte pokrájenou cibuli, snížte teplotu na minimum a pomalu opékejte dozlatova. 

2) Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu, opečte a vlijte připravené rajčatové pyré. Do omáčky teď můžete vrátit celé chilli. Přidejte mletý koriandr a garam masalu. Podle chuti osolte. Dobře promíchejte a snižte teplotu na stupeň 3. Pokud to je nutné, zastříkněte malým množstvím vody. Přiklopené duste asi hodinu. Omáčku pravidelně kontrolujte a jen pokud je třeba, přidejte malé množství horké vody.

3) Jakmile z omáčky není cítit syrová chuť cibule nebo česneku a zázvoru, kari doslaďte hnědým cukrem, vlijte smetanu a přidejte podrcené listy pískavice. Duste ještě 15-30 minut a postupně začněte přidávat horkou vodu (celkem asi 1/2 - 1 hrnek). 

4) Na samotný závěr vmíchejte opečené kostky panýru a sypte čerstvým koriandrem.

Tipy pro přípravu kari Lababdar

  • Horkou vodu během vaření přidávám minimálně. Jen tolik aby se omáčka nepřichytla. Až před koncem varu postupně přidávám více, abych získala více šťávy, ve které se namáčí placky čapátí.
  • Rajčatové pyré můžete připravit předem ve větším množství a zamrazit po jednotlivých porcích. Příště si tak významně ušetříte čas přípravy.
  • Hodně receptů indické kuchyně začíná tím, že na ghí opečete celé koření. Koření ale musí být v tuku úplně ponořené. Pokud tedy nemáte pánev wok nebo hlubokou tawu, rozpalte ghí v klasické pánvi nebo malém rendlíku a nakloňte je. Tuk se slije ke straně a vytvoří dostatečnou hloubku pro opékání koření. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 26.5.2020 14:10 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1431x