Indické kuře s cizrnou v cibulové pastě, Murgh Cholay
Klíčová ingredience pro toto lahodné jídlo je pomalu dušená cibulová pasta. Možná jste už vyzkoušeli domácí cibulovou marmeládu, je to velmi podobné. Šéfkuchař pákistánské restaurace, který mi tento recept dal, dusí cibuli tři hodiny. Je to důležité, aby se cibule zbavila syrové chuti a kyselosti.Cibule během dlouhého dušení karamelizuje a postupně se zintenzivňuje sladká chuť.
V dnešním receptu není moc neobvyklého koření, ale dvě - pro indickou kuchyni klíčové směsi koření: Masala tandúri na marinádu k masu a Garam masala do pasty. Masala spolu s cibulovou pastou dodá cizrně zajímavé kouřové aroma.
Na 2 porce potřebujete:
Cibulová pasta: 3 větší cibule pokrájené nadrobno, trocha soli, 1 zelená chilli paprička pokrájená nadrobno nebo sušené chilli papričky (množství dle chuti), špetka mleté červené papriky (pro barvu), máslo ghí nebo olej na smažení.Dále potřebujete: 1 velké sladké rajče (může být i z plechovky, pokud nejsou k sehnání vyzrálé sladké plody), lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 lžičku mleté garam masaly, 400g vařené cizrny.Marinované maso: 1 prsní řízek pokrájený na kostky, lžíce oleje, 1/2 kelímku bílého jogurtu, 1-2 lžičky koření tandúri masala.
Recept
1) Kostky masa vložte do marinády z jogurtu, oleje a koření na grilování masala tandúri. Dejte do chladu alespoň na 3 hodiny.
2) Cibuli a chilli opečte na dostatečném množství tuku. Přidejte trochu soli a mletou červenou papriku. Snižte teplotu na co nejnižší stupeň. Podle potřeby zastříkněte trochou vody a přikryté pomalu duste cca 3 hodiny. Občas doplňte vodu a promíchejte.
3) Jakmile je cibulka sladká, má hnědozlatou barvu a konzistenci pyré, přidejte rajče, česnekovo-zázvorovou pastu a mletou garam masalu. Podle potřeby dosolte. Můžete naředit trochou vody a přiklopené duste půl hodiny.
4) Marinované maso přendejte na plech a pečte v rozpálené troubě pod grilem na 220 °C. Po 15 - 20 minutách maso otočte a pečte dalších 15 - 20 minut.
5) Do hotové cibulové pasty vmíchejte vařenou cizrnu a grilované maso. Podávejte s basmati rýží a plackami čapátí.
Tipy pro přípravu:
|
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli
Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...
Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci
Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...
Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku
Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...
Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává
Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...
Vyřešte nespavost svých dětí
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!