Indické kuře s cizrnou v cibulové pastě, Murgh Cholay

Odhoďte zbytky předsudků, které máte proti luštěninám a pusťte si na talíř cizrnu. Slibuji vám, že s cibulovou pastou a indickou masalou, které jí propůjčí fantastické kouřové aroma, si ji zamilujete stejně jako já. 

Klíčová ingredience pro toto lahodné jídlo je pomalu dušená cibulová pasta. Možná jste už vyzkoušeli domácí cibulovou marmeládu, je to velmi podobné. Šéfkuchař pákistánské restaurace, který mi tento recept dal, dusí cibuli tři hodiny. Je to důležité, aby se cibule zbavila syrové chuti a kyselosti.Cibule během dlouhého dušení karamelizuje a postupně se zintenzivňuje sladká chuť.

V dnešním receptu není moc neobvyklého koření, ale dvě - pro indickou kuchyni klíčové směsi koření: Masala tandúri na marinádu k masu a Garam masala do pasty. Masala spolu s cibulovou pastou dodá cizrně zajímavé kouřové aroma. 

Indické koření na grilování masala tandúri.

Na 2 porce potřebujete:

Cibulová pasta: 3 větší cibule pokrájené nadrobno, trocha soli, 1 zelená chilli paprička pokrájená nadrobno nebo sušené chilli papričky (množství dle chuti), špetka mleté červené papriky (pro barvu), máslo ghí nebo olej na smažení.Dále potřebujete: 1 velké sladké rajče (může být i z plechovky, pokud nejsou k sehnání vyzrálé sladké plody), lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 lžičku mleté garam masaly, 400g vařené cizrny.Marinované maso: 1 prsní řízek pokrájený na kostky, lžíce oleje, 1/2 kelímku bílého jogurtu, 1-2 lžičky koření tandúri masala.

Ingredience na Murgh Cholay.

Recept

1) Kostky masa vložte do marinády z jogurtu, oleje a koření na grilování masala tandúri. Dejte do chladu alespoň na 3 hodiny.

2) Cibuli a chilli opečte na dostatečném množství tuku. Přidejte trochu soli a mletou červenou papriku. Snižte teplotu na co nejnižší stupeň. Podle potřeby zastříkněte trochou vody a přikryté pomalu duste cca 3 hodiny. Občas doplňte vodu a promíchejte. 

3) Jakmile je cibulka sladká, má hnědozlatou barvu a konzistenci pyré, přidejte rajče, česnekovo-zázvorovou pastu a mletou garam masalu. Podle potřeby dosolte. Můžete naředit trochou vody a přiklopené duste půl hodiny.

Murgh cholay kari

4) Marinované maso přendejte na plech a pečte v rozpálené troubě pod grilem na 220 °C. Po 15 - 20 minutách maso otočte a pečte dalších 15 - 20 minut. 

5) Do hotové cibulové pasty vmíchejte vařenou cizrnu a grilované maso. Podávejte s basmati rýží a plackami čapátí.

Tipy pro přípravu:

  • Cibulovou pastu můžete udělat ve větším množství a zamrazit ji nebo zavařit po jednotlivých porcích, takže ji máte kdykoli po ruce.
  • Marinované maso, které je součástí kari "Murgh Cholay" nepřipravuji na pánvi. Peču ho samostatně v troubě pod grilem. I to výslednou chuť kari hodně ovlivní.
  • Ačkoli se může zdát, že cizrna je v tomto jídle přílohou, není tomu tak. Pokrm se obvykle podává s dušenou basmati rýží a indickými plackami čapátí. Bez přílohy není jídlo kompletní.
  • Místo mleté papriky je v originálním receptu směs koření "Deggi mirch". Je to směs mletých chilli papriček. Protože chilli dávám už do cibulového základu, nahradila jsem Deggi mirch sladkou paprikou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | středa 19.2.2020 14:23 | karma článku: 12,16 | přečteno: 714x