- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Klíčová ingredience pro toto lahodné jídlo je pomalu dušená cibulová pasta. Možná jste už vyzkoušeli domácí cibulovou marmeládu, je to velmi podobné. Šéfkuchař pákistánské restaurace, který mi tento recept dal, dusí cibuli tři hodiny. Je to důležité, aby se cibule zbavila syrové chuti a kyselosti.Cibule během dlouhého dušení karamelizuje a postupně se zintenzivňuje sladká chuť.
V dnešním receptu není moc neobvyklého koření, ale dvě - pro indickou kuchyni klíčové směsi koření: Masala tandúri na marinádu k masu a Garam masala do pasty. Masala spolu s cibulovou pastou dodá cizrně zajímavé kouřové aroma.
Cibulová pasta: 3 větší cibule pokrájené nadrobno, trocha soli, 1 zelená chilli paprička pokrájená nadrobno nebo sušené chilli papričky (množství dle chuti), špetka mleté červené papriky (pro barvu), máslo ghí nebo olej na smažení.Dále potřebujete: 1 velké sladké rajče (může být i z plechovky, pokud nejsou k sehnání vyzrálé sladké plody), lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 lžičku mleté garam masaly, 400g vařené cizrny.Marinované maso: 1 prsní řízek pokrájený na kostky, lžíce oleje, 1/2 kelímku bílého jogurtu, 1-2 lžičky koření tandúri masala.
1) Kostky masa vložte do marinády z jogurtu, oleje a koření na grilování masala tandúri. Dejte do chladu alespoň na 3 hodiny.
2) Cibuli a chilli opečte na dostatečném množství tuku. Přidejte trochu soli a mletou červenou papriku. Snižte teplotu na co nejnižší stupeň. Podle potřeby zastříkněte trochou vody a přikryté pomalu duste cca 3 hodiny. Občas doplňte vodu a promíchejte.
3) Jakmile je cibulka sladká, má hnědozlatou barvu a konzistenci pyré, přidejte rajče, česnekovo-zázvorovou pastu a mletou garam masalu. Podle potřeby dosolte. Můžete naředit trochou vody a přiklopené duste půl hodiny.
4) Marinované maso přendejte na plech a pečte v rozpálené troubě pod grilem na 220 °C. Po 15 - 20 minutách maso otočte a pečte dalších 15 - 20 minut.
5) Do hotové cibulové pasty vmíchejte vařenou cizrnu a grilované maso. Podávejte s basmati rýží a plackami čapátí.
Tipy pro přípravu:
|
Další články autora |
Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...