Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to tapioka a proč dát této prastaré surovině šanci?

Možná jste už v nějaké alternativní kavárně nebo zdravé výživě zahlédli kelímky s neobvykle vyhlížejícím perličkovým dezertem. Co se skrývá pod názvem "tapiokový pudink" a proč byste ho měli vyzkoušet?

Na první pohled podivně vyhlížející "amarouny" jsou ve skutečnosti do perel slisovaný škrob z kořenů manioku jedlého. Domovinou této rostliny je Jižní Amerika, odkud se postupně rozšířila do Asie a Afriky. Tapioka se údajně pěstovala už čtyři tisíce let před Kristem a tvořila důležitou složku potravy Mayské civilizace. Dnes je nejvíce zastoupena zejména v brazilské a asijské kuchyni. 

Namočené tapiokové perly.

Tapioka - výhody a nevýhody

Proč ano:

  • Neobsahuje lepek. Je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
  • Pokud na přípravu pudinku použijete rostlinné mléko (kokosové, sójové apod.), lze ji konzumovat i při alergiích na laktózu a mléčnou bílkovinu.
  • Obsahuje hořčík, železo a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
  • Má velmi nízký obsah cholesterolu.
  • Obsahuje rezistentní škrob, který ve střevech působí podobně jako vláknina. (V Indii se tapiokový pudink podává malým dětem jako první pomoc při potížích s trávením a nadýmáním).

Proč ne:

  • Pro vysoký obsah sacharidů není vhodná při  nízko-karbohydrátové dietě. Ze stejného důvodu by její užití měli zvážit i diabetici.
  • Je poměrně dost kalorická: Na 100g tapioky cca 350 kalorií.

 

Zatímco v Brazílii z tapioky připravují kdeco - od placek po křupavé sýrové bochánky, u nás je nejrozšířenější tapiokový pudink. Na jeho přípravu se používá právě škrob slisovaný do malých perliček. 

Jak tapioka chutná? Obecně se tvrdí, že je zcela bez chuti. Není to tak docela pravda. Máte-li citlivější chuťové pohárky, budete její chuť identifikovat někde mezi vaječným bílkem a hořkými mandlemi. 

Tapiokový pudink s dušenými jablky, praženými kešu ořechy a karamelem.

Recept na tapiokový pudink

Potřebujete: 1/2 hrnku tapiokových perel (hrnek = 250 ml), 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 1 hrnek vlažné vody, 2 lžíce agávového sirupu (nebo třtinového cukru, medu apod.).Na ochucení hotového pudinku: Čerstvé nebo kompotované ovoce, strouhaná čokoláda, směs strouhaného kokosu a oříšků apod.

Tapiokový pudink s kompotovaným ovocem a ořechy.

Postup: Tapiokové kuličky nasypte do hrnce, přidejte mléko, vodu a sladidlo. Promíchejte a nechte stát několik hodin nebo přes noc. Za častého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu, stále promíchávejte a povařte 5 - 10 minut. Tapioka začne houstnout jako klasický pudink. Odstavte ze sporáku a nalijte do připravených misek. Přidejte ovoce, čokoládu, oříšky apod. a podávejte.

Tapiokový pudink po vychladnutí ještě lehce zahoustne. Nevařte ho proto úplně do tuha. Ze sporáku ho stáhněte ve chvíli, kdy má konzistenci klasického pudinku nebo krupicové kaše.

Z rozmixovaných čerstvých jahod a tapiokových perel připravíte také šťavnaté hutné želé na dorty a zákusky. Stačí jen rozmixovat tapiokové perly namočené ve vodě s čerstvými jahodami (případně dosladit medem), povařit 5 - 10 minut (stejně jako v receptu na pudink) a rozetřít na dezert. Želé z tapioky je hutné a šťavnaté.

Tapiokové želé.

Skvělá obměna tohoto želé jsou pomerančové mističky. V tomto případě je část vody nahrazena vymačkanou šťávou z pomerančů. Mléko se již nepřidává. Tedy na 1/2 hrnku tapiokových perel je třeba celkem 650 ml tekutiny (čerstvá pomerančová šťáva doplněna vodou). Želé povaříme do zhoustnutí a nalijeme do očištěných vydlabaných mističek z kůry pomerančů.

Pomerančové mističky s tapiokovým želé.

 

Autor: Valijah Rashidová | čtvrtek 9.1.2020 8:00 | karma článku: 12,29 | přečteno: 5523x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!