- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Na první pohled podivně vyhlížející "amarouny" jsou ve skutečnosti do perel slisovaný škrob z kořenů manioku jedlého. Domovinou této rostliny je Jižní Amerika, odkud se postupně rozšířila do Asie a Afriky. Tapioka se údajně pěstovala už čtyři tisíce let před Kristem a tvořila důležitou složku potravy Mayské civilizace. Dnes je nejvíce zastoupena zejména v brazilské a asijské kuchyni.
Tapioka - výhody a nevýhodyProč ano:
Proč ne:
|
Zatímco v Brazílii z tapioky připravují kdeco - od placek po křupavé sýrové bochánky, u nás je nejrozšířenější tapiokový pudink. Na jeho přípravu se používá právě škrob slisovaný do malých perliček.
Jak tapioka chutná? Obecně se tvrdí, že je zcela bez chuti. Není to tak docela pravda. Máte-li citlivější chuťové pohárky, budete její chuť identifikovat někde mezi vaječným bílkem a hořkými mandlemi.
Potřebujete: 1/2 hrnku tapiokových perel (hrnek = 250 ml), 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 1 hrnek vlažné vody, 2 lžíce agávového sirupu (nebo třtinového cukru, medu apod.).Na ochucení hotového pudinku: Čerstvé nebo kompotované ovoce, strouhaná čokoláda, směs strouhaného kokosu a oříšků apod.
Postup: Tapiokové kuličky nasypte do hrnce, přidejte mléko, vodu a sladidlo. Promíchejte a nechte stát několik hodin nebo přes noc. Za častého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu, stále promíchávejte a povařte 5 - 10 minut. Tapioka začne houstnout jako klasický pudink. Odstavte ze sporáku a nalijte do připravených misek. Přidejte ovoce, čokoládu, oříšky apod. a podávejte.
Tapiokový pudink po vychladnutí ještě lehce zahoustne. Nevařte ho proto úplně do tuha. Ze sporáku ho stáhněte ve chvíli, kdy má konzistenci klasického pudinku nebo krupicové kaše.
Z rozmixovaných čerstvých jahod a tapiokových perel připravíte také šťavnaté hutné želé na dorty a zákusky. Stačí jen rozmixovat tapiokové perly namočené ve vodě s čerstvými jahodami (případně dosladit medem), povařit 5 - 10 minut (stejně jako v receptu na pudink) a rozetřít na dezert. Želé z tapioky je hutné a šťavnaté.
Skvělá obměna tohoto želé jsou pomerančové mističky. V tomto případě je část vody nahrazena vymačkanou šťávou z pomerančů. Mléko se již nepřidává. Tedy na 1/2 hrnku tapiokových perel je třeba celkem 650 ml tekutiny (čerstvá pomerančová šťáva doplněna vodou). Želé povaříme do zhoustnutí a nalijeme do očištěných vydlabaných mističek z kůry pomerančů.
Další články autora |
5. května, Kolín - Kolín II
2 990 000 Kč