Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude se kvůli Koronaviru propouštět?

Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.

Aniž bych byl nějakým odborníkem na lidské zdroje, tak z logiky věci je mi jasné, že bude.

Nechci dělat žádnou osvětu, nebo stavět do role nějakého ombudsmana lidí z gastra. Myslím si však, že je dobré nalít si čistého vína a být na události příštích dnů připraveni. Nepsal bych tyto články, kdybychom měli dost informací, ať již obecných od Odborové organizace, nebo profesních os Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ti by měli být první, kteří by nás - lidi z oboru měli informovat, povzbuzovat, radit. Ale oni mlčí. Teď se ukazuje síla /slabost/ této organizace. Bohužel.

 

Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.

Všichni začneme hrabat na vlastním písečku a budou se řešit jen záležitosti existenční.

Strach o ztrátu zaměstnání, neschopnost platit své závazky, strach o zánik podniků a možná celých oborů, pokřivená ekonomika. To jsou ty hlavní obavy, které teď panují napříč Českou republikou. Oprávněně?

 

Ještě před dvěmi/třemi týdny bychom se těmto obavám vysmáli. Práce byla spousta, lidí málo. Jediné, co jsme řešili bylo, kam pojedeme v létě na dovolenou a kde strávíme Velikonoce.

Dnes zaměstnanci a podnikatelé říkají téměř totéž - chápeme mimořádná opatření vlády ve prospěch ochrany zdraví obyvatel, ale pro nás to bude znamenat konec podnikání. Především v pohostinství, ubytování, organizování akcí, cestování….

 

Konec cestování?

Zákaz vycestovat - něco, co v ČR ještě nebylo. Naprosto zásadní je tato situace pro cestovní kanceláře. Ty v tuto chvíli svým klientům vracejí peníze, nebo se snaží přerezervovat jejich poptávku na jiný termín. Ale na jaký jiný termín? Kdo ví, kdy se hranice otevřou? Sledujete situaci ve světě? To bude ještě hoooodně dlouho trvat.

Jde o zcela mimořádnou situaci, která nemá oporu v žádném ze zákonu. Jak si myslíte, že cestovní kanceláře vydrží platit svým zaměstnancům? Jak si myslíte, že cestovní kanceláře dlouho vydrží platit nájmy svých kanceláří? Cestovní kanceláře nemají příjmy. Mají jen výdaje za vrácené zálohy, za zaměstnance, energie, nájmy, pojistky…

Ti silní to ještě chvíli potáhnou. Ti slabší už to balí.

 

Konec restaurací?

Některé podniky si sice vymyslely způsob, jak alespoň částečně vydělávat, ať již rozvozem jídla, nebo prodejem přes okénko, ale to stačit nebude. Je jasné, že většina podniků v této situaci zkrachuje do měsíce. 

Slibovaná pomoc státu v nedohlednu. Stát sice bude částečně přispívat na mzdy. Podnikatelé mohou odložit svá daňová přiznání, ale to nic neřeší. Bez finanční podpory to nedají. Ti šťastnější se domluví s majiteli budov na sníženém, nebo žádném nájmu a sníží si tak výdaje. Ale na jak dlouho?

Co mám možnost bavit se se svými kolegy, všichni postupovali identicky. Zrušili všechny externí pracovníky. Propustili zaměstnance ve zkušební době a neprodlužují dobu určitou.

Přesto všechno jim ještě zbývá až moc zaměstnanců. Všichni své omezené provozy staví na dvou až třech kuchařích. Ostatní jsou zatím doma. Jak dlouho?

Čas, kdy se začnou hromadně rozdávat výpovědi se již neměří na týdny a měsíce, ale na dny a hodiny.

 

Konec hotelů, penzionů a ubytovacích zařízení?

I v tomto oboru je to stejné. Hranice uzavřené. Lidé ani po vlasti nemohou cestovat a tedy ani se ubytovávat. Většina ubytovacích zařízení přišla o 100% příjmů.

Náklady zůstávají. Hotely podobně jako cestovní kanceláře generují jen výdaje. Vracejí zálohy na již objednané a nezrealizované akce. Vracejí zálohy na nezrealizovaná ubytování. Příjmy žádné. Lidé se neubytovávají, rezervace nechodí. Situace není jasná. nikdo neví, kdy se uvolní opatření vlády a nikdo neví, kdy se otevřou hranice, a nikdo neví, otevřou-li se, jestli lidé budou cestovat. Ať již z důvodu strachu, nebo prostě, že na to nebudou mít.

V hotelích jsou napříč zastoupeny všechny možné profese. Od recepčních, přes číšníky, kuchaře, skladníky, účetní, údržbáře, až po pokojské a v neposlední řadě obchodní oddělení.

Budou si moci hotely dovolit platit celý tento ansámbl, když když budou několik měsíců zavřeni? Odpověď asi znáte….

 

Konec fitness center?

I na sportoviště došlo. Všichni jsou zavřeni. Kolik jednotlivá sport centra, bazény, tenisové haly, kurty, a jiní zaměstnávají lidí? Kolik trenérů je teď bez práce? Kolik nájmů musí všichni platit ze prostory, kde podnikají? Jen kolik peněz měli z hromadných akcí třeba ze škol?

Fitness centra měli mít teď žně. V tomto čase si měly vytvořit finanční polštář na letní měsíce, kdy se obecně chodí do fitka méně. Tento polštář však nemají. Spíš naopak se vydají z rezerv. Co bude dál? Myslíte si, že i fitka budou propouštět? Odpověď asi znáte….

 

A co konec svateb? A co Autoškoly? A co třeba taxislužby? A co třeba zábavní parky, dětské kluby? A co třeba kamenné obchody s oblečením, obuví? Co třeba organizátoři kulturních akcí, divadla, kina, herci? A co třeba Letecká doprava, autobusová doprava, lodní doprava, vlaky? A co třeba domácí potřeby, hobby markety …….. Myslíte že se v těchto oborech nebude propouštět? Odpověď asi znáte….

 

Čeká nás rok plný změn. Všichni se budeme muset v něčem omezit. Nebude to lehké, a taky nereálné. Všichni, kdo si udržíme práci, buďme za ni rádi. 

Hlavu vzhůru. To dáme.

 

Autor: Radek Pálka | neděle 29.3.2020 9:58 | karma článku: 14,54 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,42 | Přečteno: 3863x | Diskuse | Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1363x | Diskuse | Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 266x | Diskuse | Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 562x | Diskuse | Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13380x | Diskuse | Praha a střední Čechy

Nejčtenější

Kolik stojí Oneplay, na čem se dá sledovat a jaký je přechod z Voyo a O2 TV

v diskusi je 297 příspěvků

12. března 2025  9:06

Televize O2 TV se sloučila s internetovou streamovací platformou televize Nova Voyo a vznikla nová...

Zemřel Karel Freund. Zahrál si v Andělu Páně 2, většinou ale ztvárňoval oběti

12. března 2025  13:36

Ve věku 58 let náhle zemřel herec Karel Freund. Jeho úmrtí potvrdila agentura, která ho...

Rusko předložilo USA seznam požadavků pro ukončení války na Ukrajině

13. března 2025  6:15

Sledujeme online Rusko předložilo Spojeným státům seznam požadavků, jimiž podmiňuje dohodu o ukončení války na...

Vymést Ursulu a její bandu pryč. Jsou to bolševici, tvrdí podnikatel Bernard

16. března 2025

Premium Stanislav Bernard je podnikatelskou legendou. Selfmade man, který z ruiny vybudoval momentálně...

Rodina zmizela, když si jela pro vánoční stromek. Po 66 letech se našlo její auto

12. března 2025  8:09

To zmizení policii vrtalo hlavou od prosince 1958, nyní by se však jeden z nejzáhadnějších případů...

Zastavení útoků na energetiku je první krok, zní reakce na Putina a Trumpa

18. března 2025  19:50,  aktualizováno  21:40

Aktualizujeme První hmatatelný výsledek jednání prezidentů USA a Ruska – Donalda Trumpa a Vladimira Putina – o...

Rozpuštění USAID bylo protiústavní, rozhodl soud a zatrhl Muskovi další škrty

18. března 2025  21:35

Americký federální soud dospěl k závěru, že rozpuštění americké agentury pro mezinárodní rozvoj...

Zelenskyj vítá zastavení útoků na energetiku, Kyjev však nadšený příliš není

18. března 2025  21:33

Ukrajina podporuje americký návrh na zastavení útoků na energetickou infrastrukturu, reagoval v...

VIDEO: Turci otestovali Červené jablko, bezpilotní stroj bude mít forsáž

18. března 2025  20:41

Turecká firma Baykar, která se proslavila zejména výrobou dronů, provedla před pár dny další...

Vlhčené ubrousky z vody? Vyhrajte půlroční zásobu WaterWipes pro vaše miminko
Vlhčené ubrousky z vody? Vyhrajte půlroční zásobu WaterWipes pro vaše miminko

Důkladné čištění bez podráždění jemné dětské pokožky je kombinace, kterou u dětských vlhčených ubrousků hledá téměř každá maminka. Zapojte se proto...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3422x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik