Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohové nosí rondon

Být kuchařem je mnohem víc odlišné, než tomu bylo před lety. Nyní už kuchaři nejsou imaginárními osobami schovávající se v kuchyních.

Dnes se celá dynamika řemesla změnila. Kuchaři, a jejich pokrmy samozřejmě, jsou ten důvod, proč lidé chodí do restaurací. Jejich jména se stávají čím dál více známými.

Věc, která se také změnila, je život kuchaře. Především to, jak moc náročná práce je.

Práce kuchaře je celý čas na nohou, bez přestávek, v horké kuchyni. Práce je rychlá, intenzivní a vyžaduje dokonalý systém a souhru týmu.

Řezné rány a popáleniny jsou samozřejmostí, která se očekává od sebešikovnějšího kuchaře.

Přes to všechno jsou jedinci, kteří touží zasvětit celý svůj život dobrému jídlu.

Jdi se učit kuchařem, budeš v teple, jídla bude dost a práci budeš mít jistou, protože jíst se bude pořád, často slýchávají školáci od svých babiček, nevědouce jakou že profesi si mají v 15ti letech vybrat za svoje celoživotní poslání.

Ono pravdy je na tomto rčení hodně, často se ale stává, že z tepla je vedro, jídla je až za přípustnou hranici cholesterolu v krvi a jí hosté opravdu pořád, nejčastěji 3 minuty před zavírací dobou kuchyně.

Proč ale stále dokola tolik kuchařů považuje svoji profesi opravdu za poslání a nikoli jen za

„ prostě chodit do práce“, odpověď je jednoduchá, kuchařina je to nejkrásnější řemeslo na světě.

Náročné podmínky pro práci v kuchyni stmelují kolektiv, člověk se prostě musí spolehnout jeden na druhého a úsilí celého týmu se vždy potká na talíři v podobě křupavého chřestu, krásně propečeného kousku masa a lehké našlehané omáčky.

Pokud jeden článek (kuchař) v řetězci selže, celé jídlo bude hodnoceno špatně.

Naopak společně sdílená radost nad dokonalým pokrmem je tmel na stavbu dobře fungujícího kuchyňského týmu. S tím budou myslím souhlasit všichni moji kolegové kuchaři.

Za posledních 5-6 let se prestiž kuchařského povolání dostává na společenském žebříčku stále výše a výše. Myslím, že je motivací pro každého začínajícího kuchaře vidět opravdové šéfy v televizi v hlavních vysílacích časech, o vaření se mluví napříč celou společností a to je jen dobře.

Mladý kuchař má před sebou jak říká klasik jen pot, slzy a utrpení, ale věřte mi, stojí to opravdu za to, s naším řemeslem se dá cestovat, poznávat zajímavé lidi po světě zdokonalovat seve vaření, učit se řeči a ještě si za to všechno nechat platit, jak říkám ideální povolání.

Jinak než s láskou se tento obor dělat moc nedá, protože vás to potom akorát semele, a je to na vašem jídle hodně znát.

Mnozí chtějí  dávat své děti na tento obor jen proto, že to vidí v televizi.

Spousta lidí se mě ptá, kolik si takový kuchař vydělá a že je to super práce.

Připadá jim totiž děsně fajn a cool, jak velcí šéfové chodí v čistých rondonech, ochutnávají, řvou a ostatní makají.

Ono to ve skutečnosti takto není a díky bohu je realita jiná.

Proto říkám všem, kdo se mě ptá na náš obor. Ano, práce kuchaře, když ji máte rádi je úžasná. Každý den můžete objevovat nové a nové věci.

Ochutnávat jídla a suroviny o kterých někteří lidé nemají ani ponětí že existují a nebo si je nebudou moct nikdy dovolit.

Ano, můžete vydělat i peníze a pár vyvolených se dostane v kuchařské branži velmi vysoko.

Každý kuchař má stejnou startovní pozici a je na každém z nás jak rychle a vytrvale svůj závod poběží. Je to stejné jako ve sportu. Někdo přepálí začátek a v polovině už mu dochází dech. Jiný si drží tempo po celou dobu a výsledek se dostaví. Rozhodně to však nejde bez tréninku a neustálém sebevzdělávání.

Nesmíme zapomenout na to, kolik to ty všechny známé kuchaře stálo dřiny. Kolik hodin strávili v začátcích a tráví i nadále v kuchyni. Kolik stresů zažili když se něco nestíhalo, nebo když na ně někdo řval, ať už to byl šéf, kolega, nebo kdokoliv jiný.

Kolik času musí strávit studiem a to studium nikdy nekončí …. v tomto oboru se učíte celý život.

A váš osobní život jde tak trochu na druhou kolej. Dá se říct, že většinu času podřizujete své práci.

Kolikrát za těch patnáct let co jsme spolu má žena slyšela: Nemůžu máme akci. To nemůžu máme servírované menu. To nemůžu mám inventuru.To nemůžu musím na snídaně. To nemůžu střídám nemocného kolegu. To nemůžu kolega je na dovolený. To nemůžu jsem na školení. To nemůžu, To nemůžu, To nemůžu ….

Nechci nikoho odrazovat od této profese. Naopak. Jen se snažím říct, že ta cesta na pomyslný vrchol není zadarmo. A nikde není psáno, že na něj dojdete.

Že vaší prioritou nesmí být stát se hned šéfkuchařem, celebritou a myslet si, že úspěch přijde sám. Prioritou každého mladého kuchaře musí být pokora a vůle naslouchat a učit se.

Hlavně to co děláte a co do budoucna dělat chcete vás v první řadě musí bavit.

Tedy máte-li ten komfort, že si obor nebo profesi vyberete sami.

A když toto vše absolvujete. Pokud najdete místo v kuchyni které vám vyhovuje a ve kterém jste dobří, pokud vydržíte to horko, stres, kecy, řev ……. tak teprve potom uvěříte, že bohové nosí rondon.

 

Autor: Radek Pálka | úterý 2.4.2019 6:00 | karma článku: 14,49 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,42 | Přečteno: 3852x | Diskuse | Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1351x | Diskuse | Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 259x | Diskuse | Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 558x | Diskuse | Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13375x | Diskuse | Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Pohřešoval se profesor psychologie Ptáček, policie ho našla mrtvého

3. září 2024  10:23,  aktualizováno  20:39

Ve věku 48 let zemřel známý psycholog Radek Ptáček. Od neděle se pohřešoval, policie po něm...

Americké váhání končí. Ukrajina dostane zbraň pro údery v hloubi Ruska

3. září 2024  16:52

Premium Nejméně 245 vojenských cílů na území Ruska by mohla ukrajinská armáda zničit, pokud by jí k tomu...

Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly

5. září 2024  14:42

V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...

Češi se zbavují chat z covidového boomu. Ale kdo chce prodat, musí slevit

1. září 2024

Premium Prodám chatu v chatové osadě, 49 metrů čtverečních, na pronajatém pozemku 481 metrů, před...

Volili jste Pavla? Pak mě neškolte! říká Konečná. Extremistu vidí v Řeporyjích

2. září 2024

Do krajských a senátních voleb jde její strana s cílem bojovat proti vládě. Kromě nadcházejících...

Vypalovali vosí hnízdo nad krytým bazénem. Shořel a Krumlov musí postavit nový

7. září 2024  11:15,  aktualizováno  21:43

Jihočeští hasiči zasahují u požáru střechy plaveckého bazénu v Českém Krumlově, požár mají od...

U irského parlamentu vznikl přístřešek pro kola za osm milionů, prší do něj

7. září 2024

U budovy irského parlamentu v Dublinu vznikl přístřešek pro jízdní kola v ceně 336 tisíc eur (8,4...

V Zimbabwe založili školku. Sochy jsem vyvdala, směje se majitelka kavárny

7. září 2024  20:06

Seriál Vystudovala bohemistiku, osud jí ale do cesty přihrál Afriku. Dnes se Hana Homolková pravidelně...

Většina populace nerozumí kryptoměnám. Deset procent je nezná, říká průzkum

7. září 2024

Nadpoloviční většina obyvatel Česka nemá dostatečné znalosti o kryptoměnách. Konkrétně 44,5 procent...

Kosmetika nejen pro první koupání: Vyzkoušejte péči od sebamed Baby
Kosmetika nejen pro první koupání: Vyzkoušejte péči od sebamed Baby

Pokožka novorozenců a kojenců je velmi citlivá, a proto je důležité volit kvalitní a šetrné kosmetické produkty, zejména při koupání. Kosmetika...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3397x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik