Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Díky, pane primátore!

Bydlím a pracuju v Praze, denně jezdím z Hájí do Radlic – vzdušnou čarou 10 km. Protože nemám auto a MHD mi vcelku vyhovuje, strávím na každé jednotlivé cestě mezi domovem a pracovištěm 15 km a 40 minut v metru. Představa stávky MHD byla pro mě dosti vážná – neměl bych se jak do práce dostat. Rád bych proto poděkoval panu primátorovi Bémovi, že spolu s ředitelem Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martinem Dvořákem dojednal s odboráři DPP kompromis a stávka nyní nebude. Škoda že novináři toto téma tak rychle opustili. A hlavně že se nikdo z nich nezabýval hlouběji tím, co odboráři požadovali.

Když se podíváme, proč vlastně odboráři vyhrožovali stávkou, zjistíme, že nejde o tradiční strach odborů o pracovní místa a výši platů. I když to bylo zastoupeno i v tomto případě, jsou zde hlubší problémy, které plánovaným propouštěním jen vyvrcholily. Jako velmi závažné se také mně zdá, že DPP chce předat část práce, kterou nyní vykonávají její vlastní zaměstnanci, cizím firmám. Kdyby to uměly firmy mimo DPP lépe a levněji, proč ne. Zatím to ale zavání přeléváním obecných peněz do spřátelených soukromých firem. Vedení DPP to asi vidělo jinak.

Další drzý požadavek odborů byl, aby se zaplatilo to, co bylo objednáno, a kolik to opravdu stálo. Jak neslýchané – chtít platit službu, kterou si město objednalo. Nedovedu si představit, že bych šel do restaurace, pojedl, a pak se nad účtem hádal s číšníkem, že tolik nezaplatím, protože je krize. Že musí restaurace racionalizovat provoz, propustit pár číšníků a kuchtíků, aby měla nižší náklady. Jsem asi naivní; Pavel Bém to původně viděl jinak.

Přiznávám, že nejsem hlouběji seznámen s majetkoprávními vztahy mezi Magistrátem hl. m. Prahy, DPP a společností Ropid, která přepravu ve městě zajišťuje. Zaráží mě ale prohlášení odborářů, že Ropid využívá dopravní infrastrukturu (tedy třeba tramvajové koleje, zastávky autobusů…), ale sám do jejich oprav a udržování nedává peníze. Nikdo z vedení DPP ani magistrátu to však nepopřel. Zdá se mi to podivné, když já musím za pronájem bytu platit. Ale asi jsem si měl o pronájem říct na pražském magistrátu, třeba bych dostal byt zadarmo.

Nehorázný je požadavek, aby Pavel Bém dodržel svůj slib, že všechny úspory z transformace DPP budou použity ke zlepšení pohodlí přepravovaných. Sliby přece nejsou od toho, aby se dodržovaly! Obzvláště když je krize! Také stanovení standardu pro všechny poskytovatele dopravy ve městě je požadavek nestoudný. Vždyť cestující sám nejlépe ví, v jak kvalitním autobuse chce cestovat. Ne všichni lidé chtějí mít spolehlivou dopravu, která přijede i v dešti, sedět na čistých sedačkách a mít jistotu, že – díky stáří vozidla – dojedou z jedné zastávky do druhé.

Možná se pletu, ale z celého jednání odborářů s vedením podniku a města ve mně zbyla divná pachuť. Zatím mám pocit, že tu nejde o zlé odbory, které hájí teplá místečka a vysoké platy svých členů, ale spíše o boj proti tunelování městského podniku a přelévání peněz na firmy spřízněné s magistrátem. A hlavně se bojím, že příští rok se může celá situace opakovat. Třeba to vidím černě. Pak by bylo na úřednících města, aby celou situaci – nejen mně – pořádně vysvětlili a očistili se z nařčení, které tu zůstalo viset ve vzduchu. Dočkáme se? Třeba ano. Každopádně – díky, pane primátore, za Vaše vyjednávací schopnosti!

Autor: Martin Pobucký | neděle 15.11.2009 17:34 | karma článku: 14,18 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.