Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kamelotka

Vracel jsem se z Teska na Národní, šel jsem do metra. Prošel jsem kolem jehovistů a blížil se k eskalátoru. Vtom jsem ji spatřil, nebo spíše letmo zahlédl. Stála tam u informační cedule. Tvářila se, že tam není, že je někdo jiný. Hleděla do země a mlčela. Byl to jen okamžik; moc jsem ji nevnímal a pokračoval dál do metra. Pak se mi vybavila v mysli a já se musel vrátit. Byla přesně taková, jak jsem si všimnul.

Byla to paní ve věku kolem padesáti let, byla slušně a čistě oblečená. Stála tam tiše, skromně a dívala se před sebe do země. Působila dojmem, že jen na někoho čeká, a pak pojedou metrem společně. Ale nečekala na nikoho konkrétního. Tiše a skromně tam nabízela časopis Nový prostor. Když jsem ji pozdravil a podával padesátikorunu, vypadala překvapeně a na chvíli zaváhala. Vzal jsem si od ní časopis a šel do metra.

Kamelotů Nového prostoru potkávám poměrně hodně. Jsou to muži i ženy různého věku, kteří se vždy nějakým způsobem snažili na sebe upozornit. Jedna cikánka přede mnou v metru brečela, že má doma malé dítě, které jí pláče hladem, že jej nemá zač nakrmit. Jiný muž mi ukazoval ekzém na ruce, kvůli kterému nesežene jinou práci. Další chtěl, ať jej vyfotím. Chodívám kolem jiného kamelota, který se na lidi usmívá a sleduje je upřeným pohledem. Ale tato paní byla jiná.

Měl jsem z ní pocit, že je kamelotkou jen krátce. Že byla celý život zvyklá pracovat. Možná byla sekretářkou, možná pracovala jako úřednice v kanceláři. Mluvila česky a měla kultivované chování. Asi patří k těm, kteří byli ve věku před důchodem propuštěni pro nadbytečnost, reorganizaci nebo jejich zaměstnavatel zkrachoval. Do práce ji už nikdo nevezme a do důchodu je ještě daleko. Možná je jí trapné obtěžovat rodinu, možná je sama. Tak se rozhodla prodávat časopis. 
Podle statistik je v Praze asi jen 2,5 % lidí bez práce, což je celostátní minimum. Jsou části země, kde nezaměstnanost dlouhodobě přesahuje 15 %. Na Mostecku, Ostravsku, v horských oblastech republiky jsou s prací problémy stále. Lidé v Praze, Brně a Ostravě, Hradci Králové, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Uherském Hradišti i Českých Budějovicích, kteří nenajdou jinou práci, se mohou stát prodejci časopisu Nový prostor. Je to sice skromný, ale přesto výdělek. Takoví lidé stále pracují, neztrácejí sociální návyky a netráví svůj čas kriminalitou a popíjením alkoholu.

Občas si časopis od prodejce koupím. Není to sice žádné veledílo, ale některé články stojí za přečtení a zamyšlení. Znám mnoho lidí, kteří by si jej nekoupili nikdy. Myslí si, že jim nemůže nic dát. Nebo si jen říkají, jestli náhodou nebude špinavý od svého prodejce. Když však srovnám různé časopisy, které se prodávají dnes, nevychází Nový prostor tak špatně. Možná je hodnotnější než některé módní časopisy pro ženy a mládež. Kromě svého obsahu má jednu úžasnou vlastnost – z každých čtyřiceti korun, které stojí, jde polovina prodejci. Koupí časopisu ukazujeme kamelotům, že oceňujeme jejich snahu pracovat, být alespoň minimálně ekonomicky aktivní, postarat se o sebe a nebýt závislý jen na našem sociálním systému. Až půjdeme příště kolem takového prodejce, popřemýšlejme, jestli nemáme čtyřicet korun, které nutně nepotřebujete. Pro něj to může být opravdu životně důležité. Třeba se na takovém místě jednou objevíme sami, nebo někdo nám blízký, kdo je už v současné ekonomice zaměřené na mládí a výkon nadbytečný.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pobucký | neděle 22.3.2009 10:31 | karma článku: 20,94 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.