Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Závislost nebo láska?

Prkno na žehlení má Jana rozložené uprostřed obývacího pokoje tak, aby mohla při práci sledovat televizi. Nyní položila žehličku a poodešla k oknu. „Zase přijde z práce až večer,“ zamumlala si pro sebe. Tyto chvíle znala moc dobře. Čekání na manžela a pocit, že jí chybí. Ta samota!

Vlastně si není vůbec jistá, jestli jí teď v bytě chybí nebo je naopak ráda, že tu není. Ta jeho dokonalost je k nevydržení! Stejně, když vstoupí do dveří, atmosféra samoty zhoustne o pohyb dokonalosti jeho osoby.

Jana je ženou v domácnosti a snaží se vytvářet rodinné štěstí. Kdysi, když byla mladá a děti byly malé, chodila do práce. To bylo ještě v době, kdy měl manžel čerstvý diplom lékaře a hledal pevné místo a směr v medicínské praxi chirurga. Ona byla tím tahounem rodiny.

Ona byla ženou pochopení a porozumění, která ho konejšila v době prvních pracovních neúspěchů, pramenících z jeho nedostatku zkušeností. Poskytovala svému manželovi prostor pro práci na sobě a zasazovala tím kořeny pro spokojenost celé rodiny.

Bylo až neuvěřitelné, co všechno zvládla, když děti byly malé. To bylo v průběhu prvních deseti let společného téměř třicetiletého manželství. Netušila ještě, že z jejího manžela se v budoucnu stane vážený a velice uznávaný lékař chirurg. Kdysi začínali bydlet v malém bytě 2+1. Dnes obývají veliký  luxusní vilový prostor.

Jednou, asi před třemi lety se nemohla donutit k úklidu domu. Je veliký a manžel odmítá platit pracovní sílu. Napadlo ji tehdy dát si něco na povzbuzení. V lednici bylo bílé víno, tak si namíchala vinný střik. Po napití prvních pár doušků se dostavila chuť do práce a během popíjení půllitru promíchané vinné tekutiny bylo za chvíli hotovo. Vše zvládla dobře a rychle.

Od té doby se Jana postupně naučila motivovat se k práci skleničkou alkoholu. Během následující doby přibyl ještě jeden mechanismus. Za vykonanou práci se začala odměňovat. Sklenička vína či jiného alkoholu jí pomůže pocítit tu energii z dobře vykonané práce, kterou si už sama neumí vytvořit. 

Děti, kterým se Jana celý život věnovala, jsou dospělé a mají své rodiny. Nepotřebují její péči, i když by jim ji moc ráda dala. Pro manžela je vše, co doma dělá samozřejmost.

Dopila zbytek vína ve sklenici  Zadívala se na jablkovou buchtu, kterou pro manžela upekla a vyžehlenou hromadu prádla. Sáhla do jedné ze skříněk kuchyňské linky. Tam je její skrýš. Vytáhla  načatou krabici červeného vína a hmatem se ujistila, že má v rezervě ještě jednu nenačatou. Uklidnilo jí to. Nalila si další skleničku. Možná se znovu odměnila za čerstvě upečenou buchtu, možná se povzbudila k žehlení. Hranice mezi odměnou a povzbuzením se smazala a ona potřebovala další skleničku vína na přežití.

Po půl roce od této události Jana leží na nemocničním lůžku a pláče. Z interny jí přeložili do pobytové léčby závislostí. Pokusila se o sebevraždu. Vzpomněla si na nedělní večer. Manžel byl zase v práci. Když přišel, dala mu jídlo, jako obvykle. Uvařila lečo. Vzala si ponaučení z předešlého dne, kdy jí přihřívané jídlo vyčítal. U své práce pila. Stejně, jako minulý den. Stejně jako minulý den si šla odpoledne lehnout, aby se z opojení vyspala. Když dal pak večer manžel do úst prvních pár soust, začal zase vyčítat a poučovat. Jídlo se mu zdálo neslané a moc ostré.

Pak už se jí vybavi jen matná vzpomínka na krabici vína...Nalila ji do půllitru, který měla u postele. Vyloupala dvě platíčka diazepamů. Vzala je do hrsti a všechny najednou vložila do úst. Zapila je připraveným půllitrem vína. Tehdy poprvé nahlédla na svůj alkoholismus přímo. Uvědomila si, jak velký má problém. Připadal jí neřešitelný stejně jako život s manželem. Nechtěla žít.

Během léčby dostala dopis od manžela. Miluje jinou ženu, mladší, čeká s ní miminko. Koupí prý Janě byt a umožní jí zařídit si nový život. 

Tak se stalo. Po půl roce se Jana odstěhovala do zcela nového bytu. Rok se snažila překonávat samotu a vzpomínky na manželství, kterému obětovala vše. Velmi těžce nacházela v pětapadesáti letech nový - svůj vlastní smysl proč žít. Nechtěla nebo to neuměla. Nevím...I přes veškerou snahu obou dětí jejich matka čím dál častěji propadala do alkoholických debaklů. Utíkala z reality, nechtěla se smířit s novým životem, vlastním životem. Odmítala dát prostor novým zážitkům. Po necelých dvou letech Jana zemřela. Upadla opilá hlavou na topení a už se neprobrala.

Milovala tolik svého manžela? Nebo na něm byla jen závislá? Závislost na vztazích je bohužel stejně nebezpečná jako závislost na alkoholu nebo drogách. Mnohdy mívá stejné důsledky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Plocová | pondělí 26.9.2011 20:29 | karma článku: 20,24 | přečteno: 1378x
  • Další články autora

Monika Plocová

Na útěku

Měl modré oči. Byl ne příliš vysoký, trochu při těle a velmi smutný. Přesto se zasmál, když mi podával ruku na pozdrav. Byl to křečovitý smích, moc dobře jsem si toho všimla.

16.5.2024 v 13:38 | Karma: 7,03 | Přečteno: 143x | Společnost

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,92 | Přečteno: 307x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 281x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2846x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 722x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 17,03
  • Průměrná čtenost 1496x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz