Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Matky alkoholičky I.

Alkoholismus u žen stoupá, to znamená, že se poměr závislých žen na alkoholu k poměru mužů závislých na alkoholu snižuje. Ženy muže pomalu dohánějí.

doma.cz

Ještě v 80. letech byl poměr deset léčených mužů na jednu ženu, Dnes je podle posledních výzkumů poměr - dva léčení muži alkoholici na jednu ženu. Ale to jsou případy, které jsou podchycené. Kolik alkoholiků a alkoholiček pije a svou závislost si ještě nepřiznalo nebo ani nepřizná? Důležité je ještě říci, že je velký rozdíl mezi způsobem pití alkoholu u mužů a žen. Muži pijí převážně ve společnosti, ženy potají doma. Závislost u žen se rozvíjí rychleji, vzhledem k pocitovému a emočnímu ladění, na rozdíl od mužů, kde převažuje racionální stránka.   

Do statistik se alkoholička dostává ve chvíli, kdy vyhledá odbornou pomoc. Není důležité, kolik toho žena vypije, ale že pije.

Dnes již je prokázané, že vznik závislosti souvisí nejen s prostředím, ve kterém je člověk vychováván, ale také dědičnými faktory. Deset let jsem pracovala na oddělení závislostí, kde jsem vedla psychoterapeutické skupiny závislých žen na návykových látkách. S jistotou mohu říci, že každá druhá žena měla rodiče nebo prarodiče, kdy měl minimálně jeden z nich problém s alkoholem či návykovými léky. Samozřejmě při vzniku závislosti na návykové látce hraje důležitou roli také osobnostní nastavení organismu. Rozvoj závislosti na alkoholu, konkrétně tedy u žen, je individuální. U někoho může propuknout závislost po třech letech, u někoho po deseti, patnácti atd.

Alkoholismus dále nesouvisí s počtem vypitých skleniček a druhu pití (víno, pivo, vodka). Jakmile alkohol začne zasahovat do jakékoli oblasti v životě (vztahy, práce, zdraví, psychické problémy), v tu chvíli se jedná o závislost.  Je to spojení všech faktorů, které jsem popsala výše, které secvaknou, jak když rozsvítíte žárovku. Žena se tedy stává alkoholičkou. Její život provází nutkavé myšlenky a neudržitelný pocit dát si alkohol. Ulevuje si alkoholem při řešení problémů (samota, partnerství, smrt blízkého, finanční problémy atd.) Důležité je ještě zmínit tzv. duální diagnózu, kdy žena nešťastně léčí alkoholem psychické problémy, se kterými si neví rady. Časté bývají úzkosti, deprese, anorexie, bulimie, posttraumatické problémy atd.)  Stydí se vyhledat odborníka a raději si vybere tuto samoléčbu.

V minulosti byl průměrný věk alkoholiček, které našly odvahu se léčit, mezi 30 -40 rokem. V současnosti tato hranice klesá. Do léčby se dostávají stále mladší alkoholičky.  

Pokud je matka alkoholička nebo je závislá na jiné návykové látce (drogy, léky), je její dítě sedmkrát více ohroženo tím, že se dostane do závislosti. Nevím, jestli se dá rozvoji závislosti u dítětě zabránit, ale je dobré se o to pokusit. Rozhodně  je to o tom, jaký vzor matka dítěti dává. Důležitý je už fakt, jestli matka problémy řeší nebo je nechce vidět. Důležité je samozřejmě řešit. Takovým obrovským spouštěčem závislosti jsou neřešené a stále se kupící problémy. Sklenička přináší úlevu, ale ve skutečnosti se navaluje problém další- alkoholismus. To, že žena propadne závislosti na alkoholu se stát může, závislost je nemoc. Důležité však je, co se svým problémem udělá. Tím, že si přizná alkoholismus, přizná si, co je v životě špatně a změní to, dá tím dítěti ten nejlepší přiklad, jak vyřešit zdánlivě neřešitelnou situaci. Nebude tak dál prohlubovat nefunkční model žití, i když ho třeba poznala v dětství. Dítě si odnáší vklad do života. A to není tak málo. Je alespoň seznámené s problémem, jeho řešením i náhledem na závislost jako nemoc, s kterou se dá pracovat.

Pokračování příště…

 

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Plocová | čtvrtek 4.8.2011 18:07 | karma článku: 15,93 | přečteno: 2111x
  • Další články autora

Monika Plocová

Na útěku

Měl modré oči. Byl ne příliš vysoký, trochu při těle a velmi smutný. Přesto se zasmál, když mi podával ruku na pozdrav. Byl to křečovitý smích, moc dobře jsem si toho všimla.

16.5.2024 v 13:38 | Karma: 7,72 | Přečteno: 188x | Společnost

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,92 | Přečteno: 307x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 281x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2846x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 722x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 17,20
  • Průměrná čtenost 1496x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz