Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adriano...sbohem!

Byla mladá a krásná... když byla střízlivá. Její tvář vždy rozkvetla do neobyčejné krásy. Její exotický nádech ji v těchto chvílích ještě více prozářil. Chodila za mnou skoro rok.

Poznala jsem i v rámci ambulantního poradenství. Bylo jí 32 let, původem chilanka. Měla malou holčičku - čtyřletou - Sáru. Sára byla celá maminka, snědá se zapletenými dlouhými cůpky.

V ústavní léčbě se léčila třikrát se závislostí na alkoholu. Nikdy jí léčení nepomohlo. Neměla víru, neměla důvěru v sebe ani v nikoho jiného. Kdykoli se k sobě svými střízlivými pocity přiblížila, cítila tu bolest duše - necítila lásku. Utíkala...

Měla období, kdy abstinovala a měla chuť do života. To jsme si spolu povídaly o malé Sáře, kterou milovala. Sehnala si práci odpovídající své kvalifikaci. Pak byla šťastná.

Povídala mi o vztahu s manželem, kde leta probíhalo domácí násilí. Několikrát přišla s modřinou či podlitinou. Když na sobě páchané násilí nahlásila, po pár dnech oznámení zase stáhla. Bála se dalších facek a potyček. V těchto obdobích pila a hulila trávu. V těchto obdobích také sílily její bulimické záchvaty.

Její matka byla velice vážená osoba s dvěma vysokoškolskými tituly před jménem. Její dcera jí dělala ostudu celý život. Nikdy ji, matku, neposlouchala, byla hyperaktivní a práva nedostudovala. Uměla však osm jazyků. To byla pro matku samozřejmost. Hádku s matkou řešila stejně jako domácí násilí - alkoholem a zvracením. Kvůli jejím alkoholickým excesům si matka vzala Sáru do své péče. Nesla to těžce. Rozpila se ještě více.

Ona si přála svůj vztah s matkou vyřešit. Ani v jedné z ústavních léčeb se to nepodařilo. Největší ránou pro ni však bylo, když matka přehlížela modřiny i podlitiny na jejím těle se slovy, že si je zaslouží.

Cítila, že nemá nikoho, ani bezpečný přístav. Její kořeny byly v Chile. Zoufale toužila po návratu do své rodné země. Chyběl jí otec, který tam někde žil. Vzájemně o sobě nevěděli.

Chodila ke mě pravidelně. Asi nejpravidelněji ze všech zařízení pro léčbu závislostí, kterými prošla. Spolupracovali jsme se sociálkou. Po jedné půlroční abstinenci přišla naděje, že by snad mohla mít jednou dceru v péči.

Pak se odmlčela. V průběhu půl roku mi přišla zpráva, že pracuje. Přijde za mnou, jak to půjde. Jsem prý jediná, která se jí snaží pochopit. Těšila jsem se na ni.

Jsou to dva týdny, co to vím. Zemřela. Bylo jí necelých 34 let. Předávkovala se léky a zapila to alkoholem. Odešla..Bůh ví, zda dobrovolně, nebo se jednoduše předávkovala a její křehké tělo to neuneslo. Matka má Sáru v péči. A manžel s titulem Ing? Jistě si brzo najde novou oběť svého domácího násilí... Snad bude mít ta holka více štěstí...

Adriano...sbohem.. Ať máš konečně klid a lásku! Tam nahoře..na druhém břehu...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Plocová | sobota 27.8.2011 22:37 | karma článku: 23,16 | přečteno: 2234x
  • Další články autora

Monika Plocová

Na útěku

Měl modré oči. Byl ne příliš vysoký, trochu při těle a velmi smutný. Přesto se zasmál, když mi podával ruku na pozdrav. Byl to křečovitý smích, moc dobře jsem si toho všimla.

16.5.2024 v 13:38 | Karma: 7,10 | Přečteno: 151x | Společnost

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,92 | Přečteno: 307x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 281x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2846x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 722x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 17,04
  • Průměrná čtenost 1496x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz