Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrťák jménem Metanol - na vině je i nenažranost státu

Na haldě mediální hlušiny, navršené v souvislosti s celostátním představením s názvem Prohibice, se mimoděk zableskla cenná informace o míře podílnictví státu na výtěžku z prodeje alkoholu. Z litrové láhve 40% lihoviny prodané legálně konečnému odběrateli za 200,- Kč inkasuje stát prostřednictvím spotřební daně a DPH 150,- Kč!!!

Daňové sazby jsou samozřejmě známá věc, ale obvykle na to při nákupu nemyslíme. Až když se to řekne polopaticky v korunách místo v procentech, uvědomí si to člověk naplno!

Z drastické konstrukce daňových zákonů mimo jiné vyplývá, že levné lihoviny jsou daleko více daňově zatíženy než drahé ušlechtilé koňaky či whisky. DPH se totiž odvádí z celkové ceny, zatímco spotřební daň se vyměřuje z obsahu lihu a je tedy nezávislá na celkové ceně. Proto je dvousetkorunová litrová láhev levné 40% lihoviny opravdu zatížena skoro 150 korunami, tedy 75%!!! na nepřímých daních (114 Kč daň z lihu a 33 Kč DPH), zatímco u sedmičky koňaku za 1200,- Kč klesá daňová zátěž na podstatně mírnějších 23% (280 Kč).

Podobně šíleně dopadají výpočty podílu státu na obratu z prodeje tabákových výrobků nebo pohonných hmot - spotřební daň je zde opět vyměřována objemově a kusově, nikoliv cenově, takže na krabičce levných cigaret resp. na litru benzínu či nafty má stát pěkných 50%. Paradoxně, i když  z hlediska struktury daňových zákonů logicky, vydělává stát procentuálně tím více, čím je výrobek podrobený spotřební dani levnější!

Tradičně mimomísným médiím, která si momentálně hrají na Mladé svišťě jdoucí po stopách padouchů a na strážce našeho zdraví, tyto základní ekonomické souvislosti unikají. Ale o peníze jde až v první řadě a státní monopol prostřednictvím zničujících sazeb spotřební daně kombinované ještě s DPH předražuje výrobně levné komodity tak nehorázně, že si o daňové úniky a černý trh vysloveně koleduje.

Nelegální výroba, černý trh a padělání etiket bezúhonných výrobců není samozřejmě nic pěkného, ale nelze si snad dělat iluze, že lidé živící se trestnou činností se nad tím zamýšlejí. Pro ně je důležité, zda na tom vydělají.

Stát neselhal teď, jak se nedovtipní redaktoři úporně snaží politikům vložit do úst, za každou lahví opravdu nemůže stát celník s hygienikem. Na druhé straně stát sklízí plody toho, co dávno nevědomky zasel neúměrnými daňovými sazbami. Plošná prohibice a zvýšená míra státní represe je nikam nevedoucí nesmysl, který neodstraňuje základní problém - prodej nelegálních výrobků se vyplácí výrobcům i kupujícím.

Co se stalo? Když zapomeneme na lákavé, ale nepravděpodobné konspirační teorie, došlo nejspíš k jednorázové nežádoucí fatální chybě v šedé zóně, určitě i k malé radosti samotných škůdců.

Co bude dál?

Policie rozkryje pár nelegálních výrobních a distribučních sítí včetně té, která smrtící alkohol do oběhu dala, možná zjistí přímé viníky fatální záměny, kteří možná budou potrestáni (pokud se o ně mezitím nepostarají jejich vlastní soukmenovci, protože nelegální obchod o nežádoucí publicitu a smrtelné otravy svých klientů určitě nestojí) a vše pomalu utichne. Nelegální výroba a obchod poběží dál, nelegální výrobci si budou lépe hlídat, aby se jim něco podobného již nestalo.

Otrávení budou léčeni a z větší části snad zachráněni, něco to bude stát, ale pár milionů na dvousettisícové ampule se podle ministra Hegera kupodivu snadno najde. Co tomu říkají třeba nemocní leukémií nebo čekatelé na endoprotézu, nevím. Mimochodem zrovna za tenhle výrok by si média měla ministra podat, a ne za to, že chudák neví, jestli zrovna ta flaška ve vaší špajzce není otrávená.

Po prohibičním zkratu zůstanou dva problémy: alkohol lidmi již zakoupený a zásoby stažené z prodeje.

Lidé, kteří na to mají nebo se bojí, pití již zakoupené snad raději zničí a  levnému pití z nedůvěryhodných zdrojů se po nějakou dobu možná budou vyhýbat, k radosti legálních výrobců a státu. Lidé, kteří na to nemají nebo se nebojí, vypijí co mají, doufajíce, že se neotráví, a budou laciný nelegální chlast kupovat dál.

Miliony lahví, momentálně odpočívající ve skladech, se také dříve či později dostanou znovu do oběhu a budou vypity. Tady mi není jasné, jak se reaktivace zásob provede, ale určitě to bude opět cestou úřední, tedy cestou ze samého principu potenciálně korupční.

Při vší úctě k památce desítek mrtvých a k utrpení těch, co nyní bojují o život nebo již byli zachráněni, ale ponesou si trvalé následky (mohl bych konec konců být mezi nimi, nejsem abstinent a když už, tak piji tvrdý) - tahle do krajnosti vybičovaná aféra je ve skutečnosti marginální událost. Bez ohledu na fatální následky požití metanolu je jasné, že jed se do oběhu dostal jednorázově, v nějakém množství, které je zanedbatelně malé v porovnání s celkovou konzumací. Vydávat toto za cosi srovnatelné s živelnou pohromou či přímo za ohrožení státu je hloupost a militantní dramatická rétorika jak ze Dne nezávislosti, doprovázená mapami výskytu a šíření (on je snad metanol nakažlivý?) je nemístná. Za dobu trvání prohibice určitě mnohem větší počet lidí tragicky zahynul z mnoha jiných příčin, ale to teď není tak dobře mediálně a politicky prodejné.

Skutečné ponaučení z toho bohužel nejspíš nevyplyne pro nikoho - nelegální výrobci budou dál vyrábět, nelegální distributoři budou dál distribuovat a lidé budou dál pít cokoliv.

Ledaže by se zástupci lidu chytili za nos a snížili nebo dokonce zrušili spotřební daň z lihu. Ale téhle pohádce by nevěřily ani malé děti, vy snad ano?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Široký | úterý 18.9.2012 13:53 | karma článku: 29,62 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXVIII. - Rokycany 16)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

9.5.2024 v 8:42 | Karma: 15,38 | Přečteno: 288x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXVII. - Rokycany 15)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

2.5.2024 v 8:42 | Karma: 12,29 | Přečteno: 503x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXVI. - Rokycany 14)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

25.4.2024 v 8:42 | Karma: 13,26 | Přečteno: 580x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXV. - Pouzdřany 2024 - 2. expedice)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

18.4.2024 v 8:42 | Karma: 15,06 | Přečteno: 487x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXIV. - Rokycany 13)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

12.4.2024 v 8:42 | Karma: 17,06 | Přečteno: 526x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Český rozhlas slaví 101. narozeniny a zve na Den otevřených dveří

17. května 2024

V sobotu 18. května slaví Český rozhlas (ČRo) 101 let od zahájení pravidelného vysílání Dnem...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 22,19
  • Průměrná čtenost 1192x
HIC RHODUS, HIC SALTA.

Kybernetik, milovník blues a jižanského rocku, hledač pravdy a harmonie.