Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dál na Slovensku? Ve hře je i příklon k autoritářštějšímu stylu vládnutí

Jaký bude další politický vývoj na Slovensku po atentátu na Roberta Fica? Není vyloučena cesta autoritářštěji vedeného státu. To vše pod záminkou toho, že liberální styl vládnutí v podstatě selhal a je napříště zhoubným reliktem.

Slovensko se dlouhodobě potácí v krizi a zvolení Roberta Fica, jakkoliv ve svrchovaně demokratických volbách, jednoznačně přispívá k ještě hlouběji rozdělené společnosti. Slovenský předseda vlády se nejen přišel politicky mstít, což už ostatně vidíme na vlastní oči všichni, ale proměnil se zejména jeho slovník, který je břitký, úsečný, ironický a především nebývale útočný proti politickým oponentům, neziskovkám, médiím, prostě všem, kteří mu měli v minulosti nějak ublížit.

Fico, opředený skandály, byl už odepisován a posílán do politického důchodu. Nicméně v parlamentních volbách zvítězil a sestavil trojkoaliční vládu, kde se zvlášť „vyjímá“ Slovenská národná strana, které šéfuje Andrej Danko. Není to však ten Fico, kterého jsme znali předtím. Z moderního levičáka západního střihu se stal extrémní národovec, který si osvojil rétoriku, již obvykle s železnou pravidelností používá v exaltovaných projevech na náměstích krajní pravice, s níž navíc před volbami nevylučoval spolupráci. Buď jako buď, Fico byl zvolen legitimně a výsledek voleb musíme respektovat.

V žádném případě neschvaluji atentát na žádného vrcholného politického představitele. Je to čin nepochybně zbabělý a hanebný a veřejní činitelé mají mezi sebou bojovat hlavně věcnými argumenty. Nicméně Ficův praktický výkon politiky v sobě nese natolik polarizační potenciál, že může provokovat až extrémní reakce. Jedné jsme byli bohužel právě svědkem.

Současně netvrdím, že je slovenská opozice svatá, Michal Šimečka ze strany Progresívne Slovensko si často ostře přisadí a jeho výroky jsou občas na hraně, nicméně není to on, kdo chce omezovat svobodu médií, není to on, kdo ruší Úřad speciální prokuratury a není to on, kdo prohlašuje o dosluhující prezidentce Zuzaně Čaputové, že je americkou agentkou, a nehecuje dav ke zvolání, že je „americká kur.a.“ Čili jeden tábor v rozštěpené slovenské společnosti objektivně polarizuje více než ten druhý.

Otázkou zůstává, co bude následovat po Ficově zotavení. Jednou z možností je příklon k autoritářštěji vedené politice, třeba po maďarském vzoru. To by v praxi znamenalo citelnější omezení svobody médií, což už na improvizované tiskové konferenci ve středu naznačil Danko, omezení činnosti nepohodlných neziskovek s možností přijetí zákona, který byl nyní schválen v Gruzii (zákon o zahraničních agentech), a další opatření, která by vedla ke zúžení manévrovacího prostoru občanské společnosti jako celku. To vše pod pláštíkem skoncování s nenáviděným progresivismem a liberální demokracií, která podle vlády může za to, v jaké situaci se nyní Slovensko nachází.

Pokud se Fico vrátí po nějakém čase zpět k vládnímu kormidlu, bude mít tendenci se mstít, což už dělá. Jako první jsou na ráně samozřejmě jím nenáviděná média, která údajně mohou za spáchání neomluvitelného středečního činu. Přitom média za atentát přirozeně nemohou, pachatel by spáchal svůj čin tak jako tak, protože nesouhlasil s Ficem a jeho kroky, které přijímal. Média tady nejsou od toho, aby někomu poklonkovala, ale od toho, aby byla hlídacím psem mocných, protože si je všichni platíme z našich daní. Pokud by tomu tak nebylo, tak jsme už se ocitli v diktatuře, kde média ochotně a kdykoliv posluhují tak, jak je zrovna potřeba. Slovensko si tedy musí v tomto ohledu vybrat, jestli chce patřit jednoznačně na vyspělý Západ, či na Východ.

Nezbývá než doufat, že Fico odolá pokušení a zachová standardní model vládnutí. Jestliže by se uchýlil k výše uvedené autoritářštěji vedené správě státu, znovu by to mohlo vyprovokovat extrémní reakci, což si nikdo nepřeje. Slovenský premiér musí dojít alespoň částečně k sebereflexi a uvědomit si, že on je tím hlavním polarizačním článkem, nikoliv média ani kdokoliv jiný, na něž je svalována zcela absurdně a nepravdivě vina za atentát. Pak by se mohla kriticky vyhrocená situace na Slovensku konečně alespoň částečně uklidnit.

Autor: Petr Duchoslav | neděle 19.5.2024 22:19 | karma článku: 13,18 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Petr Duchoslav

Socialismus jako věčná utopie aneb trpné čekání na revoluci, která už asi nikdy nepřijde

I dnes existují ve světě desítky komunistických stran, které usilují o revoluční překonání kapitalistické společnosti a nastolení sociálně spravedlivé. Nemálo lidí tomu věří i po hrůzách, jež způsobily komunistické režimy.

20.6.2024 v 22:30 | Karma: 12,62 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Petr Duchoslav

Mír a diktát. Pojmy, které se i dnes často pletou

Putin zveřejnil své podmínky míru, které však ve skutečnosti nejsou žádným mírem, ale diktátem, který chce vnutit druhému. Ukrajinu by zbavil velké části vlastní suverenity, která by byla v budoucnu ještě více okrajována.

16.6.2024 v 11:17 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1740x | Diskuse| Politika

Petr Duchoslav

O kohoutech a lidech. Narazili jsme už na politické dno?

Ve volebních kampaních hnutí ANO začíná mít zřejmě neodmyslitelné místo kohout, s nímž se nyní zvěčnil i z jeden z kandidátů do europarlamentu. Člověk se jen může zamýšlet, do jaké míry se už vyprázdnil věcný obsah politiky.

12.5.2024 v 13:07 | Karma: 27,53 | Přečteno: 2537x | Diskuse| Politika

Petr Duchoslav

V Putinových službách. O novomnichovanství a falešných mírotvůrcích

Chceme mír, pojďme už vyjednávat. To říkají ti, kteří ve skutečnosti podporují brutální válku Kremlu. Zaštiťují tím, že jen oni jsou výlučnými emisary míru a ostatní přiživovači ozbrojeného konfliktu. Realita je zcela opačná.

1.5.2024 v 12:21 | Karma: 19,86 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politika

Petr Duchoslav

Máme v ČR novou totalitu? Ale kdeže, je to jen vyfabulovaný politický konstrukt

Někteří představitelé některých politických stran se nám snaží vážně říct, že v ČR existuje jakási nová totalita. Je to ovšem jen snaha politiků vytvořit vyfabulovanou realitu, aby tento umělý konstrukt dobře politicky posloužil.

15.4.2024 v 15:48 | Karma: 12,13 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 19,57
  • Průměrná čtenost 767x
Jsem novinář a publicista, kterého zajímá každodenní dění v naší zemi i ve světě. Tyto události pak kriticky reflektuji ve svých četných blozích či komentářích.

Seznam rubrik