Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malé zamyšlení o myšlení

Článek >Komu, čemu, slouží antikomunismus II – Vymývání mozečků< jsem uvedl citací – „Lidi je třeba učit, jak mají myslet, a ne to, co si mají myslet“. V článku jsem se dotknul problematiky myšlení a vymývaní mozků. Byl formulován jemně provokativně a tak jsem s napětím očekával reakci. Reakce byla, ale jak to formulovala moje žena „Ti co ti tady píší, tak vůbec nepochopili, o čem jsi psal“ (až na jednoho; přesto díky za ni, pár poznámek stojí za zamyšlení, i když k jinému tématu).Je zřejmé, že problematika porozumět psanému textu se týká nejenom školáků, ale i části dospělých. Samostatně myslet se dá naučit jedině v slušné a korektní diskusi střetáváním se s nesouhlasným či protikladným názorem podepřeným věcnými argumenty; rozhodně ne papouškováním a přejímáním dogmat.

 

Existuje u nás minimálně jedna střední škola, kde vedou studenty k rozvoji samostatného myšlení: Jeden student dostane za úkol zpracovat nějaké téma a pak mu zbytek oponuje a snaží se ho logickými rozumnými argumenty přesvědčit, že nemá pravdu a on naopak ty ostatní přesvědčit o svém názoru. Prý nezřídka je dotyčný zviklán ve svém názoru a přijme názor oponujících, ale občas uspěje a obhájí svůj názor. Vynikající škola myšlení. Četl jsem o jedné, doufám, že jich je víc.

Před skoro půl stoletím na gymplu (pardon tehdy se jmenoval SVVŠ – střední všeobecně vzdělávací škola) jsme něco podobného, možná v mírnější formě, měli v češtině. Dotyčný si připravil referát na jakékoliv téma, ten pak přednesl na stupínku před ostatními a pak odpovídal na dotazy. Kantor pouze moderoval (ukazoval na jednotlivé tazatele), sám nekomentoval ani nehodnotil.

S kamarádem jsme v té době hráli podobnou hru, jako na výše nejmenované škole: Vymysleli či zvolili jsme si téma, jeden začínal a zformuloval na dané téma základní „názor“. Druhý pak měl za úkol hledat a vymýšlet argumenty proti, a ten co byl na forhontě zase hledat argumenty na podporu svého a vyvracel jeho argumenty. Témata byla jak běžná odpovídající našemu věku (15-17 let), která jsem všechna samozřejmě zapomněl, tak také vymyšlené pitomosti, z nichž snad nejhezčí bylo“Vliv nesmrtelnosti chrousta na rotaci zemskou“ (už ani netuším, co jsme při tom plácali za nesmysly, jen vím, že jsme se při tom náramně bavili a ten název tématu mi zůstal v hlavě dodnes).

Byla to hra, jako třeba šachy – jednou s bílými, pak s černými, jednou obhajovat pozitivní, podruhé negativistický názor. Skóre se nepočítalo, šlo jen o tu vlastní hru, jako když si pinkáte pingpongovým míčkem či volejbal. Na závěr jsme pak jen konstatovali, „bylo to bezva, fajn jsme si pokecali“ nebo „dnes nám to moc nešlo, asi blbý téma“; neřešili jsme, kdo byl lepší, prostě jsme museli být oba dobří, aby to bylo fajn.

Nikde nebylo dáno, jaký názor má ten na forhontě zastávat. Takže jednou jsem jako vynášející na jakési téma nadhodil kamarádův názor na věc. A škodolibě jsem se bavil představou, jak bude nucen hledat argumenty vlastně proti sobě. Byl vynikající hráč, bez mrknutí oka začal argumentovat proti svému názoru a já musel naplno obhajovat jeho názor. To se zase bavil on.

Na nápad hrát takovouto hru nás přivedla nějaká stará brožůrka z První republiky na téma asi ve smyslu „výuka disputace a filosofického myšlení“. Pravidla jsme si dali jednoduchá, v podstatě jen dvě: argumenty by měly být aspoň trochu logické (nadpřirozené věci vyloučeno) a bez osobního napadání druhého (věta typu „Ty jseš …“ nebo „Tohle si může myslet jenom…“ znamenala konec hry; nikdy se nestalo!). Myslím, že to nebyl špatný trénink na schopnost vnímat argumenty, přemýšlet o nich a rozhodovat se zda je přijmout nebo zavrhnout a zdůvodnit to.

Diskuze je užitečný nástroj k tříbení názorů, ke korekci či změně názorů a k vývoji poznání jak u jednotlivce, tak celé společnosti. Někteří lidé si zakládají na tom, že mají trvale stejné názory a nikdy je nemění. K tomu snad nejlépe se hodí jeden krásný epigram (bohužel nevím od koho).

Jen blbec nemění v životě názor.

Proč? No protože je to blbec.

Tak jak se vyvíjí souhrn faktů a poznání, která člověk postupně získává, musí se (u inteligentního člověka) nutně měnit i jeho názor na řadu věcí. Samozřejmě, že některé základní postuláty existence lidské společnosti prověřené generacemi předků zůstávají, nebo neprochází radikální změnou. Otázka je, co pro koho jsou to ty základní (to by samotné bylo téma na knihu).

Aby mohlo dojít k vývoji osobnosti člověka a jeho názorů, je ovšem nutnou podmínkou vnímat a přijímat fakta. Je to podmínka nutná, ale ne dostačující; je nutné přijímaná fakta také třídit, posuzovat, ověřovat, analyzovat a zařazovat do souvislostí. Nebo také i chybná vyřazovat, ovšem ne ve stylu „rad pro výzkumníky“ >Body, které nesplňují Vaši teorii, z měření vyřaďte<.

Ale pokud někdo odmítá fakta a priory, protože jsou v rozporu s tím, jak mu vymyli mozeček, pak je dosti beznadějné se s ním pokoušet diskutovat. Příkladem mohou být u nás třeba Jehovisti (kdo s nimi zkoušel diskutovat, chápe), nebo část dnešních hlavně čtyřicátníků, která si dodnes nese následky vymývání mozků po listopadovém převratu.

Krásným příkladem na odmítání nestravitelných faktů může být příhoda s mým bývalým kolegou, zvolím označení třeba KX. V roce 1992 jsem absolvoval takový ten autobusový zájezd od nás až do Portugalska se zastávkami po cestě v různých místech. Po návratu jsem byl tázán na zážitky. Tak jsem to chrlil vše páté přes deváté, jak jsem to viděl – krásný chrám a před ním žebráci, pěkný hrad a kousek od něj ubohé chudinské domečky atd. Byl to takový pel-mel hezkého i nepříjemného dohromady, zkrátka všechno, co bylo pro nás tehdy nové a nezvyklé. (Dnes už jsou žebráci a bezdomovci součástí našeho denního života natolik, že by asi člověka nenapadlo je zmiňovat jako zajímavost.)

Po chvíli mi KX povídá „ty mluvíš skoro jako komunistický propagátor“. Žebráci, bezdomovci, chudinská čtvrť, slamy to ho dráždilo, jak jsem pak zjistil; chtěl slyšet jen to hezké (slibovanou růžovou budoucnost). Vyjel jsem na něj tehdy, jestli není vadnej, jestli teda, když mu ukazuji fotku vchodu do chrámu, tak mám držet palec na místě, kde jsou ti žebráci, aby je neviděl a tedy aby jako nebyli a tak.

No došlo mi to až trochu s odstupem, proč celkem chytrý ing. plácl takovou hovadinu přesto, že mě už pár let znal. KX byl tehdy pár let po škole, zkušenosti skoro žádné, poznatky ze života taky nic moc (v té době ještě nebyl na západě), jen tři roky (od převratu) masivní kampaně, jak nám komunisti ve všem lhali. A v té době jsme tu žebráky, bezdomovce ani nezaměstnané ještě neměli a nikdo ani nehlásal, že budou součástí nového systému. Naopak lidi byli ujišťování, že to je jen komunistická propaganda. A teď najednou mu někdo presentuje fakta, označovaná za nepřátelskou propagandu, že skutečně existují. V tu chvíli prostě nemohl strávit fakt, že v některých věcech komunisti nelhali* – znamenalo by to, že jeho názor je chybný. Tak reagoval, jak reagoval.

 * Poznámka pro ty, co mají potíže s porozuměním psanému textu: neřeším v kolika věcech nám lhali či nelhali, píšu o problému s přijímáním existujících faktů skrze clonu vštípené víry.

Autor: Pavel Slouka | středa 14.8.2013 11:20 | karma článku: 9,21 | přečteno: 279x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik