Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je třeba měnit ústavu?

Po neposlušnosti prezidenta Zemana, který odmítl pokračovaní stávajícího spolku bez Nečase, nastal velký křik části poslanců, že je třeba změnit ústavu. To, že ústava má nejméně jednu hrubou chybu a je ji potřeba změnit, si myslím už léta, dávno před tím než se stal Zeman presidentem. Asi proto nepřekvapí, že můj názor změny se neshodne se stávajícím sebezachraňujícím a proto tendenčním a vysoce nebezpečným pokřikem některých politiků.

Pro vysvětlení svého názoru začnu firmou, třeba obchodní. Představte si, že mne přijala, dala peníze do mého vyškolení atd. a pak mne delegovala a prosadila někam do funkce, kde bych měl hájit její zájmy a prodávat její zboží (třeba duševní). Jenže já se rychle nechám zlákat úplatkem konkurence a prosazuji zájmy konkurence proti vlastní firmě. A ta mne nemůže vyměnit, protože smlouva byla na dobu určitou. Pro firemní záležitost něco takto zvráceného nepředstavitelné. Pro parlament ovšem běžná praxe. Přeběhlíci jsou už posledních možná víc jak 10 let standardní záležitostí a teď tam máme dokonce virtuální stranu odrodilých samozvanců. Pod pojmem virtuální strana rozumím stranu, kterou nikdo nevolil, protože neprošla volbami. A stejně, jako může dlouhodobě škodit virtuální disk, který jste si sami nevytvořili v počítači, tak tato virtuální strana škodí lidem v této zemi a škodí i pojmu demokracie, protože ho zaměňuje či ztotožňuje s pojmem zvůle.

Když se ohlédneme pár let zpátky, co vše mají na svědomí přeběhlíci, asi kromě nich a těch co je koupili, nebude nikdo z inteligentně myslících lidí pochybovat o jejich škodlivosti pro tuto zemi jako celek. Proto můj názor na změnu ústavy je takový, že by mělo dojít k takové úpravě, aby existence přeběhlíků nebyla možná. A existence virtuální strany už tuplem NE. Strany by tedy měli mít právo odrodilce odvolat a nahradit jiným ze svých „firemních zaměstnanců“, který bude hájit jejich zájmy.

Samozřejmě, že jako zaměstnanec firmy, můžete se rozejít názorově se svým zaměstnavatelem a dát výpověď. Ovšem pak odcházíte bez nároku na to, aby Vám firma zajistila jiné teplé, možná ještě lépe placené místečko, jako to udělala jistá nejmenovaná strana pro své tři „čestné“ poslance v dozorčích radách. Dnešní situace v parlamentu by pak vypadala úplně jinak – protože by k ní vlastně ani nedošlo. Je sice otázkou, jestli by se p. Nečas stal premiérem, ale pokud ano, tak by dnes neprobíhalo vyšetřování korupce s koryty ve správních radách pro tři „charakterní“ poslance ODS, protože by je strana vyměnila bez problémů.

A ještě poznámka k našemu nejbojovnějšímu „obhájci demokracie“ ministru Kalouskovi. V jedné televizní debatě vykřikoval, že parlament je přeci nejvyšší ústavní orgán. Zapomněl přitom, že by to měli být voliči, jak byl upozorněn a že by tedy předčasné volby byly to nejlegitimnější řešení stávajícího stavu. Podle mého však je/byl legitimní jen ten parlament, který jsme si jako občané zvolili, nikoliv dnešní parlament obsahující přeběhlíky a virtuální stranu. To už dávno není legitimní zvolený parlament. A ač Miloš Zeman nebyl mým favoritem na presidenta, svým činem, kdy jmenoval premiérem p. Rusnoka, si mne docela získal (ne pro osobu p. Rusnoka, ale pro odmítnutí osoby pí. Němcové). Jen doufám, že ustojí tento boj s bandou, která bojuje především o svá koryta a možná i svou svobodu, aby nenásledovali Ratha - dá-li se věřit alespoň jednomu procentu z toho co koluje internetem. A tak doufám, že v tomto boji president zvítězí jak v mém zájmu, tak pravděpodobně většiny národa, protože jedině jeho vítězství v této bitvě nás může posunout o malý krůček k demokracii, prohra naopak někam do mafialismu (snad až za totalitu) zdobeného korunou s fraškou demokracie.

A druhá poznámka. V našem parlamentním systému chybí jedna zásadní věc a tou je kontrola parlamentu. Po obsazení křesel v parlamentu může docházet téměř k jakékoliv zvůli poslanců proti naší volbě – a my jako voliči na to můžeme až do dalších voleb jen bezmocně a nevěřícně koukat.

 

Autor: Pavel Slouka | středa 17.7.2013 21:38 | karma článku: 13,08 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

byt s terasou
byt s terasou

Velvarská, Horoměřice, okres Praha-západ
7 450 000 Kč

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik