Prochází láska žaludkem?
Ale nic ve zlém, s kritikou tentokrát zamířím především do vlastních řad. Jsem už starší ročník a pocházím z venkova, tam se vařívalo denně - a pořádně… Bez polotovarů, bez různých náhražek a urychlovadel, jako jsou například předvařená rýže, čočka, polévky v pytlíku, masové, nebo i jiné konzervy a podobně. Když chleba, tak domácí – připravit kvásek, přes noc nechat nakynout těsto a ráno štrycle chleba ve slaměnkách zavézt na trakaři k pekaři Crlíkovi. Zrovna tak buchty, upéct je doma v troubě - ale napřed roztopit kamna, předehřát troubu, aby těsto pořádně naskočilo. A když maso - chytit na dvoře jednu z pobíhajících slepic, zaříznout ji, oškubat a uvařit, nebo udusit na paprice do měkka. To samé o králících v králíkárně nebo o prasátku ve chlívku. Z toho samozřejmě až po domácí zabíjačce…
Tak se to dělo u nás za mého dětství, maminka měla pořád práce nad hlavu. A my jí musely pomáhat… Byly jsme čtyři děti, z toho tři dcery, já byla nejstarší. Maminka považovala za svoji svatou povinnost naučit nás vařit. „Jednou se vdáte“, říkávala, „a co by to prý bylo za ženskou, která by ani nedovedla uvařit oběd vlastnímu manželovi“?
Maminka měla samozřejmě pravdu. U mých dvou poslušnějších mladších sester se svou teorií uspěla, jenom se mnou byla potíž… Namísto pomocných prací v kuchyni, kde se prý děvčica co nejvíc naučí, jsem byla stále někde v čudu. Buď jsem byla údajně někde „zalezlá“ (aby mě nikdo nenašel) s knížkou, anebo jsem seděla venku na mezi a kreslila… Kreslení byl od dětství můj koníček největší – který mě pak, díky mé mladistvé horlivosti, později po celý takzvaný produktivní věk živil... (A je vlastně mojí největší zálibou dodneška).
Tomu vaření jsem se ale stejně nevyhnula… Když jsem dostudovala a odešla z domu - ale hlavně později, když jsem se vdala. A začátky byly krušné. A tak si vzpomínám, že jsme se kdysi s mojí spolubydlící kolegyní Liduškou rozhodly, že si na víkend upečeme koláče. Vzpomněla jsem si, že je maminka vždycky dělávala pro rodinu z jednoho litru mléka. Koupila jsem si tedy větší mísu, vařečku, kvasnice, vajíčka, mouku, cukr, tvaroh, sůl a zadělala na těsto. Z těsta, které krásně vykynulo, jsem nadělala koláče, dala na plech a upekla v troubě. S posýpátkem nahoře byly lákavé, krásně voňavé - ale bohužel - nedaly se jíst. Zapomněla jsem dát totiž do těsta máslo, nebo nějaký jiný tuk… Koláče, kterých byla vrchovatá mísa, byly tak tvrdé, že by se s nimi daly ořechy rážet…
Jednou jsem zase – a to jsem již byla vdaná, uvařila našemu čtyřletému synkovi zadělávaný hrášek. Velice mu chutnal – prý „ ňam, ňam, maminko, to je doblé“, pochvaloval si… Ochutnám, a málem mě porazilo. Já do hrášku namísto octa nalila lžíci slivovice, která byla neprozřetelně v octové láhvi. Chlapci to ale kupodivu chutnalo, jen se olizoval…
Tož takové byly začátky mého vaření… Časem se to sice lepšilo - i když nijak markantně. Později, při mém dennodenním dojíždění do zaměstnání a odpoledních návratech domů, nebylo na vaření mnoho času… A tak se většinou vařilo narychlo, bez přípravy a dlouhého přemýšlení. Často se rodina spokojila jen s párkem a bramborovou kaší, s knedlíky s vejci a tak podobně. Jenom o víkendu jsem vaření věnovala větší pozornost… Někdy se při přípravě nedělního oběda zapojil i manžel, to když se smažily řízky nebo rybí filé s tatarkou - to on rád.
Přiznám se, že pořádně vařit jsem se vlastně naučila až v důchodu. Na vaření, zrovna tak jako na každou jinou pořádnou práci, člověk totiž potřebuje dostatek času, klidu a pohody. A to mi teď už na štěstí nechybí… A ještě navíc – každou chvíli mohu pro inspiraci nahlédnout do internetu, a tam získané kuchařské recepty si rovnou odzkoušet… Takže - to dříve pro mne tak otravné kuchtění, pečení a vaření, mě dnes dokonce začalo bavit.
Takže, milé dívky a dámy, nespokojené s úrovní vašeho kuchařského umění, nezoufejte, nevěšte hlavu, v důchodu to určitě všechno doženete… Doufám ale, že většina z vás jste šikovné, nemáte mojí rady vůbec zapotřebí.
Mirka Pantlíková
Premiéra filmu Svatá
Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.
Mirka Pantlíková
Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955
Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.
Mirka Pantlíková
Znáte Baťovo město Zlín?
Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.
Mirka Pantlíková
Moje vzpomínka na ten den...
Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.
Mirka Pantlíková
Můj nešťastný pátek v UNI Hobby
Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení
Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...
Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel
Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....
Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové
Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...
Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd
Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...
- Počet článků 334
- Celková karma 21,08
- Průměrná čtenost 719x
mpantlikova@seznam.cz