Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Film jsem včera zhlédl a jsem znovu fascinován excelentním hereckým výkonem J. Bohdalové, jenž se dá bez nadsázky označit za geniální. Stejně tak hluboce smekám před p. L. Vlasákovou a režisérem J. Srachem.

K obsahu:

Vůbec bych nesoudil nikoho z protagonistů za to, že ztvárnili problematickou skutečnost (zde ukradená identita a vše s tím spojené). Naopak považuji film za další memento, jež znovu připomíná, čeho jsou lidé při vidině vlastního prospěchu schopni.

A je pak už jen na každém divákovi, co si z filmu odnese. Myslím si, že předpoklad režiséra, scénáristy i herců jei v tomto smyslu jednoznačný.

2 0
možnosti
Foto

Pane Chmelíku, rozumím Vám, a v tomto že je třeba hrůzy gulagů připomínat, souhlasím. Ale podle mne se mělo mělo v závěru filmu zdůraznit, že ten "dobrý skutek" k staré paní Olgy, nebyla pravda ale fikce, lež, její představa - i když je třeba její pohnutky pochopit. A to ve finále filmu Svatá nezaznělo. Vyústilo to spíš jako tolerance k činu, který byl motivován získáním vlastní slávy a dokonce i finančnímu prospěchu. e. Na štěstí, aspoň její dcera její jednání na začátku odsoudila. Já asi vím, jak to režisér Strach se scénáristou Estejnem myslili, ale ve v závěru filmu to nebylo jasněji naznačeno. Podle mne se prostě lhát a krást prostě nemá, ať jsou už k tomu pohnutky bohulibější. Lidská společnost, ani lidské vztahy nemohou stát na lžích a podvodech. Pokud považuji někoho za skutečného přítele, nesmí mi lhát - ani já jemu. A když už lže, musí se aspoň omluvit. Právě ě jsem si přečetla analýzu filmu Svatá, a souhlasím s ní. (A zrovna na Seznamu, kterému většinou nevěřím). Teď je to výjimka, doporučuji. A co se týká herečky J. Bohdalové a jejího hereckého výkonu, máte naprostou pravdu. Velmi si ho cením. Děkuji Vám za komentář. https://medium.seznam.cz/clanek/monika-le-fay-ne-pravde-podobny-pribe

1 0
možnosti
JK

Nejsem si jistý, jestli jste přesně pochopila (stejně jako řada diskutujících), jaká je hlavní otázka filmu. Hrdinka Olga přece nelhala o životě v gulazích, ale v tom, že si přivlastnila nejen život a utrpení jiné ženy, ale ještě navíc se za něj nechala oslavovat, a dokonce přijala i finanční odměnu. Kardinální otázka filmu je - jestli odhalit, v čem Olga lhala a zároveň tak zpochybnit pravdu o utrpení v gulazích, nebo nechat Olgu nadále psát a vyprávět příběh jiné ženy jako svůj a přijímat zato pocty.

Režisér a scénárista přitom tuto otázku nekladou jen Olze, její dceři a novinářce, ale také každému divákovi, jak by se zachoval v rolích jednotlivých žen, nebo sám za sebe.

Přestože moc nesouhlasím s názory Jiřího Stracha, které občas prezentuje, tento film se mu podle mého mínění povedl, což podtrhl i scénář Marka Epsteina a výkony nejen Jiřiny Bohdalové (jinak je mi protivná), ale i Lenky Vlasákové a Pavly Beretové.

4 0
možnosti
Foto

Pane Kvapile, nemějte obavu, a neurážejte, pochopila jsem to velmi dobře, možná na rozdíl od vás. A na rozdíl od Vás, proti režisérovi Strachovi nemám výhrady, s těmi jeho politickými názory jsme si možná hodně blízko. Mám ale dojem, že ve filmu Svatá s panem Epsteinem nedomyslili, jak film Svatá, a hlavně jeho závěr, na člověka, který si cení hodnot vštěpovaných mu od dětství, za působí. Skoro se divím, že herečka J. Bohdalová na tuto rozporuplnou roli přistoupila. Prostě "lež je lež - a pravda je pravda". a přes to nejede žádný vlak, ak se říká. A těžit z neštěstí druhých tím, že si bez jejich souhlasu přisvojím jejich identitu, je křiváctví, to žádný alibismus, omluva nebo výmluva nespraví. Nijak tím nezlehčuji útrapy vězňů v gulazích, četla jsem o tom dost, a nejen v Solženicynově knize Jeden den Ivana Děnisoviče, kterou mám již 50 let v knihovně. Přít se s Vámi ale nebudu, Vy si ponechte svoje názory, já si ponechám ty svoje. Děkuji Vám za komentář.

0 0
možnosti
JZ

je známo několik lidí, kteří si vymysleli nebo velmi přikrášlili osobní historii v koncentračních táborech a vydělali s tím nemalé peníze. Pokud vím, jak se na to přijde, tak se nad tím nikdo obzvlášť sentimentálně nezamýšlí, to jsou prostě podvodníci a ještě tím zamlžují ty skutečné tragédie

1 0
možnosti
Foto

I to se stává. Existují lidé, kteří neváhají parazitovat (a obohacovat se na cizím neštěstích. I na válkách, živelných pohromách a jiných hromadných tragédiích. Ta paní, které bylo nakonec vše odpuštěno, byla jedna z nich. Děkuji za příspěvek.

0 0
možnosti
LK

Upřímně bych raději viděl film o skutečné vezenkyni sovětského gulagu. Troufnu si říci, že téma osudu občanů ČS, kteří byli odvlečení do těchto nechvalně proslulých táborů, není moc známé.

6 0
možnosti
Foto

To máte pravdu, ale těch pamětníků už asi moc nebude. Bohužel. Děkuji za příspěvek.

0 0
možnosti
Foto

Film jsem shlédla s chutí pro herecké výkony všech, ale závěr mě znechutil. Jsem obecně otrávená z překrucování pravdy, historie, atd. Jak vidno, i když by se někomu chtělo hlavní hrdince odpustit, být shovívavý kvůli jejímu věku, nebo dokonce vyznat pořekadlo "účel světí prostředky", ona sama svými reakcemi ukazuje, jak je to nebezpečné. Ne, že by vrátila vyznamenání a stáhla se do ústraní. Ne že by se snad omluvila, vysvětlila něco čtenářům, komukoli, ale chystá se pokračovat. A fakt, že si bez skrupulí požádala o odškodnění, které jí nenáleží, značí prostě podvod a obohacení se neprávem. Hlavní postava je pro mne postavou veskrze zápornou a ospravedlnění jejích činů v závěru filmu je dost malér.

5 0
možnosti
Foto

Milá Ivanko, úplně s Vámi souhlasím. Čekala jsem, že závěr filmu o vše vyřeší, ale byla jsem zklamána. Jakže to říkal T.G. Msaryk? "Lhát a nekrást? " Pro tvůrce filmu Svafá asi toto morální krédo neplatí. (ak máme vychovávat naše děti?) Děkuji za komentář.

1 0
možnosti
MS

Přečtěte si rozhovor s režisérem

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/jiri-strach-rozstrel-rozhovor-svata-jirina-bohdalova-andel-pane.A240517_105817_filmvideo_kiz

Mluví tam o vztahu mezi pravdou a láskou, což je hlavní linka rozhodování postav ve filmu, ke kterému ostatně Strach scénář nepsal. Pachuť z toho, že při jakémkoli rozhodnutí bude něco špatně, je dostatečně zřetelná.

Předloha filmu paní Sosnarová zemřela letos v únoru.

2 0
možnosti
Foto

Právě jsem si přečetla několik jiných recenzí, že ani ta paní Sosnarová nebyla autentickou vězenkyní v ruském gulagu. Prý byla populární, jezdila po školách a povídal dětem o tom, co prý sama nezažila... Tak nevím... A někteří z nich se diví, že režisér J. Strach si ji vzal jako předlohu. A lhát a překrucovat historii se nemá - a to ať už z jakýchkoli -byť i bohulibých důvodů. Lež zůstává vždycky jen lží".

1 0
možnosti
Foto

Teď se vůbec točí filmy o vrazích, lhářích a podobně. Film o někom, kdo koná dobro, jsem neviděl ani nepamatuji. Pro mladou generaci "návody" pro život.

4 1
možnosti
JZ

V tomto případě se přikláním k onom u biblickému, nesuďte, abyste nebyli souzeni. Netroufám si tuto záležitost soudit.

1 0
možnosti
Foto

Mně se ten film po stránce scénáře, režie i herecké velmi líbil. Bohdalová podala vynikající výkon.

7 0
možnosti
JZ

Svatá je výborný film režiséra Jiřího Stracha s excelující Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, která podala skvělý výkon. Upřímně řečeno, měl jsem trochu obavy, jak pan režisér toto téma uchopí a uchopil jej dobře. Je faktem, že skutečná předloha fiktivní paní Térové Věra Sosnarová lhala o svém pobytu v gulagu. Nicméně ani tato lež nemůže zpochybnit utrpení, kterým vězni v gulagu procházely a miliony jich v důsledku nelidských podmínek komunistických lágrů zemřely.

3 0
možnosti
JZ

omluva, samozřejmě vězni procházeli.

2 0
možnosti
  • Počet článků 336
  • Celková karma 23,40
  • Průměrná čtenost 720x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik