Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Něco "veselejšího," třeba jak jsem se topila...

Blíží se konec srpna,  horko je stále  téměř tropické, ti kteří mohou,  jsou u vody, anebo tráví polední dny prázdnin někde v ZOO, nebo  s dětmi na výletech, které jim možná slíbili již na začátku prázdnin.  

 

 A tož jsem si řekla v tomto smutném, stále ještě koronavirovém čase, že vám napíši něco "veselejšího," třeba o tom, jak mě po prve oklamal dospělí, anebo jak jsem se kdysi  topila.

Začnu trochu zeširoka. V mé dávné  vzpomínce -  jak jsem se cítila po prve oklamána, figurují nejen moji rodiče, ale i cizí pan fotograf. Bylo to opravdu dávno, byla jsem ještě malé, asi tak dvouleté dítě. Naší dědinu tehdy navštívil  jakýsi potulný fotograf a přemlouval občany,  aby se nechali vyfotografovat. Fotografování bylo  tehdy vzácné, málokdo  měl doma fotoaparát. Zabouchal i na naše dveře,  elektrický zvonek v dědině neměl téměř nikdo,  rodiče mu otevřeli  a byli pro - aby vyfotografoval mne, jejich  dcerku. . 

Maminka mě oblékla do pěkných šatiček s kanýrkama,  na hlavu mi přivázala bílou mašli, posadila mě na dřevěné zábradlí na náspi,  a  vedle mne položila talířek  třešní. Pan fotograf si mezitím přichystal  stojan s fotoaparátem, stoupl si za  tu "bedýnku s otvorem"  a  řekl mi: "Hezky seď,  nehýbej se,  a koukej tady naproti do té dírky, vyletí z ní  ptáček.“ (A rodiče mu přisvědčovali). Já,  tenkrát celá natěšená, koukala napjatě do  objektivu  - a ono nic… Žádný ptáček z něho nevletěl. První velké zklamání… Pak nám fotograf poslal malou černobílou fotečku jak tam sedím u toho talířku  třešní. Ta malá fotka (6 x 9 cm) byla dlouhou dobu mezi ostatními fotografiemi v rodinném albu, ale  pak se najednou ztratila -  a dnes již není bohužel k nalezení.

A jak to bylo s tím mým topením? To bylo horší -  a bylo to  dvakrát...  Život v jihomoravské dědině ve 40. letech minulého století nebyl růžový. Vodovody tam zavedeny nebyly,  pitné vody bylo málo, chodilo se pro ni s kýbly a vážkami na ramenou  přes  půl dědiny. Pokud měl někdo doma studni s  pumpou, nebo s  řetězem a rumpálem,  málokdy to byla voda  pitná. Většinou byla vhodná jen pro dobytek, nebo na zalévání.

My jsme doma studnu s pumpou  měli, ale voda v ní byla tak „tvrdá,“ že se v ní nedalo vůbec  prát. Mýdlo, nebo prací prášek, se v ní okamžitě srazily v tuhou  bílou hmotu, která plavala na povrchu.  A také nebyla vhodná k vaření, byla strašně hořká. Byla vhodná jen pro drůbež nebo  na zalévání zahrádky. Proto  se v té době v každé chalupě chytala "měkká" dešťová voda,  dýšťůvka,“ na praní z rýn (ze střešních okapů) do kýblů, a pak se nalévala do dřevěných škopků.

Náš větší dřevěný škopek s dešťovou vodou  stával doma na  náspí (na verandě) a  stále vzbuzoval moji pozornost. Byla jsem tehdy opravdu  hodně malinká,  když jsem si k tomu škopku  přinesla z kuchyně malou stoličku, stoupla jsem si na ni a prstíkem ve vodě  posunovala jakési malé dřívko, které jsem považovala za lodičku…  A jak jsem se tam tak pořád nakláněla  - najednou žbluňk - po hlavě jsem do toho škopku spadla. Vzpomínám, že jsem chtěla volat maminku, ale nešlo to, jenom to kolem mne žbluňkalo...  Měla jsem ale štěstí.  Maminka, která  byla naproti v kuchyni, něco podezřelého zaslechla, přiběhla  a ze škopku mě vytáhla,.

 A jak to bylo s tím mým druhým  topením? To jsem měla asi šest roků a moje mladší sestřička čtyři. To  už naši rodiče nechytali dešťovou vodu na praní do škopků, ale do "betónu.“ To byla na dvoře pod střechou studna z betonových skruží, zapuštěných do země. Do té sváděli dešťovou vodu přímo plechovou rýnou.  Aby do ní  nepadalo smetí, nebo nedejbože drůbež – a neutopila se, opatřil ji tatínek masivním dřevěným poklopem (deklem). A aby se voda ze studny snadněji kýblem nabírala, udělal ten poklop dvojdílný, otvírací, a ty dvě části spojil železnými panty. 

Kdysi odpoledne odešli oba naši rodiče na pole a my se sestrou jsme zůstaly samy  doma. Slíbily jsme, že budeme hodné, a sousedka jim slíbila, že na nás dohlédne. Ale znáte to - děti… Nejdřív jsme si hrály pokojně s panenkami, ale pak jsme začaly běhat po dvoře,  hrály jsme se „na honěnou," „na schovávanou“  - a podobně....

Nakonec  jsme se tak rozdováděly, až jsem v zápalu hry - té honičky po dvorku prudce vyskočila na ten dřevěný kryt, zrezivělé panty poklopu  praskly,  jeho polovina se pode mnou propadla do studny -  a já s ní.  Vody tam bylo tenkrát tak do tří čtvrtin –  z části jsem se do ní  namočila – a  v poslední chvíli jsem se rukama zachytila  okraje studny. Její okraj  byl ale poměrně hodně široký, snažila jsem se těma mýma ručkama vytáhnout nahoru,  ale nešlo to. Ruce jsem měla krátké a slabé, tak-tak že jsem se udržela nad vodou -  zoufale  jsem volala o pomoc. Moje malá, čtyřletá sestra,  jen bezradně pobíhala kolem, nevěděla co dělat. Bylo  štětí, že se k nějaké pomoci neodhodlala, kdyby  spadla do studny za mnou,  mohly jsme se v ní utopit obě.

A zase jsem měla štěstí. Ten můj zoufalý křik uslyšela za plotem sousedka, přiběhla se podívat co se u nás na dvorku děje, a ze studny mě vytáhla. Pak mě převlekla do pyžámka  a strčila  do postele pod duchnu, takže díky ní - "strážného anděla," mi byl zachráněn  život.

A závěr? Prostě, v létě číhá na člověka, ale  hlavně na děti,  spousta   různých nástrah a nebezpečenství. Dávejme proto pozor na sebe, ale hlavně na naše děti. Neštěstí číhá všude, každou chvíli na ně někdo doplatí. Stačí sledovat zprávy v televizi. Přeji vám pěkný zbytek prázdnin i vaší dovolené. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 25.8.2020 19:51 | karma článku: 16,65 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 23,07 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955

Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.

2.5.2024 v 14:48 | Karma: 14,43 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,37 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 21,11
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik