Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyhlašuji stávku vánočním přípravám

Tak nám ten předvánoční čas pěkně začal. Sehnala jsem konečně oříšky na cukroví, s velkým úspěchem minulý týden připravila vynikající vaječný likér a už se nemohla dočkat pátku, až začne to velké pečení a byt nám konečně krásně provoní nějaký ten plech spáleného cukroví.

Přišel pátek.

Byt vypadá jak kůlnička na dříví, protože to co uklidím, děti opět vytahají, když se je snažím zabavit čímkoliv, u ničeho nevydrží, takže jen toužebně očima posunuji čas na hodinách, aby už konečně dorazil tatínek z práce a já předala štafetu.

Odpoledne je trošku klidnější a já kmitám v kuchyni mezi linkou, domácí pekárnou, ve které se už pěkně mísí druhé těsto a sporákem, kde bublá plný hrnec směsi na kokosové pusinky. Holky sedí v židličkách a kupodivu nezlobí, junior má plné ruce práce se stavebnicí a miláček nejspíš kmitá mezi regály, aby nakoupil vše, co jsem stihla sepsat na malý papírek.

Promíchávám směs na kokosky. Ouha mám málo kokosu, mrknu na hodinky a je mi jasné, že má drahá polovice už je na cestě zpět z obchodu, volat mu nemá smysl, nevadí jsem chytrá holka a poradím si, do směsi přimíchávám rozemleté ořechy. Konzistence není sice obvyklá, ale však ono to nějak dopadne. Odstavuji hrnec, nechávám směs vystydnout a vrhám se na děti, abych je dala spát, pokud možno všechny tři.

Klídek, pohoda, trouba se nahřívá, piju kafe, miláček sedí naproti u stolu, na kterém se snažím dělat malé hroudičky kokosovo-oříškové hmoty a junior v pyžamu místo spaní pendluje sem, tam.

Vyndávám první plech z trouby, na němž se vyjímají nádherné asi milimetr vysoké rozplizlé placky, tváříce se jako kokosové hrudky. Začínám se cítit poněkud vztekle. Přimíchávám do těsta zbytek ořechů, abych o tři hodiny později při posledním dopečeném plechu zjistila, že naprosto zbytečný pokus, co se vzhledu týká. Má drahá půle mě uklidňuje, že chuťově jsou vynikající. No tak to mě fakt uklidnil, hlavně že se to dá žrát.

Zbylá těsta nechávám v lednici, jelikož ani těsto na vanilkové rohlíčky není letos nějak ono a jdu se raději odreagovat k televizi, uznávajíc, že vzteklá toho stejně víc zkazím, než vytvořím, nechávám zbytek pečení na sobotu.

Sobota ráno.

První začnu dělat perníčky, naštěstí, ty se totiž nad očekávání povedly. Mezi námi, ono na nich totiž není co zkazit. Zaměstnávám tak dokonale juniora na celé dopoledne, protože po vzoru maminky se svým malým tvořítkem na cukroví kouzlí na těstu nádherné obrazce. Těsto je sice všude, ale ten šťastný výraz ve svítících očích stojí za to. Jako druhé přichází na řadu rohlíčky. No to se dalo čekat, kdybych se rozkrájela, tak z nich nudli nevyválím, později zjišťuji, že jsem to poněkud přehnala s dávkou ořechů a tak je na zkoušku cpu do formiček, zda se upečou alespoň tak. Sláva, vypadají dokonce líp, než moje slavné kokosky a žrát se to dá taky!

Zbytek víkendu už nehodlám nic zkazit, takže zbytek cukroví přesouvám až na pondělní ráno.

V pondělí ráno vyhazuji dva litry udělaného zkyslého vaječňáku, který jsem z nepochopitelného důvodu nedala do lednice, nachystám si plechy, beru olej na vymazání, ten mi klouže z ruky a následně se rozlévá dílem po kuchyni a dílem po mě. Nadávám jak špaček, beru těsto, házím do koše a o cukroví nechci ani slyšet.

Tímto vyhlašuji stávku vánočním přípravám a na příští rok včas vyhledám volný termín na horách, kam odjedu jen s igelitkou dárků, nacpu je pod připravený personálem nazdobený stromek , pochutnám si na štědrovečerní večeři, kterou mi nacpou až pod nos, sem tam uzobnu vánočního cukroví, co určitě nebude připálený a pak ještě jako bonus vyválím děti ve sněhu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | pondělí 13.12.2010 23:02 | karma článku: 31,96 | přečteno: 4227x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.