Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kojení až do roztrhání těla?

Dnes se tu objevily články na téma kojení. Každý trošku jiný a tak nějak všeobecně by se dalo říci, že poukazovaly na výhody tohoto trendu krmení kojenců a také nevýhody.

Jak je o mě již nejspíš známo, mám sama čtyři děti a všechny byly kojené. A to do půl roku až do roka života, jedno z dvojčat přikrmované od šesti týdnů. Takže mám pocit, že jsem zažila vše, co lze zažít, od dostatku mléka, přes laktační krizi až po příkrm.

S výjimkou kluka, který byl vymodlené dítě a já měla potřebu ho prostě kojit (a rozdojovala se asi týden co u mě trvala laktační krize a následně byla úspěšná ve chvíli, kdy už jsem měla sunar nachystanej), jsem kojení brala tak nějak jako něco samozřejmého, ale pokud by to nešlo, asi bych se nehroutila. Kluk mě stejně s úšklebkem „odstavil“ v deseti měsících a větší radost mu udělalo kuřecí stehno, které dostal do ruky.

Když už jsem kojila, nezkoumala jsem jestli moje prsa budou jako kokršpanělí uši až dokojím, protože stejně tak jednou budou vypadat i kdybych nikdy nekojila a „push-upka“ to prostě jistí. Právě tak mi nedělalo problém usednout v parku na lavičku a kojit v pravé poledne na veřejnosti. Tak nějak jsem se snažila všechno brát přirozeně, tak jak to je a nedělat z ničeho vědu. Rozhodně o sobě nemůžu říci, že jsem matkou do roztrhání těla. Nevěnuji se dětem 24 hodin denně, ale věnuji se jim natolik, abych jim zajistila to, co potřebují a naučila je to nejzákladnější, co je naučit mohu. (Proto tolik miluju večery, když už všichni spí:o))

Já jsem vůbec tvor, který strašně nerad poslouchá to, co ho někdo nutí dělat a myslím, že spousta žen je z toho v porodnici taky na nervy, když je jim dokazováno jak jsou úplně hloupé, protože neumí tu nejzákladnější věc na světě. Mě například u holek nutili kojit obě naráz, protože je to lepší, kratší, výhodnější. Ale pro koho?

Marně jsem argumentovala tím, že si nemůžu zaměstnat obě ruce, když mám doma další malé dítě, že je sice nakojím obě naráz, ale pak je tak budu kojit pořád, protože se to naučí a budou se mi budit najednou, zatímco já bych si mnohem raději užívala každou zvlášť. Že kojit obě naráz stejně můžu jen do chvíle dokud je na rukou unesu, takže ne závratně dlouho. A když už nebylo úniku, uznala jsem sice desetiminutovou úsporu času, ale oponovala, že bych pak k ruce potřebovala bandu otroků, protože obě naráz neodložím, nepřebalím, neuložím spát, takže pokud mám uspořit čas bude pro mě nejlepší, když se mi budou budit s desetiminutovým rozdílem.

Nakonec jsem si nechala přinést kojící polštář, protože jinak by mě snad ani z porodnice nepustili (co na tom, že ostatní nechávali zcela na mě a nepotřebovala jsem pomoc od nikoho) a já předpisově nakojila holky najednou, dostala se domů a tam jsem si udělala vše podle sebe.

Proto, ať už jsou ženy rozhodnuté kojit či nikoliv, je to čistě jejich věc. Já přestože jsem měla to štěstí a kojení si užívala (protože trvalo chvilku, nebylo každou hodinu a pro mě to bylo něco jako mazlení) slavila jsem před čtyřmi měsíci, když konečně mé poslední dítko v roce už ode mě přestalo pít. Protože jsem konečně mohla projít kolem ní v podprsence, aniž bych jí tím vyprovokovala k huronskému řevu a sápání do košíčků.

Co říci závěrem? Děti vždy vycítí co je pro ně nejlepší a troufám si říct že matky také, když budou poslouchat svůj vlastní instinkt. Pokud by tomu tak nebylo, musela bych se sama divit kolik dětí už vyrostlo bez odborných příruček, laktačních poradkyň a linky důvěry, případně bezpečí  :o)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | pondělí 22.11.2010 19:52 | karma článku: 18,09 | přečteno: 1242x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:43

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:43

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Politici odsuzují útok na slovenského premiéra

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  15:42

Aktualizujeme Český ministr vnitra Vít Rakušan důrazně odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica, který...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.