Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo by se měl omlouvat, aneb jak vidím Habermannův mlýn já?

Když se před nedávnem objevily v tisku zprávy o odkrytém hrobě „násilně odsunutých Němců“ zdvihla se vlna pozdvižení a nevole Čechů k vlastním předkům. V poslední době se o poválečných zločinech opravdu hodně diskutuje a tak mě ani nepřekvapil projev prezidenta Klause (ačkoliv tohoto pána moc nemusím, ale ve spoustě věcí se nedá, než s ním souhlasit) o uvědomění si nás, potomků, že skutečně si poválečné zločiny v ničem nezadají se zločiny války samotné.

Ještě v pondělí jsem se chystala napsat článek o filmu Habermannův mlýn, který jsem o víkendu shlédla a opět zjišťuji, že už nejsem zdaleka první, kdo má potřebu jeho děj komentovat. Ovšem musím překvapivě konstatovat, že dochází právě k tomu, před čím nás prezident Klaus varuje a zdaleka není prvním prezidentem, který tak činí.

Film je zajímavě natočen, já jsem tuto dobu nezažila a nejsem ani hltač válečných událostí, abych znala dějiny pomalu den po dni. Přesto nějaký postoj k válce zaujímám už od dětství, vím, že je to zlo, pro které neexistuje slovo omluvy, ani možnost pochopení. Ale když se na film podíváte pozorně, nabudete dvou nesporných dojmů, válka nás vlastně jen „lízla“ a ve skutečnosti se tu nic moc nedělo a pak jediný charakterově rovný jedinec ve vesnici plné Čechů je Němec. Tvůrci se sice snažili nastínit, že i zde byl zcela nesporný důkaz o jeho podílu na vraždách tamějších českých obyvatel těsně před koncem války, aby se dílu nedalo nic vytknout, protože lynč, který na zrádci byl poté páchán byl přece ve stylu oko za oko, zub za zub, ale právě tímto se váš soucit a obdiv k německému hrdinovi jenom zvýší, protože vy jediní znáte přece pravdu.

Možná, kdyby tvůrci svou kamerou nezabraly zamřížovaná okénka „prasečáku“ se židovskými dětmi jen z velké dálky, ale prošli pěkně vagon po vagonu vnitřkem, měli bychom z filmu trošku jiný dojem. Takhle se nemůžu ubránit pocitu, že vlastně nemám být na co hrdá, když jsem Češka.

Já to však stále cítím jinak, možná bohužel pro tvůrce, stále se domnívám, že nikdo v dnešní době nemá právo odsoudit tehdejší zločiny, nikdo z nás (mladších) nezakusil ten absolutní pocit bezmoci člověka, kterému před vlastními zraky jiný člověk ničí vše, co má. Zabíjí jeho nejbližší, zcela bez důvodu, jen tak, protože je válka a nikdo z nás nebyl v situaci, kdy si po takové ztrátě přestal vážit nejen svého života, o jehož smysl tímto vším přišel a zbyla mu jen touha se pomstít. Pořád nedokáži pochopit, když Německo nemá potřebu omlouvat se donekonečna zbytku světu za své zločiny, proč máme tu potřebu my? Ať se stalo, co se stalo, nikdo z nás už na tomto faktu nic nezmění a dneska už bohužel nemáme možnost tolik slyšet o bezmoci, bezpráví, děsu a neštěstí od lidí, kteří tehdy žili, protože už jich mezi námi je opravdu hodně málo a většina se snaží o jediné – spásné zapomnění.

Já nechci popřít, že se nestala spousta křivd, ale jednu pravdu prostě neskryjete, Čechům přes jakýkoliv vztek a vybíjení nevinných (pro ně) zrádců jedna úcta k životu zůstala a to dětskému, protože neměli potřebu vybít si svůj vztek na všech, bez rozdílu, jen díky tomu, že promluvil německy. Možná se mýlím, ale o dětských kostrách v hromadných hrobech jsem opravdu ještě nečetla, můžete to samé říci o Němcích?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | pátek 26.11.2010 13:11 | karma článku: 27,80 | přečteno: 1896x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.