Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O šrotovném stručně a výstižně, tedy hloupé a populistické…

Šrotovné je drahý, neefektivní a naprosto zbytečný nástroj, který jen deformuje trh účelovou selektivní dotací určitému odvětví. Stát zasahuje do přirozeného tržního mechanismu, který by si se slabou poptávkou po autech poradil sám. Je to luxus, který stojí více, než jaký užitek přináší.

Z tržního hlediska je špatně už to, že šrotovné účelově podporuje jen určité odvětví výroby a ostatní tím naopak diskriminuje a poškozuje. To není jen holá fráze. Uvědomme si, že mluvíme o několika miliardách ročně, o penězích všech daňových poplatníků, na které dosáhnou jen vyvolení. Proč nedostanou dotaci výrobci kočárků, televizí, jízdních kol? Že netvoří třetinu českého HDP jako automobilky, přeci není relevantní důvod, ale uznávám, je politicky nekorektní takto přemýšlet v době krize.

Jak sociální demokracie ví, že ten, kdo si koupí automobil s dotací, by si ho jinak nekoupil? To samozřejmě nemůže ani tušit a je zřejmé, že by tak učinilo spoustu lidí a tudíž se nám význam šrotovného poněkud rozplývá. Samozřejmě je i spoustu těch, kteří váhají, třeba dlouho šetří, a šrotovné jim opravdu pomůže a oni podpoří svou koupí automobilový průmysl. Jenže v tomto případě jde jen o koncentraci spotřeby v čase. Lidé, kteří si koupí nové auto kvůli šrotovnému dříve, si jej nekoupí později, tudíž bilance bez šrotovného i s ním (v delším období) je vyrovnaná. Vliv tedy nulový jen stát utratil nějaké „drobné".

Vzhledem k tomu, že z nově prodaných aut v ČR pochází cca 70 % ze zahraničí, podpoříme penězi našich daňových poplatníků zejména zahraniční výrobce a ekonomiky, které jsou daleko bohatší, než jsme my sami.Můžeme si to opravdu dovolit? Jsme třetí nejmenší otevřené ekonomika po Singapuru a Honkongu, proto nemůžeme řešit krizi stejně, jako země západní Evropy!

Někde jsem slyšel označení „danajský dar automobilkám" a ono je to docela příznačné. Vždyť v zemích, které zpanikařili a snaží se zavést šrotovné, přičemž jej ještě nezavedly, dochází k téměř úplnému zastavení nákupu nových automobilů. Lidé vyčkávají a pokles tržeb může automobilky ohrozit ještě více než sama hospodářská krize.

Nápad jednotného evropského šrotovného byl teda "úlet" největší. Je naprosto iracionální poskytovat jednotnou subvenci různým spotřebitelům, s různou výší reálných mezd, jinou citlivostí na změnu cen automobilů a různou strukturou národního průmyslu! Zavedení šrotovného v jiných zemích pro nás je výhodné, ale nemůže být nuceni jakýmsi „Bruselským diktátem", podléhat a ustupovat lobbingu.

Podpora automobilovému průmyslu je kontraproduktivní. Nízká cena ropy a benzínu je přirozeným vyrovnávacím mechanismem, který sic pomalu ale zadarmo oživí poptávku po automobilech!

Šrotovné nepomáhá chudým. Kdo si hodlá koupit auto, musí disponovat částkou cca 200 tisíc (minimálně) a to není chudý člověk. Spoustu lidí chce za každou cenu šrotovného využít, vezme si půjčku a zadluží se. V době krize ale musíme lidi učit naopak spořit vážení socdem!

Šrotovné je asi ten nejtypičtější příklad, proč bychom se měli bát více politik a regulací, než samotné krize. Krize pomine, ale intervencemi pokřivený trh a různé regulace zůstanou. Díky dnešním rádoby spasitelům budeme v budoucnosti méně efektivní a tudíž méně bohatí, samozřejmě jen jestli podlehneme fenoménu zvanému šrotovné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kašák | úterý 17.3.2009 12:23 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1817x
  • Další články autora

Ondřej Kašák

10 paradoxů infantilní stávky odborů

Za nejdůležitější poselství této stručné úvahy považuji odsouzení mýtu, který jako by poslední dobou přímo visel ve vzduchu. Mýtus o tom, že Vám odborář, politik nebo stát zajistí lepší budoucnost. Není tomu tak!

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 49,03 | Přečteno: 36450x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Rozpustit, vypustit a spláchnout za nimi

Po revoluci byli doslova podělaní strachy. I ten nejposlednější komunista z JZD byl zalezlý a držel ústa. Udavači se třásli, že si to s nimi okolí vyřídí. Rudí hlavouni počítali s vězením, ubozí přisluhovači režimu se báli o zaměstnání. Dopadlo to však pohádkově. Dobro zvítězilo a zlu bylo řečeno: „ Ty ty ty, koukej se polepšit.“, zkrátka, jak to už v pohádkách bývá.

28.2.2011 v 7:31 | Karma: 28,38 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Boj o hrad: Švejnar vs. Schwarzenberg, smát se bude Fischer

Čeští zákonodárci to s přímou volbou prezidenta myslí asi opravdu vážně. Naznačuje to nepřehlédnutelná fronta a tlačenice u vrat Pražského hradu. Zatímco v minulých letech šlo vždy o souboj dvou relativně stejně politicky silných kandidátů, (Bobo třešnička jistě promine), nyní s připravovanou přímou volbou jako by se s potencionálními kandidáty roztrhl pytel.

14.2.2011 v 8:05 | Karma: 35,59 | Přečteno: 6383x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Komunismem zdegenerovaný národe český…

Přestaň si neustále stěžovat! Přestaň spílat nad hloupými politiky, kteří údajně mohou za tvá trápení! Přestaň spekulovat, proč má druhý něco více nežli ty! Nekřič, to je nespravedlnost! Raději zvedni svůj zadek a začni něco dělat.

24.1.2011 v 12:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kašák

Briefingy ČSSD, aneb školení obyčejného člověka

Zapnu Pc, naladím ČT24, ale zpráv se nedočkám. Místo „normálního“ programu sleduji komediální oranžovou propagandu. Zanadávám si do uslintaných bernardýnů, ale ze zvědavosti poslouchám Jana Mládka dál.

10.11.2010 v 17:35 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.