Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boj o hrad: Švejnar vs. Schwarzenberg, smát se bude Fischer

Čeští zákonodárci to s přímou volbou prezidenta myslí asi opravdu vážně. Naznačuje to nepřehlédnutelná fronta a tlačenice u vrat Pražského hradu. Zatímco v minulých letech šlo vždy o souboj dvou relativně stejně politicky silných kandidátů, (Bobo třešnička jistě promine), nyní s připravovanou přímou volbou jako by se s potencionálními kandidáty roztrhl pytel.

Slibuji, stvrzuje podpisem novopečený premiér Fischer. Ludvík Hradilek

Ne snad že by se výkvět národa rozšířil za poslední čtyři roky z dvou tří jedinců na desítky. Ale přímá volba pootevírá vrátka hradu daleko širšímu spektru osobností, než tomu bývalo při volbě na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu. Nebude už třeba shoda více stran napříč oběma komorami parlamentu, žádné trapné dohady, kupčení, žádné nábojnice v obálkách, uplácení. Nedůstojné divadlo, které „live“ sledovaly statisíce občanů, se snad už nikdy nebude opakovat.

A jaké že osobnosti (zvažoval jsem uvozovky) jsou médii často zmiňované nebo se dokonce sami se vší „paroubkovskou“ skromností (pozn.„Se vší skromností musím konstatovat, že na české politické scéně není řečníka, který by se mi vyrovnal) o post příštího prezidenta České republiky přihlásili? Na prvním místě si samozřejmě zaslouží být zmíněna paní Bobošíková, která už kandidovala snad všude a za podpory kohokoliv. Hádám tedy, že si ani tuto příležitost a možnost zviditelnění nenechá ujít. ODS má kandidáty dva. Zatímco Miroslava Němcová kandidaturu jen neodmítla, Přemysl Sobotka si o onen post přímo řekl. A zdá se, že disponuje i podporou předsedy ODS. Zemanovci jsou v pohotovosti a připraveni povolat z vysočiny expremiéra Miloše Zemana. TOP09 kandidáta nemá, ale při zájmu Karla Schwarzenberga by měl obsolutní jejich i silnou veřejnou podporu. Půtkami o trůn rozpolcená ČSSD má kandidáty dva, respektive křídlo Michala Haška si představuje někoho přímo ze strany (pozn. Zmíněni byli Zaorálek, Škromach, Onderka), zatímco křídlo vedené Bohoušem Sobotkou má jasno v podpoře údajně liberálního ekonoma a neúspěšného kandidáta z roku 2008, Jana Švejnara. Ten by zřejmě mohl vyhovovat i Věcem veřejným, kandidáta však oficiálně Johnovo uskupení nemá.

Toto jsou zatím známí političtí kandidáti. Máte radost? Z toho, jakou stranou (nebo kolika) jsou podporováni, sice nevyčteme jejich šance, protože protentokrát snad opravdu handl vystřídá volba, a o všem rozhodnou až voliči, ale určitě se stranická podpora odrazí na velikosti prezidentské kampaně. Odborníci odhadují její objem někde na úrovni 30 milionů, tak nám snad moc nezahltí ulice. A je to logické. Mít svého prezidenta nezaručuje téměř žádnou finanční návratnost na rozdíl od štědrých podpor státu za každý hlas a i mandát při volbách například poslaneckých. A to už nemluvím o následné příležitosti krást že!

Ještě do nedávna byly největšími favority vždy bdělý a pozorně naslouchající Karel Schwarzenberg a na druhé straně uhlazený, kultivovaný ale na můj vkus mediálně bezdůvodně oblíbený profesor ekonomie Jan Švejnar. U lidí v tomto souboji zatím vyhrává právě ekonom.

Česká média však jen povrchně přešla jednu, dle mého názoru zásadní, zprávu. Možná z opatrnosti a možná proto, že její obsah je podmíněn právě schválením přímé volby prezidenta. Šlo o slova asi nejoblíbenějšího polistopadového premiéra, Jana Fischera, který při návštěvě Úřadu vlády začátkem února řekl, že má zájem a kandidovat určitě bude. Jeho obliba napříč voličským spektrem je jeho nespornou výhodou a já se ho ani malinko nebojím označit za horkého favorita.

Možná však i on „ostrouhá“ a všem vytře zrak Karel Gott. =) Jaký je váš favorit?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kašák | pondělí 14.2.2011 8:05 | karma článku: 35,59 | přečteno: 6383x
  • Další články autora

Ondřej Kašák

10 paradoxů infantilní stávky odborů

Za nejdůležitější poselství této stručné úvahy považuji odsouzení mýtu, který jako by poslední dobou přímo visel ve vzduchu. Mýtus o tom, že Vám odborář, politik nebo stát zajistí lepší budoucnost. Není tomu tak!

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 49,03 | Přečteno: 36450x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Rozpustit, vypustit a spláchnout za nimi

Po revoluci byli doslova podělaní strachy. I ten nejposlednější komunista z JZD byl zalezlý a držel ústa. Udavači se třásli, že si to s nimi okolí vyřídí. Rudí hlavouni počítali s vězením, ubozí přisluhovači režimu se báli o zaměstnání. Dopadlo to však pohádkově. Dobro zvítězilo a zlu bylo řečeno: „ Ty ty ty, koukej se polepšit.“, zkrátka, jak to už v pohádkách bývá.

28.2.2011 v 7:31 | Karma: 28,38 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Komunismem zdegenerovaný národe český…

Přestaň si neustále stěžovat! Přestaň spílat nad hloupými politiky, kteří údajně mohou za tvá trápení! Přestaň spekulovat, proč má druhý něco více nežli ty! Nekřič, to je nespravedlnost! Raději zvedni svůj zadek a začni něco dělat.

24.1.2011 v 12:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kašák

Briefingy ČSSD, aneb školení obyčejného člověka

Zapnu Pc, naladím ČT24, ale zpráv se nedočkám. Místo „normálního“ programu sleduji komediální oranžovou propagandu. Zanadávám si do uslintaných bernardýnů, ale ze zvědavosti poslouchám Jana Mládka dál.

10.11.2010 v 17:35 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Euro, jeden obrovský politický omyl

Česko se vstupem do EU zavázalo směrovat hospodářskou politiku k přijetí společné měny. Tento závazek ale dost možná už vůbec neplatí. Pro nás jen dobře. Euro není žádnou výhrou a už vůbec ne pro malou otevřenou a dohánějící ekonomiku.

7.11.2010 v 16:30 | Karma: 30,83 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.