Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisabon? Jestli ano, času dost! Jestli ne, nevadí!

Kosmeticky upravená, lépe řečeno maskovaná Euroústava, tzv. Lisabonská smlouva, nabude platnosti, jestli vůbec někdy, až ji ratifikují všechny členské země EU. Tak se stane, jestli někdy, nejdříve na podzim roku 2009, kdy by mohlo dojít k opakovanému referendu v Irsku. Co tedy vyřeší rychlá ratifikace smlouvy v ČR?

 

Jediný argument pro ratifikaci Lisabonské smlouvy v ČR, který jsem kdy slyšel od politiků či veřejnosti, zní asi tak, že bude ostudou, když ji jako předsedající země EU neschválíme. To je vše. Já chápu hlasy hovořící o ironii, kdy my, předsedající, budeme vyjednávat s Irskem, rebelujícím, z postu země mající podobný postoj, ale nemyslím si, že je to zásadní problém.

Ať si Euro-pozitivisté říkají, co chtějí, tzv. Lisabonská smlouva je jen oprášená Euroústava, ze které byly vyjmuty zmínky o prezidentovi EU a společné hymně, ale na druhou stranu, místo slibovaného zkrácení a zjednodušení, se nám text trošku nafoukl, což se ale chytře vyřešilo menší velikostí písma, všimli jste si? Nejsem perfekcionista, proto ani nezmiňuji zpřeházení některých kapitol, vlastně zmiňuji =)

Proč řekli NE jen Irové? To je velmi jednoduché. Ve státech, jako je Francie nebo Německo, myslím tedy státy, kde v referendech zkrachovala Euroústava, na to šli tentokrát od lesa a v tichosti, bez jakýchkoli debat a vysvětlování, nechali smlouvu projít ústavními orgány. Jenže když se rozhodnete vyhlásit referendum (viz. Irsko), to pak nejde potichoučku polehoučku, ba naopak, musíte hovořit, vysvětlovat občanům, co je obsahem a co bude následkem. A jelikož každý průměrný Ir věděl, do čeho jde, dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Poté co pan prezident Sarkozy pronesl tato slova: „Důrazně doporučuji České republice a Irsku, aby LS ratifikovali“ jsem se hluboce zamyslel nad pojmy demokracie a suverenita. Jestli mám na výběr říci ano či ne a nakonec se ukáže, že jedna odpověď je špatná a nežádoucí, tak asi nakonec na výběr nemám, říká se tomu diktát. Tak kde to jsme? Takový demokratický nátlak že? Opakovat referendum dokud Irové neřeknou ANO.

LS je dokument, který zcela mění systém rozhodování v EU a silně znevýhodňuje malé země. České republice se tak váha hlasu půlí a naopak hlas Spolkové republiky Německa zdvojnásobuje. Dále smlouva dává mnohem více kompetencí orgánům EU, které tak mohou rozhodovat mimo jiné o zákonech pro celou EU. Právní pojem „suverenita“ sice hovoří i pro laika jasně, že ve státě platí výhradně zákony schválené ústavními orgány toho státu, ale ústavní soud namítl, že jsme v tomto ohledu nemoderní, že je to jinak, tak co naděláme, co je psáno, nemusí být nutně dáno. Aspoň, že se nemusíme bát zrušení Benešových dekretů, protože LS naštěstí nemůže působit retrospektivně do dob, kdy jsme nebyli členem EU.

Proč tedy spěchat s ratifikací, když Irům teď bude nabízeno mnoho ústupků, jen aby řekli ano? Proč musíme lézt do zadnic tu SSSR, tu USA, tu EU a neprosadíme také jednou svůj názor, svou vizi?

To, že nejsem pro Lisabonskou smlouvu, ještě neznamená prosím, že jsem Euroskeptik. Souhlasím, že dnešní rozšířená unie potřebuje nový právní rámec, aby mohla dále fungovat, ale ne za každou cenu, ne co nejrychleji a ne ten špatný!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kašák | sobota 12.12.2009 10:42 | karma článku: 24,80 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Ondřej Kašák

10 paradoxů infantilní stávky odborů

Za nejdůležitější poselství této stručné úvahy považuji odsouzení mýtu, který jako by poslední dobou přímo visel ve vzduchu. Mýtus o tom, že Vám odborář, politik nebo stát zajistí lepší budoucnost. Není tomu tak!

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 49,03 | Přečteno: 36450x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Rozpustit, vypustit a spláchnout za nimi

Po revoluci byli doslova podělaní strachy. I ten nejposlednější komunista z JZD byl zalezlý a držel ústa. Udavači se třásli, že si to s nimi okolí vyřídí. Rudí hlavouni počítali s vězením, ubozí přisluhovači režimu se báli o zaměstnání. Dopadlo to však pohádkově. Dobro zvítězilo a zlu bylo řečeno: „ Ty ty ty, koukej se polepšit.“, zkrátka, jak to už v pohádkách bývá.

28.2.2011 v 7:31 | Karma: 28,38 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Boj o hrad: Švejnar vs. Schwarzenberg, smát se bude Fischer

Čeští zákonodárci to s přímou volbou prezidenta myslí asi opravdu vážně. Naznačuje to nepřehlédnutelná fronta a tlačenice u vrat Pražského hradu. Zatímco v minulých letech šlo vždy o souboj dvou relativně stejně politicky silných kandidátů, (Bobo třešnička jistě promine), nyní s připravovanou přímou volbou jako by se s potencionálními kandidáty roztrhl pytel.

14.2.2011 v 8:05 | Karma: 35,59 | Přečteno: 6383x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Komunismem zdegenerovaný národe český…

Přestaň si neustále stěžovat! Přestaň spílat nad hloupými politiky, kteří údajně mohou za tvá trápení! Přestaň spekulovat, proč má druhý něco více nežli ty! Nekřič, to je nespravedlnost! Raději zvedni svůj zadek a začni něco dělat.

24.1.2011 v 12:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kašák

Briefingy ČSSD, aneb školení obyčejného člověka

Zapnu Pc, naladím ČT24, ale zpráv se nedočkám. Místo „normálního“ programu sleduji komediální oranžovou propagandu. Zanadávám si do uslintaných bernardýnů, ale ze zvědavosti poslouchám Jana Mládka dál.

10.11.2010 v 17:35 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.