Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konference ČSSD aneb: „Vy nám to všechno opravdu věříte“?!

Panečku, to bude „dárečků“. Lid je natěšen a taktika sociální demokracie, zdá se, zatím vychází. Ale když si tak přeberu dění posledních dní a vybaví se mi Zdenda Škromachů, říkám si, aby tak nějakého sociálního demokrata nezačala, jak se říká, opět tlačit bota…

Jó to se to „kecá“ a já levicovým politikům jejich úlohu upřímně závidím. Vyhrát volby s levicovou ideou bylo od jakživ mnohem snazší než s tou pravicovou. Stačí pár sociologických průzkumů, podle jejichž výsledků změníte nejprve svůj názor, poté se natiskne několik, ač líbivých tak primitivních a především snadno zapamatovatelných hesel a první výsledky jsou doma. Co na tom, že ty billboardové holé věty při zamyšlení (a slovo „zamyšlení“ prosím dvakrát podtrhuji) nemají hlavu ani patu. Útočit na lidi s nepodstatnými přitom emotivními tématy je, jak se zdá, mnohem účinnější, než volit témata racionální a snažit se místo emocí upoutat voličův mozek.

Tím ale rozhodně nenaznačuji, že jsou levicově orientovaní voliči (pozn. „Obyčejní lidé“, termín z dílny Jiřího Paroubka, který já vysvětlit neumím, pardon.) z většiny nějací primitivové. Tvrzení, že levicový volič = hlupák, je ubohé. Tvrzení, že volič současné ČSSD je idiot, má sice blíže realitě, ale taktéž jej považuji za žalostné. Ono to totiž není pouze o voličích a překvapivě je zde nyní spíláno pravicovým politikům. Oni mají (pozn. měli) lidem mnohem lépe vysvětlit, oč tu běží a jaké to či ono opatření bude mít následky. Můj názor tedy znáte. Za dnešní sílu populistů zkrátka může především neschopná pravice.

Vezměte si takového Zdeňka Škromacha. (pozn. vybírám si jej, protože Paroubka už bylo dost) Je podle vašeho názoru obtížné argumentovat tomuto čelnímu představiteli ČSSD? Já se domnívám, že nikoliv. Není ani odborník, ani výtečný řečník (pozn. D.Ráth, to je iné kafe) a vlastně jsem od něj nikdy neslyšel nic zvlášť inteligentního. Takový pantáta odborář, který argumentuje tak, že zdiskredituje tak maximálně své vlastní, jen týden staré, tvrzení. (pozn. důchody 15 tis) A když hovoříte vy, jistě jste si všimli, celý vysmátý kroutí hlavou, div mu neuletí, čímž baví celou naší rodinu sedící u televize.

Jeho výroky posledních dní stanou se asi nesmrtelnými. Již bonmot, který jsem účelně použil v nadpisu článku, hovoří za své. Žádný, ani ten největší, odpůrce ČSSD by to neřekl výstižněji, pravdivěji a upřímněji. Otázka, jak zajistí ČSSD slíbený průměrný 15tisícový důchod, si vystačila redaktorovi ihned.cz na celý rozhovor, protože Zdeněk nebyl schopen přímo odpovědět. Až padlo to pověstné: „A vy nám to všechno opravdu věříte“? respektive: " Vy nás berete ve všem vážně"? Takže upřímné přiznání, které se logicky nevztahuje jen na jeden primitivní slib ale na celý pochybný program. Dál v rozhovoru přiznal, že je to marketingový tah, že by o tom noviny jinak nepsaly. Potom nařkl redaktora, že se zabývá detaily a nepodstatnými věcmi (pozn. Ó pardón, důchod pobírá přes 2 miliony lidí, velmi nepodstatné). No a nakonec z něho vylezlo, že vyloučit nelze nic, i důchod 13, 14 nebo 15 tisíc, při patřičné inflaci samozřejmě. To jsem tedy nepochopil, jakou váhu má tento slib, jako by se můj děda měl mít lépe, když mu při obřím zdražování zvýší stejně tak úměrně důchod, těžké počty toto.

Po volbách „obyčejní lidé“ konečně pochopí a poznají, co jsou dnešní sociální demokraté zač. Co všechno byly jen marketingové tahy a lži. A  i když spoustu nesmyslů ČSSD opravdu splní a lidé budou v tu chvili o něco šťastnější, o to horší následky si užijeme v horizontu delším. Já mám ale čisté svědomí, já tu byl, já to říkal, já varoval…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kašák | neděle 14.3.2010 10:55 | karma článku: 34,71 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Ondřej Kašák

10 paradoxů infantilní stávky odborů

Za nejdůležitější poselství této stručné úvahy považuji odsouzení mýtu, který jako by poslední dobou přímo visel ve vzduchu. Mýtus o tom, že Vám odborář, politik nebo stát zajistí lepší budoucnost. Není tomu tak!

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 49,03 | Přečteno: 36450x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Rozpustit, vypustit a spláchnout za nimi

Po revoluci byli doslova podělaní strachy. I ten nejposlednější komunista z JZD byl zalezlý a držel ústa. Udavači se třásli, že si to s nimi okolí vyřídí. Rudí hlavouni počítali s vězením, ubozí přisluhovači režimu se báli o zaměstnání. Dopadlo to však pohádkově. Dobro zvítězilo a zlu bylo řečeno: „ Ty ty ty, koukej se polepšit.“, zkrátka, jak to už v pohádkách bývá.

28.2.2011 v 7:31 | Karma: 28,38 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Boj o hrad: Švejnar vs. Schwarzenberg, smát se bude Fischer

Čeští zákonodárci to s přímou volbou prezidenta myslí asi opravdu vážně. Naznačuje to nepřehlédnutelná fronta a tlačenice u vrat Pražského hradu. Zatímco v minulých letech šlo vždy o souboj dvou relativně stejně politicky silných kandidátů, (Bobo třešnička jistě promine), nyní s připravovanou přímou volbou jako by se s potencionálními kandidáty roztrhl pytel.

14.2.2011 v 8:05 | Karma: 35,59 | Přečteno: 6383x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Komunismem zdegenerovaný národe český…

Přestaň si neustále stěžovat! Přestaň spílat nad hloupými politiky, kteří údajně mohou za tvá trápení! Přestaň spekulovat, proč má druhý něco více nežli ty! Nekřič, to je nespravedlnost! Raději zvedni svůj zadek a začni něco dělat.

24.1.2011 v 12:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kašák

Briefingy ČSSD, aneb školení obyčejného člověka

Zapnu Pc, naladím ČT24, ale zpráv se nedočkám. Místo „normálního“ programu sleduji komediální oranžovou propagandu. Zanadávám si do uslintaných bernardýnů, ale ze zvědavosti poslouchám Jana Mládka dál.

10.11.2010 v 17:35 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

Přímý přenos V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.