Konference ČSSD aneb: „Vy nám to všechno opravdu věříte“?!

Panečku, to bude „dárečků“. Lid je natěšen a taktika sociální demokracie, zdá se, zatím vychází. Ale když si tak přeberu dění posledních dní a vybaví se mi Zdenda Škromachů, říkám si, aby tak nějakého sociálního demokrata nezačala, jak se říká, opět tlačit bota…

Jó to se to „kecá“ a já levicovým politikům jejich úlohu upřímně závidím. Vyhrát volby s levicovou ideou bylo od jakživ mnohem snazší než s tou pravicovou. Stačí pár sociologických průzkumů, podle jejichž výsledků změníte nejprve svůj názor, poté se natiskne několik, ač líbivých tak primitivních a především snadno zapamatovatelných hesel a první výsledky jsou doma. Co na tom, že ty billboardové holé věty při zamyšlení (a slovo „zamyšlení“ prosím dvakrát podtrhuji) nemají hlavu ani patu. Útočit na lidi s nepodstatnými přitom emotivními tématy je, jak se zdá, mnohem účinnější, než volit témata racionální a snažit se místo emocí upoutat voličův mozek.

Tím ale rozhodně nenaznačuji, že jsou levicově orientovaní voliči (pozn. „Obyčejní lidé“, termín z dílny Jiřího Paroubka, který já vysvětlit neumím, pardon.) z většiny nějací primitivové. Tvrzení, že levicový volič = hlupák, je ubohé. Tvrzení, že volič současné ČSSD je idiot, má sice blíže realitě, ale taktéž jej považuji za žalostné. Ono to totiž není pouze o voličích a překvapivě je zde nyní spíláno pravicovým politikům. Oni mají (pozn. měli) lidem mnohem lépe vysvětlit, oč tu běží a jaké to či ono opatření bude mít následky. Můj názor tedy znáte. Za dnešní sílu populistů zkrátka může především neschopná pravice.

Vezměte si takového Zdeňka Škromacha. (pozn. vybírám si jej, protože Paroubka už bylo dost) Je podle vašeho názoru obtížné argumentovat tomuto čelnímu představiteli ČSSD? Já se domnívám, že nikoliv. Není ani odborník, ani výtečný řečník (pozn. D.Ráth, to je iné kafe) a vlastně jsem od něj nikdy neslyšel nic zvlášť inteligentního. Takový pantáta odborář, který argumentuje tak, že zdiskredituje tak maximálně své vlastní, jen týden staré, tvrzení. (pozn. důchody 15 tis) A když hovoříte vy, jistě jste si všimli, celý vysmátý kroutí hlavou, div mu neuletí, čímž baví celou naší rodinu sedící u televize.

Jeho výroky posledních dní stanou se asi nesmrtelnými. Již bonmot, který jsem účelně použil v nadpisu článku, hovoří za své. Žádný, ani ten největší, odpůrce ČSSD by to neřekl výstižněji, pravdivěji a upřímněji. Otázka, jak zajistí ČSSD slíbený průměrný 15tisícový důchod, si vystačila redaktorovi ihned.cz na celý rozhovor, protože Zdeněk nebyl schopen přímo odpovědět. Až padlo to pověstné: „A vy nám to všechno opravdu věříte“? respektive: " Vy nás berete ve všem vážně"? Takže upřímné přiznání, které se logicky nevztahuje jen na jeden primitivní slib ale na celý pochybný program. Dál v rozhovoru přiznal, že je to marketingový tah, že by o tom noviny jinak nepsaly. Potom nařkl redaktora, že se zabývá detaily a nepodstatnými věcmi (pozn. Ó pardón, důchod pobírá přes 2 miliony lidí, velmi nepodstatné). No a nakonec z něho vylezlo, že vyloučit nelze nic, i důchod 13, 14 nebo 15 tisíc, při patřičné inflaci samozřejmě. To jsem tedy nepochopil, jakou váhu má tento slib, jako by se můj děda měl mít lépe, když mu při obřím zdražování zvýší stejně tak úměrně důchod, těžké počty toto.

Po volbách „obyčejní lidé“ konečně pochopí a poznají, co jsou dnešní sociální demokraté zač. Co všechno byly jen marketingové tahy a lži. A  i když spoustu nesmyslů ČSSD opravdu splní a lidé budou v tu chvili o něco šťastnější, o to horší následky si užijeme v horizontu delším. Já mám ale čisté svědomí, já tu byl, já to říkal, já varoval…

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Kašák | neděle 14.3.2010 10:55 | karma článku: 34,71 | přečteno: 1616x